-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Gode venner spleiser på Maritas førerkort

Marita Haugen (29) er en viktig bidragsyter i bygda, til tross for at hun sliter med angst

Marita Haugen har gode og mindre gode dager, men hun uansett å være en positiv bidragsyter i bygda. Nå har gode venner startet en spleisaksjon slik at hun skal få førerkort. Marita Haugen har gode og mindre gode dager, men hun uansett å være en positiv bidragsyter i bygda. Nå har gode venner startet en spleisaksjon slik at hun skal få førerkort.

Marita Haugen er en viktig bidragsyter for frivilligheten i Meråker, til tross for at hun sliter med angst. Nå har en god venninne startet en spleisaksjon slik at 29-åringen skal få førerkortet. Da kan Haugen komme seg oftere ut av huset.

– Jeg visste ingenting og ble helt satt ut da jeg tilfeldigvis leste om spleisaksjonen.

Haugen sitter hjemme i huset i Funnsmoen like utenfor sentrum i Meråker. Kaffekoppene er fylt opp, og like bak kjøkkenbordet har samboeren og forloveden Hans Kristian Andersen slått seg ned i en god stol. Han er en viktig støttespiller for Haugen, og har lenge ønsket at hun skulle få førerkortet i 30-årsgave på bursdagen 31. oktober.

Støtten fra Hans Kristian Andersen er viktig for Marita Haugen. Han håper inderlig det nå skal lykkes for samboeren å få førerkort.
Støtten fra Hans Kristian Andersen er viktig for Marita Haugen. Han håper inderlig det nå skal lykkes for samboeren å få førerkort.
Venninne i bresjen

Selv går han på arbeidsavklaringspenger og Haugen er uføretrygdet på grunn av angstproblemene, og derfor er et økonomisk løft i 30-40 000 kronersklassen ikke noe de kan makte selv. Andersen har spurt både venner og kjente om bidrag til bursdagen, men det var venninnen Mia Hokstad Bjerkan som kom på ideen om å starte en spleisaksjon til den initiativrike venninnen som bærer på en bør som gjør at hun ikke alltid makter å oppleve en hverdag som går etter planen.

– Angsten sliter på kroppen, jeg blir veldig sliten.

Har Haugen en dårlig periode kan det i verste fall bety en uke på sofaen. Og det er ikke mye skal til før hun kjenner seg dårlig.

– Jeg har grudd meg kjempemye til du skulle komme.

Haugen setter øynene i meg. Noen mindre hyggelige opplevelser med andre journalister har gjort henne noe skeptisk.

– Men du svarte ja med en gang da jeg ringte?

– Når man lever med angst er det lurt å si ja. Man må tørre å utfordre seg selv hver eneste dag, og det er det viktigste du kan gjøre med angst.

– Når man lever med angst er det lurt å si ja

– Hver dag er en kamp

I dag takler hun sykdommen bedre enn tidligere, men det går fortsatt i bølger.

– Når man sliter med angst blir det fryktelig vanskelig å gjøre noe, og man velger å bli hjemme i stedet for å gjøre noe. I mine yngre voksne år, var jeg sjelden ute av huset. Nå har jeg kommet på et bedre punkt i livet. Jeg har fått bedre kontroll på angsten, men jeg kan ikke styre den. Hver dag er en kamp, sier hun.

Til tross for dette har Haugen stått i bresjen for ulike aktiviteter i Meråker. Hun startet opp Meråker Events i 2019, en forening av frivillige som ønsker å skape liv og tilbud i bygda. Gjengen med Haugen i spissen har arrangert både spillekvelder, turer og mange andre aktiviteter.

– Jeg trodde det skulle komme én første kveld. 15 møtte, og den andre gangen kom det 22.

- Marita er avhengig av meg når hun skal et sted. For henne betyr førerkortet mye mer frihet, sier forloveden Hans Kristian Andersen.
– Marita er avhengig av meg når hun skal et sted. For henne betyr førerkortet mye mer frihet, sier forloveden Hans Kristian Andersen.
Vil være inkluderende

Haugen smiler når hun forteller om opplevelsen da de første kort- og brettspillkveldene ble arrangert. Alderen til de fremmøtte svingte fra 10 til nesten 70, og det møtte mennesker med annen kulturbakgrunn.

– Et inkluderende samfunn er vårt motto, og det ble noen kjempekvelder. På grunn av koronaen måtte vi stoppe inntil videre.

I sommer sto hun i bresjen for Aktiv sommer 2020 i samarbeid med Røde Kors.

– På Rypetoppen samlet vi 60 deltagere, ellers dro vi på piknik, fisketur, roturer og på ridesenter. Der møtte 80 personer, noe som var helt fantastisk. Sommertilbudet var gratis for alle, ettersom tiltaket var støttet av Gjensidigestiftelsen. Første november setter vi i gang tonekvelder, og da kan alle komme og spille litt, eller lytte og være med på å synge, forteller hun.

– Når jeg er ferdig, er jeg helt ferdig

Kreativiteten er ingen mangelvare. Det bobler over, og hadde Haugen vært helt frisk kunne bygda i enda større grad fått tatt del i alle ideene hun bærer på. Men det koster å drive arrangementer og møter, særlig når du står i bresjen for det meste.

– Folk med angst har to bokser. Den ene er angsten og den andre er du personlig. Noen ganger setter angstboksen seg på deg, og du får ikke til å gjøre noen ting. På grunn av min lidenskap for å hjelpe andre og for å bidra til at folk får det bedre og oppnå økt livskvalitet, greier jeg å legge igjen boksen hjemme. Når jeg er ferdig, er jeg helt ferdig.

– Folk med angst har to bokser. Den ene er angsten og den andre er du personlig

Men minnene lever i beste velgående.

– Når jeg etterpå legger meg på sofaen, så smiler jeg. Det er det beste med det hele. Det bringer glede.

Setter stor pris på tiltaket

Haugen kan bety en forskjell, og det er sikkert derfor at rundt 5000 kroner i skrivende stund allerede har kommet inn på spleis.no. Mange verdsetter hennes innsats, og for Haugen betyr det mye å bidra til at andre kan få oppleve noen lyspunkter.

– Jeg bodde tidligere i Rørvik og jobber mye for frivilligsentralen blant annet med spillekvelder. Da fikk jeg tilbakemelding fra en mor som fortalte at hennes barn ikke hadde vært særlig utadvendt før de begynte å delta på spillekveldene. Barna gjorde det til og med bedre på skolen i etterkant. Også i Meråker har jeg fått tilbakemeldinger at noen har fått så stort utbytte at de føler seg bedre.

– Hva betyr det for deg at du blir så mye verdsatt?

– Jeg har egentlig ikke ord, og det at folk vil gi meg penger til førerkort er helt ubeskrivelig. Jeg begynte å grine da jeg fikk høre om det, sier Haugen, som fra før har gjennomført en god del timer på en kjøreskole i Rørvik og har øvelseskjørt mye.

Avhengig av samboeren

For henne vil førerkortet bety mye, men det vil det også gjøre for samboeren og støttespilleren Hans Kristian Andersen.

– Marita er avhengig av meg når hun skal et sted. For henne betyr førerkortet mye mer frihet. Hun er flink til å kjøre, og jeg håper hun snart kan greie det, sier han.

Andersen ville gjerne bidratt med penger til oppkjøringen, men på grunn av livssituasjonen er det ikke mulig nå.

– Jeg hadde lyst til å gi henne oppkjøring i 30-årsgave, men det er ikke realistisk. Derfor håper jeg at vi nå kan lykkes ved hjelp av spleisaksjonen, sier han.

Les forrige sak:
Knuste serielederen i målkalas

Endelig tilbake på vinnersporet!

Close