8 °C Stjørdal, NO
26/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Gøy og alvor på Trøndelagsmøtet

Næringslivsledere og politikere er samlet for å diskutere fremtiden

Klovneri, optimisme og glede på Trøndelagsmøtet med The Flying Seagull Project. Bendik S. Nordgaard fra Stjørdal har siden 2007 gledet over 100.000 barn i flere deler av verden. Bjørn Frode Kvernstuen og Bendik på Trøndelagsmøtet. Klovneri, optimisme og glede på Trøndelagsmøtet med The Flying Seagull Project. Bendik S. Nordgaard fra Stjørdal har siden 2007 gledet over 100.000 barn i flere deler av verden. Bjørn Frode Kvernstuen og Bendik på Trøndelagsmøtet.

Det er samlet mange næringslivsledere, politikere og gründere på Scandic Hell Hotel når Trøndelagsmøtet med hovedtema «En verden av muligheter» arrangeres over to dager.

Kan Trøndelag skape ny grønn og smart innovasjon som eksporteres ut i verden? Svaret var et klart ja fra flere. Nå presenteres løsningene fra innovative miljøer.

Det er alltid litt lurt å starte det nye året med noen positive tanker. Det gjorde også det store Trøndelagsmøtet, som torsdag åpnet med slagordet en verden av muligheter. Det blir litt som Jon Leirfall sa på talerstolen i Stortinget i sine velmaktsdager. Hadde det ikke vært for folk og begivenheter i Trøndelag, hadde det vært bare permene igjen av Norgeshistorien. At ny historie skrives i starten på det grønne skiftet, med klimatrussel og behov for fornybar energi, ser vi gjerne flere spirer av for tiden. Noen av disse ble presentert på Trøndelagsmøtet.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Diskusjon om fremtidens utslippsfrie hurtigbåter utviklet i Trøndelag skapte interesse. Erik Ianssen fra Selfa Arctic AS til venstre i samtale med Erlend Solem, samferdselsdirektør i Trøndelag fylkeskommune til høyre.
Diskusjon om fremtidens utslippsfrie hurtigbåter utviklet i Trøndelag skapte interesse. Erik Ianssen fra Selfa Arctic AS til venstre i samtale med Erlend Solem, samferdselsdirektør i Trøndelag fylkeskommune til høyre.
Gøy i en alvorlig hverdag

La oss da inn i det nye året starte med litt munterhet og klovnerier. Dette har en delt side ved seg når stjørdalingen Bendik S. Nordgaard (31) reiser ut i verden for å spre glede. Siden 2007 har han delt glede, latter, musikk, sirkus og klovneleker med over 100.000 barn. Det ligger mye gründerskap i å gjøre folk rundt seg gladere, sier Bendik S. Nordgaard som sammen med kompanjong Bjørn Tore Kvernstuen (33) fra Vinstra deler sin lek og glede blant annet med nødtrengende flyktningbarn på øya Lesvos med øvrige prosjekter i India, Romania, Albania, Kambodja og for mennesker på flukt andre steder.

– Vi er her på Trøndelagsmøtet for å dele våre erfaringer og si at hverdagen ikke trenger å være så seriøs og alvorlig. Det går an å gjøre folk glade. Vi har arbeidet mye med barn og voksne med spesielle behov, eller som av andre grunner har havnet utenfor samfunnet. Den største glede er å glede andre er en av våre leveregler, sier Nordgaard.

– Hvorfor er ditt fokus rettet mot barn ute i verden?

– Det er fordi millioner av barn lider av feil kurs i politikk og samfunn, eller de blir offer for problemer de selv ikke har skyld i. Det er barna som er fremtiden, så slik kan vi ikke fortsette. Derfor er vi i The Flying Seagull Project på Trøndelagsmøtet for å løfte lys på barn som har det vanskelig, sier Bendik S. Nordgaard fra Stjørdal for anledningen iført klovnekostyme og sitt karakteristiske barteskjegg.

Muligheter i det grønne skiftet

Det ligger mange muligheter i det grønne skiftet, kom det frem på Trøndelagsmøtet. Forbrukermakt ble sammen med teknologi og smarte løsninger fremhevet som gode forretningsmuligheter spesielt for gründermiljøer i Trøndelag, men også nasjonalt. Finansminister Siv Jensen ga sin tilnærming til kommende utfordringer med større andel eldre med omsorgsbehov der ny såkalt velferdsteknologi kommer for fullt.

– Fem av seks inntektskroner til Staten kommer fra skatteinntekter, det er skapt 50.000 nye arbeidsplasser de siste årene der 4 av 5 har kommet i privat sektor. Vi har en lav ledighet med 1,8 prosent i utgangen av 2019. Spådom er at veksten vil avta noe og brexit i Storbritannia betyr at de går ut av EU og EØS-avtalen som vil påvirke oss med behov for nye forhandlinger om handelsavtaler, sa Jensen og la vekt på det hun kaller fornuftig skattenivå, som skaper grunnlag for nye investeringer.

Fjoråret ga Norge 107 mrd. kroner i eksport av sjømat. Blant tallene hun presenterte var nybilsalg i 2019 med 42 % salg av utslippsfrie biler. Mulighetene i Trøndelag ble vist i praksis ved Christine Spiten, som har vært med og utviklet undervannsroboten Blueye undervannsdrone.

– Jeg har et grunnsyn med at vi skal ta vare på omgivelsene våre på land og i havet til beste for vår egen art og mangfoldet rundt oss. Det er på bakgrunn av min fascinasjon for livet i havet at ressursene er lagt på å utvikle denne dronen, som allerede benyttes aktivt innen forskning blant annet, sier Christine Spiten.

Andre regionale prosjekter som ble presentert var kommende produksjon av utslippsfrie hurtigbåter og produktet Autoagri fra Leksvika. Autoagri som er førerløse kjøretøy kan være et supplement til dagens store traktorer for å redusere jordpakking. Eirik Hovstein (37) presenterte Autoagri i konkurranse med flere andre løsninger i startfasen, og gikk videre til finalen med det som kanskje er fremtidens doning på åkeren også sett i et klimaperspektiv med hybrid og elektrisk drift. Trøndelagsmøtet fortsetter fredag formiddag.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Røykutvikling ved barneskole

Evakuering er igangsatt

Close