6 °C Stjørdal, NO
07/04/2020

Gradvis soling gir beskyttelse

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

Soling gir større beskyttelse mot solen

Ved å la huden gradvis bli vant til solens ultrafiolette stråler opparbeides en effektiv naturlig beskyttelse mot sollys.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel


Veldhoven, 13. mai 2011 (SRF) Ved å la huden langsomt bli vant til UV-strålingen fra sollys gjennom moderat soling opparbeides det en beskyttende effekt. Studier dokumenterer gjentatte ganger at kontinuerlig eksponering mot sol under grensen for erytem (når huden begynner å rødme) er avgjørende for å hjelpe kroppen med å bygge opp sin naturlige selvbeskyttende mekanisme mot overeksponering av UV-stråler.

Pigmenteringen og dannelsen av den såkalte «lyskallusen» – en fortykkelse av hudens øverste lag, stratum corneum – skaper en effektiv dermatologisk barriere mot strålingens skadelige virkninger. Denne virkningen som produseres naturlig kan sammenlignes med beskyttelsen man får fra solkrem.

«Regelmessig soling over en periode på tre til fire uker gjør at lyskallusen får muligheten til å utvikle seg helt. En tykkere stratum corneum er bedre i stand til å absorbere UVB-lys og til å hindre det fra å trenge ned i resten av epidermis,» forklarte Ad Brand fra Sunlight Research Forum.

Han fortsatte med å forklare hvordan strålingen fra solen øker produksjonen av pigmentet melanin.

«Dette hudpigmentet gir ytterligere et lag av beskyttelse mot UV-stråling under stratum corneum. Melanin er det stoffet som gjør at huden blir brun. Jo mer melanin som er lagret, desto mørkere er brunfargen. Soling utendørs eller i et solarium gir derfor bedre beskyttelse mot solen ved at det aktiverer hudens egen beskyttelse mot UV-stråler».

Brand anbefaler at man «bruker tre til fire uker før man skal på strandferie til å bygge opp lyskallus-laget og øke melaninproduksjonen». Han advarer om at: «Brå overeksponering fra UV-stråling uten forberedelse av huden kan føre til solbrenthet og øker risikoen for å utvikle hudkreft.»

 

The Sunlight Research Forum (SRF) er en ideell organisasjon med sete i Nederland. Målet med forumet er å gjøre det siste innen medisinsk og vitenskapelig forskning rundt virkningene av moderat UV-stråling på mennesker tilgjengelig for et bredt publikum.

Les forrige sak:
Kjøp rå ved nå

Kjøp rå ved nå, og sjekk vedtørken med såpetesten til høsten. […]

Close