-1 °C Stjørdal, NO
15/02/2019

Gravendene nyter livet

||| Gravendene er vakre norske andefugler og har i veldig mange år hekket ved og i nærheten av Halsøen. I løpet av sommeren har de gjerne unger i våtmarka rett utenfor Stjørdal sentrum. Bildene av gravand er tatt av Jan Inge Svensson i Halsøen.|||

Halsøen i Stjørdal er et favorittområde for arten gravand. Med installasjoner som gasskuler, kontorer og næringsbygg som nabo, lever de vakre endene glade dager i våtmarka rett utenfor Stjørdal sentrum.

Gravanda (Tadorna tadorna) med sine rustbrune, sorte og hvite farger er større enn ærfuglen, har lengre hals og ligner kanskje mest på en liten gås. Den er en kyst-art og beitende sjøfugl. gravand ble kåret året 2016 kåret til Årets fugl av Norsk Ornitologisk Forening, og regnes som en av de vakreste når det gjelder fargekombinasjoner. Jan Inge Svensson i Stjørdal synes disse fuglene bør bli mere kjent.

– Dette er veldig fine ender, og hver vår er de tidlig på plass i Halsøen og utenfor Vikanlandet. Det er skikkelig artig å følge med de gjennom teleskop og kikkert, sier Svensson som nylig tok disse bildene av gravendene også i flukt.  

Fine farger i fjæra

Fuglene med sine fra 54-66 cm er fint farget i markerte felter med hvitt, brunt, rustbrunt og mørkegrønt. Nebbet er rødt, og hannen har som voksen en stor rød knøl, eller knopp på nebbrota. Begge kjønn er ganske like hele året. Hvorfor de har fått navnet gravand, er enkelt å forstå.

– Fuglene graver gjerne en meter lang gang i jorda, eller i sand inn til et reirkammer. Her legger hunnen de opp til 12-14 eggene. De kan hekke også under store steinblokker, båtnaust eller tette einerbusker, i Sverige har de også hekket i hule trær. Den norske hekkebestanden er anslått til 2000–5000 par, sier Jan Inge Svensson og håper etter hvert det kan bli mulig å lage også kunstige hekkekasser til gravendene, kanskje ute på Langøra.

 

 

 

Les forrige sak:
||
Asbjørn gikk 70 mil for å finne trimpoeng

Nå er det nye trimpoeng ute på Skatval.

Close