17 °C Stjørdal, NO
13/08/2020

Graver fram krigsminner

– Dette er en del av vår historie og noe som bør bevares for ettertiden

FLAK-batteriet etter tyskerne i Svemarka kommer frem i dagen igjen. Dugnadskarene er fra venstre: Olav Norset, Stein Are Karlsen, Joakim Skaar, Gunnar Bremset og Jogeir Svee Halland. Hallgeir Winge var ikke til stede ved ryddedugnaden. FLAK-batteriet etter tyskerne i Svemarka kommer frem i dagen igjen. Dugnadskarene er fra venstre: Olav Norset, Stein Are Karlsen, Joakim Skaar, Gunnar Bremset og Jogeir Svee Halland. Hallgeir Winge var ikke til stede ved ryddedugnaden.

Neste år er det 80 år siden andre verdenskrig rammet Norge. Skatval ble et interessant område for okkupasjonsmakten med ankring av slagskipet Tirpitz inne i Fættenfjorden. Anleggelsen av Steinvik lager for ammunisjon og torpedoer krevde tysk beskyttelse. Nå letes noen av de gjenværende flakbatteriene frem i lyset.

– Jeg er veldig interessert i perioden 1940 – 45 da tyskerne okkuperte vårt land og aktivitetene på og utenfor Skatvalslandet spesielt. Det sier opphavsmannen til Skatval krigshistoriske museum i Håmmårsbukta, Gunnar Bremset.
– Det er samlet mange gjenstander i museet mitt siden åpningen for seks år siden, og neste år skal det markeres at det er 80 år siden krigen kom til Norge. Da ønsker jeg å forsøke å ta vare på og vise fram noen av de tyske FLAK-batteriene som ble bygd nederst i Svemarka. Disse stillingene ble bygd for å beskytte Tirpitz mot angrep både fra luften og fra sjøen, sier Bremset.

Hele anlegget reddet i siste liten

Da den nye veien nedenfor E6 ble bygd i Svemarka for åtte år siden, ble en lokal beboer oppmerksom på at en gravemaskin var i ferd med å jevne hele området, og FLAK-stillingene ville vært ødelagt for alltid hvis mannen ikke hadde vært oppmerksom på hva som var i ferd med å skje.
– Jeg mener det ville vært en katastrofe og jeg er svært glad for den resolutte handlingen. Dette er en del av vår historie og noe som bør bevares for ettertiden, mener Bremset som også kan fortelle at hele fjorden fra Steinvik via Fætten, Åsenfjorden og ut på Frosta var omkranset av kanonstillinger.

Dugnadsinnsatsen er gull verdt

En kveld nylig ble den andre forsvarsstillingen avdekket av ivrige karer fra lokalmiljøet. Grunneier Jogeir Svee Halland, stilte med traktor og henger og det var mange lass med kratt som ble kjørt bort.

– Jeg ser bare positivt på at Gunnar Bremset og de andre karene tar på seg denne jobben. Hele området var i ferd med å gro igjen, og det er begrenset hva jeg kan gjøre alene for å holde vegetasjonen nede, sier Halland. Han legger til at det står en røykmaskin og enda noen kanonstillinger på hans grunn.

– De har vi ingen planer om å gjøre noe med nå. Klarer vi å berge disse to stillingene her oppe ved E6, skal vi være godt fornøyde med det, sier Halland.

Infotavle og bilder fra området

Gunnar Bremset har planer om å få satt opp skikkelige informasjonsskilt med tekst og bilder av området før, under krigen, og situasjonen nå i dag.

– Jeg har klart å få tak i noen bilder fra da tyskerne bemannet kanonstillingene. De viser en stor passasjerbåt i bakgrunnen, som lå nede på fjorden like nedenfor Svee gård. For å få realisert noen av mine drømmer, er jeg avhengig av litt økonomisk hjelp slik at tavlene kan være på plass før 80- års markeringen neste år. Finnes det noen der ute som kan tenke seg å bidra er jeg svært takknemlig for det, avslutter Gunnar Bremset.

Han har som privatperson opprettet museet i Håmmårsbukta. Videre åpningsdatoer blir annonsert på sosiale medier og spesielt interesserte kan kontakte Gunnar Bremset for omvisning utenom annonserte åpningstider.

 

Les forrige sak:
  VANNTÅKE: Overrislingsanlegget på gasskula skal også testes neste torsdag. Vanntåke vil gjøre at det ser ut som det ryker av kula. (Arkivfoto: Flogas Norge)
Skal øve på gasskula

Det kommer til å bli en del vanntåke rundt anlegget

Close