16 °C Stjørdal, NO
02/06/2020

Gry og Eirik satser på ost

På Fornes gård i Hegra produserer de flere sorter ost

GÅRDSUTSALG: Gry Fornes og Eirik Yven har innredet eget gårdsutsalg og egne produksjonslokaler i kjernen av låvebygget langs E14 i Hegra. GÅRDSUTSALG: Gry Fornes og Eirik Yven har innredet eget gårdsutsalg og egne produksjonslokaler i kjernen av låvebygget langs E14 i Hegra.

På Fornes Gård ved Forra bru yster de ost og produserer honning, noe som gir stjørdalingene kortreiste landbruksprodukter.

Det damper av myse og bobler i kjeler på produksjonsrommet hos Fornes Gård. Kanskje tilsettes søtning i form av honning fra gårdens mange bikuber. I alle fall synes Gry Fornes at smaken skal identifisere Hegra og Stjørdal ute i verden.

– Vi satser en del på mozzarellaost og vår stekeost Spigiln, der også Sorta får sin kreditt blant turmål. Blåstøyten er en blåmuggost som krever lang lagring, og vi har flere lokale turmål som navn på våre oster, sier Gry Fornes. Blant annet er Skarven en camembert hvitskimmelost fra gården. Til nå har produksjonen skjedd i to kjeler på hver 100 liter. Nå er en ny kjele på 300 liter montert og vil øke produksjonen på gården.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
OST: Gry Fornes kan nå fra Fornes Gård tilby minst fem ulike sorter osteprodukter for salg.
OST: Gry Fornes kan nå fra Fornes Gård tilby minst fem ulike sorter osteprodukter for salg.

– Er det på gården en bevisst satsing på lokale produkter?

– Vi har jo engasjement med salg i Reko-ringen og på Bondens marked. Det er givende å lage sine egne produkter, og spesielt når tilbakemeldingene fra kundene er positive, sier Eirik Yven (37) og Gry Fornes (36). De to har også et 50-talls bikuber på gården. Honning selges fra gården eller i potetrampa ved Vold i likhet med osten.

Mens Stjørdal er mest kjent for sin dyrking av bygg, satser gårdfolket på havre i Hegra. Det er leveranser til Felleskjøpet som gir ekstra i sekken.

– Vi har en avtale med levering av såkorn fra havre på cirka 300 dekar dyrket mark. Gården tilbyr også elvefiske i Forra for utleie i sesong, sier de to. Nisjeproduktene fra flere typer ost har blitt godt mottatt i markedet. Gro Fornes ser frem til å kunne øke produksjonen.

– Akkurat nå tester vi ut en ny type brunost. Det handler om å utnytte mysen vi lager fra melken som kommer fra Kilnes Gård. Det blir en type fløtemysost, og kanskje får den et lokalt navn med svak smak av honning, sier en veldig energisk Gro blant dempende kjeler i kjernen av det store fjøset som er ombygget til formålet.

– Hva forventes fra biene kommende sommersesong?

– Greier vi å høste opp mot 30 kilo honning så skal vi være veldig fornøyde. Honningen selges på glass, eller vi benytter den i produksjonen her på gården.

Les forrige sak:
Se i reprise: Her kan du se alle våre videoer fra 17. mai

Gjenopplev den spesielle 17. mai-stemningen her!

Close