11 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Gullfeber – etter 126 år kan det bli et nytt Klondike i fjellområdene

Nå starter en omfattende leting etter verdifulle metaller

På historisk grunn skal tre virksomheter lete etter kobber, sink, bly og gull. Historien om uttak av metall fra fjellene er blant annet bredt omtalt I historien om Selbo Kobberværk (1945). På historisk grunn skal tre virksomheter lete etter kobber, sink, bly og gull. Historien om uttak av metall fra fjellene er blant annet bredt omtalt I historien om Selbo Kobberværk (1945).

1. juli startet systematisk leting etter verdifulle metaller i fjellområdene hvor Selboe Kobberværk drev fra 1713 til 1895.

– Det kan være en sovende gigant, står det på nettsidene til Norra Metals.

De tror det kan være mye verdifullt metall i fjellene. Nå starter tre leteprogrammer med en omfattende leting av verdifulle metaller i Meråker og Tydal.

Allerede i 2018 besøkte kanadiske Norra Metals fjellene i Meråker, der ekspertene fant antydninger til at fjellene inneholdt enorme mengder metaller det kan være lønnsomt å ta ut. Det skal dreie seg om både kobber, sink og gull.

Det store spørsmålet nå er rett og slett om den tidligere gruvedriften i Meråker og nabokommunene kun var på toppen av verdifulle metaller i til nå ukjente mengder. Også i Tydal og Holtålen starter to andre firma letingen etter metaller.

Første kobberuttak

Det var Tormod Røe, Bjørn Roar Krogstad og Ole Bjørnås som i 2003 fant slagg ved elva i Kopperåa, som viser uttak av kobber fra slutten av 1100 til 1300-tallet.

– Vi er ganske sikre på at dette kobberverket var i drift rundt år 1300. Det vil si 300 år tidligere enn kjent uttak av kobber i Norge, sa Lars F. Stenvik ved Vitenskapsmuseet i Trondheim etter dateringen av funnet i 2003.

Det er tidligere dokumentert at det før uttak av kobber ble smeltet jern i Meråker.

Ny jakt på rikdom

Det store kapittel i områdets kobberhistorie, startet på 1700-tallet. Samlet produksjon av råmalm fram til avviklingen i 1895 var cirka 160.000 tonn. I årbok 2 som Meråker Historielag ga ut i 2011 omtales smelting og bergdrift, årboka ga et viktig innblikk historien om den store virksomheten og det enorme slitet arbeidet med å hente ut verdifullt kobber fra fjellet var.

At det kan være mye mer metall enn kjent til nå har mange spekulert i. Fra 1960-årene har det vært undersøkt, og Norges geologiske undersøkelse konkluderte med at det kan være store mengder uoppdaget metall i fjellene i både Meråker og nabokommunene. Det har virksomheter som leter etter fjell med verdifullt innhold fulgt med på, og tre av disse har fulgt gjeldende regelverk og informert Meråker, Tydal og nabokommunene om at de fra 1. juli starter leting etter metaller i fjellet.

Med droner, boring, og dagens leteutstyr i helikopter blir det leting etter kobber, sink, gull og andre metaller sommeren 2021.

I hovedsak i Holtålen og Tydal vil disse områdene bli undersøkt. (Illustrasjon: Saksframlegg Tydal kommune)
I hovedsak i Holtålen og Tydal vil disse områdene bli undersøkt. (Illustrasjon: Saksframlegg Tydal kommune)
Norra Metals vil lete i disse områdene i Meråker. (Skjerndump: Hjemmeside Norra Metals)
Norra Metals vil lete i disse områdene i Meråker. (Skjerndump: Hjemmeside Norra Metals)

Les forrige sak:
Nytt smittetilfelle – Testet positivt på to hurtigtester dagen før

Kommunen har bekreftet resultatet fra PCR-testen

Close