17 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Gunda med brukt!

Gunda Marie Næss er damen på Bruktbo som redder avhendede ting og selger dem videre. Her ved en radio som har blitt til barskap i regi av Gunda. Modellen er frihetsradio fra Radionettes muligens fra 1945-46.

 

Vi går spissgang mellom kommoder, bord med duker og askebeger, dukker, en sliten bamse og noen messinglysestaker. Dette og svært mye annet utgjør omgivelsene hos Gunda Marie Næss på Bruktbo, som siden 2006 har driftet bruktbutikken på Sutterøy. Hun står bak disken, bærer og setter ut varer, priser dem og får gjerne et nært forhold til sine brukte ting som er levert på gjenbrukstorget. Litt blyg sier hun om seg selv, og har gått kurs for ikke å være for beskjeden. Lett for å prate med kundene sine har hun utvilsomt.  

 

–         Jeg trives godt blant nostalgien og gjenbrukssakene her på butikken, og så møter jeg så mange trivelige kunder på jakt etter noe brukt og nyttig, sier Gunda. Damen med det mørke krøllede håret har blitt kjent langt utenfor Stjørdal. Det skyldes delvis bloggen «Kontainer- girl» hvor hun legger ut noen av brukt-gjenstandene på nett, og det skyldes rett og slett det faktum at Gunda er veldig mye seg selv. Litt over gjennomsnittet opptatt av eldre skikker og selv om det er en fritidssyssel, nevner vi interessen hennes med loffersløyd med produksjon av visper, kurver og pyntegjenstander av ståltråd. Et håndverk de reisende en gang laget.  

 

Coop Storlien artikkelnivå

–         Bruktbo blir litt som å skru tide tilbake kanskje med noe antikvarisk, men vi har også nyere gjenstander pent brukt. Hos oss er ingen dag helt lik den andre, og stadig kommer nytt brukt innom dørene fra gjenbrukstorget bak butikken. Det er Laila, Tone og Per som etter hvert har blitt veldig flinke til å finne de «salgbare produktene», sier Gunda. Hun har Gunda Djupvik som navnevenn i bokbransjen. De to har gitt ut boken om sylting. Til høsten er det ny bok på gang med tema «ball». En rett som i våre trakter er bedre kjent som klubb.

 

Med norgesglass i butikk og i skapet

Skulle vi plukket en gjenstand på Bruktbo som hadde passet matchende til Gunda Marie, måtte det bli et norgesglass.  Disse glassene selger hun ofte med morkne røde strikk rundt glasslokket. Hjemme i skapet står syltede agurker, bær og tomater i samme type glass.

 

–         Det er noe med dette å holde på det rotfaste. Gjøre noe som bestemor gjerne utførte på kjøkkenbenken. Også er det artig å gjøre det selv. Butikkene gjør oss kanskje litt bortskjemte i dagens samfunn. Minner fra samfunnet slik det var på 1950- og 60-tallet havner gjerne hos oss på Bruktbo, sier Gunda og merker at voksne damer innom butikken ofte uttaler «- En slik hadde min bestemor også», også kjøper de gjerne nostalgien tilbake!

Bilde:

 

 

Les forrige sak:
Turid Ankersen og Tone Dybdahl fra Innherred Omsorg AS etablerer seg som privatpraktiserende i Stjørdal og tilbyr tjenester innen omsorg, oppfølging og følge på tur, bistand med hus, hjem og helse, klesvask og hagearbeid.
Ei hand og holde i

  Søstrene Tone og Sissel Dybdahl sammen med sin mor Grete […]

Close