20 °C Stjørdal, NO
15/07/2020

Hagefest hos Nygaardsvold

|| INNBYR TIL HAGEFEST: Liv Aksnes i Hommelvik Arbeiderlag inviterer til hagefest i hagen ved Johan Nygaardsvolds museum i anledning Nygaardsvolds bursdag 6.september.||

”Gubben” som han ble kalt var født 6.september 1879 og var statsminister i Norge fra 1935 til 1945.

En mulig tradisjon

Det er første gang det inviteres til hagefest ved Nygaardsvold museum på Gubbens fødselsdag, selv om det har vært sporadiske arrangementer i den forbindelse opp igjennom årene.

– Det er jo en viktig del av landets historie som her blir fortalt, men også veldig mye lokalhistorie, sier Liv Aksnes i Hommelvik arbeiderlag. Hun er en av flere i Hommelvik som benyttes som guide ved museet.

Hagen rundt museet er stor, med bærbusker og epletrær. Her står løvtunge trær og kaster skygge og gresset er nyslått og klart for innrykk.

– Programmet blir litt uformelt med omvisning i museet, enkel bespisning og noen spørsmål for de yngste, sier Torstein Fosmo, som hadde ideen.

– Vi tenkte å lage en markering på Nygaardsvolden, men det er jo lite å se der, og ikke så lett tilgjengelig, da kom vi på dette med hagefest, forteller han.

– Kanskje kan det bli en tradisjon at vi feirer Nygaardsvolds fødselsdag den 6.september hvert år, sier Liv Aksnes

Arbeidersanger

Hagefest og Johan Nygaardsvold hører faktisk mer sammen enn man i første omgang skulle tro om arbeideren og husmannssønnen fra Hommelvik.

– Nygaardsvold brukte å invitere til hagefest mens regjeringen var i eksil i London under 2.verdenskrig, forteller Torstein Fosmo.

– Da serverte Gubben portvin, det gjør ikke vi, men porten er jo åpen og alle er velkommen, legger Liv Aksnes til.

I tillegg til mat og drikke som høver seg på en hagefest for en statsminister byr arrangøren også på arbeidersanger og noen operetteklassikere.

– Vi har vært så heldige, og får besøk av operakameratene som senere på samme dag skal synge i sommerfjøset på Karlslyst, forteller Aksnes.

Sangerne Lars Eggen, Sverre Aal og Torstein Fosmo bidrar med både kjente arbeidersanger og svisker fra operettenes verden.

I tillegg kommer Hommelvik arbeiderlag til og være tilstede med sine lokalpolitikere som ønsker innspill fra lokalbefolkningen til arbeidet med neste periodes valgprogram.

Les forrige sak:
||
Fargerike åpner dørene

- Det er Stjørdal Malerservice som står bak bedriften som blir […]

Close