17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Han dyrker én million salater: – Den smaker perfekt

Johan Morten Haugan smiler når han smaker på årets salat

- Havbrisen gir perfekt salat, og i disse dager starter innhøstinga, sier Johan Morten Haugan på Nordfjæran på Frosta. I midten av mai smakte han på årets salat. – Havbrisen gir perfekt salat, og i disse dager starter innhøstinga, sier Johan Morten Haugan på Nordfjæran på Frosta. I midten av mai smakte han på årets salat.

– Den smaker perfekt, slår Johan Morten Haugan fast. Han tygger på et av årets første salatblad. Frodige, grønne salathoder dukker fram når han drar av plasten.

Så er det full fart igjen. Det starter tidlig hver vår. Vær og temperatur avgjør når startskuddet går. For salatplanter skal ned i jorda, og plast må legges over. Så vokser de, og i år ser det lovende ut på jordene på Nordfjæran på Frosta. Der og hos mange naboer vokser det nå under plast.

Mange års erfaring ligger bak produksjonen. Blir det tørt, pumper de på renset drikkevann. Det er et kvalitetsstempel på salat løk og all annen mat som vokser fram på 4000 mål og i drivhusene på Frosta.

– I slutten av mai starter jeg innhøstinga av salat, sier Johan Morten Haugan.

Målet er omkring en million salathoder, og løk verdt omkring like mye fra gården.

- Ideelt å dyrke salat og løk her, slår Johan Morten Haugan fast.
– Ideelt å dyrke salat og løk her, slår Johan Morten Haugan fast.
Havbrisen

Ut mot sjøen strekker de seg jordene han dyrker på. Tautra og moloen ligger rett vest. Som mektig bakvegg over fjorden troner fjell. Enda er det litt snø på toppene, men jo mer sol og sommer desto fortere går det. Til snøen er borte, og enda mer salat vokser seg stor.

– Klimaet er perfekt for salat og løk her. Havbrisen holder sopp og skadeinsekter unna, og det er sjelden at temperaturen synker under null, sier løk- og salatprodusenten.

Det var i 2009 han overtok slektsgården etter sin far. Før det arbeidet han der fra han var 12 år.

Potetål og bråstopp

Det var poteter frostingene dyrket. Så i 1993 rammet katastrofen. Det ble oppdaget hvit potetål på åkrene. Dette ble som et startskudd for en ny tidsalder for matproduksjon på Frosta.

I stedet for poteter ble det roser, kålrot, gulrot, kål, kinakål og etter hvert salat, løk og andre vekster.

Det ble bygd lagre, og satsing på å levere mat året rundt har bare fortsatt. Til i dag hvor tonnevis av agurk, gulrot, salat, løk, og mye, mye mer mat kjøres fra Frosta til butikker i hele Midt-Norge, og en god del enda lenger.

- I slutten av mai starter jeg innhøstinga av salat, sier Johan Morten Haugan.
– I slutten av mai starter jeg innhøstinga av salat, sier Johan Morten Haugan.
Pakker salat og løk

– Jeg leverer omkring nitti prosent til Coop, forteller Johan Morten Haugan.

På gården er det pakkeri for salat, og pakkeri og lager for løk.

– I løpet av omkring femti døgn vokser salaten. Vi høster og planter flere ganger i løpet av sesongen. Den siste plantinga blir gjerne i august. Til sammen blir det årlig litt over en million salathoder, forteller Haugan.

I starten av sesongen holder det seg varmt under plasten, og er det sol vokser det raskt selv om lufta er kald.

Her med Tautra rett vest over fjorden vokser mengder av sunn mat fram under plast.
Her med Tautra rett vest over fjorden vokser mengder av sunn mat fram under plast.
Trenger arbeidskraft

Den store usikkerheten i år er arbeidskraft.

– Jeg har faste sesongarbeidere fra Litauen. Det er mye manuelt arbeid, og det tar tid å få alle arbeidsoperasjonene inn i nevene. Det er ikke mulig å erstatte de faste. Jeg vil gjerne ha «nye» arbeidere, men uten de faste blir det nødvendig å redusere salat- og løkproduksjonen på gården, sier Haugan.

Han smiler der han smaker på årets salat. Det vokser slik at kanskje hører han det knaser under plasten. I alle fall bugner det alt i åkrene som kundene i Coop-butikker fra Ålesund og nordover får tilbud om løk og salat fra. Hos Johan Morten Haugan og de andre produsentene på Frosta høster de stadig mer knasende kvalitetsmat.

Les forrige sak:
Merethe Bekkavik og Inge Auran tror spesielt unge og eldre har vært utsatt under pandemien, og at de to gruppene særlig har behov for noen å være sosiale med.
Vil fange opp de som faller utenfor fellesskapet

Merethe Bekkavik og Inge Auran tror mange har et behov for noen å være sosiale med

Close