5 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Savner hytta i Sverige: – Håper vi vinner frem i kampen mot staten

Ann Kristin Aas og Morten Haave savner hytta i Sverige

Ann Kristin Aas og Morten Haave har hver sin snøscooter stasjonert i hytta. Det skryter av måten det blir lagt opp med scooterleder i Sverige. (foto: privat) Ann Kristin Aas og Morten Haave har hver sin snøscooter stasjonert i hytta. Det skryter av måten det blir lagt opp med scooterleder i Sverige. (foto: privat)

STJØRDAL: Mange nordmenn har fritidseiendommer på svensk side. I og med at riksgrensen kommer til å bli stengt også denne påsken røyner det selvsagt på humøret.

Av Arne Brunes

Det er lite de kan gjøre, og da må en prøve å finne alternativ. Samboerparet Ann Kristin Aas (56) og Morten Haave (55) har bestilt et tredagers opphold på Væktarstua i Tydal for å hente inn noe av påskestemningen.

Det var utpå våren i 2018 de anskaffet seg hytte i nærheten av Gevsjön, halvannen times biltur fra Stjørdal. Påsken 2019 er den eneste de har brukt den hittil.

– Det er en hytte vi ønsker å bruke til alle årstider. Turterrenget er flott, og vi har planer om å anskaffe båt til bruk i den store innsjøen. Hytta er lita og enkel. 45 kvadratmeter med en liten hems. Et anneks, og en stor garasje med vedbod. Synes dette er en plass som passer oss perfekt. Alt er på plass, og føler det er avgjørende med fasiliteter som strøm, vann og avløp. I dette hytteområdet er det ganske likt med norsk og svensk tilknytning, sier Ann Kristin.

Ann Kristin Aas og Morten Haave håper de snart kan få muligheten til å reise over kjølen for å bruke fritidsboligen.
Ann Kristin Aas og Morten Haave håper de snart kan få muligheten til å reise over kjølen for å bruke fritidsboligen.
Føler urettferdighet

Påsken i fjor følte de at det gikk greit. Været var heller ikke av det beste.

– I fjor var alt stengt uansett. Var bare de som hadde hytte i egen kommune som fikk bruke dem, og det er vanligvis ikke mange. Det var på en måte en felles trøst, sier hun.

I år er det annerledes.

– Et viktig poeng for min del er at det å være på hytta er rekreasjon, og hjelper til å stresse ned i en ellers travel hverdag. Det er noe vi som har hytte i Sverige ikke har mulighet til slik situasjonen er nå. Håper vi vinner frem i kampen mot staten om at vi vil ha en solid begrunnelse for at vi ikke skal få reise til hytta, når vi ikke oppsøker annet, sier en noe oppgitt Ann Kristin, med lang fartstid som hytteeier i broderlandet.

Ann Kristin og Morten skulle gjerne ha tilbrakt påsken i dette paradiset. (foto: privat)
Ann Kristin og Morten skulle gjerne ha tilbrakt påsken i dette paradiset. (foto: privat)
Må låne utstyr

Ann Kristin har hatt hytte i Sverige siden 2005. Det var en tidligere enebolig i Ånn. I 2016 ble den solgt da livet tok en annen vending. De to årene etter det leide samboerparet i Reealleen hytte i Ånn i påsken.

– Jeg har hatt hyttepåske så lenge jeg kan huske. Fjoråret ble dermed spesielt, og vi var enige om at årets påske måtte bli annerledes. Jeg meldte interesse via Fagforbundet som har hytter til utlån. Nådde ikke fram i den kampen og da ble det plan B. Stugudalen fra skjærtorsdag og i tre døgn. Det meste av utstyr til vinterbruk er på hytta i Sverige noe som medfører noe utfordring, sier Ann Kristin.

Scooterne er i Sverige

Scooterkjøring er noe av det de liker å holde på med på hytta.

– Nå er det gode scooterleder i Tydal, men vi har hver vår i Sverige og ikke mulighet for å hente, sier Morten Haave, og mener de får gjøre det beste ut av situasjonen.

Noen spesiell grunn for ønske om hytte i Sverige?

– For min egen del har de fleste ferieturer fra barndommen gått dit. Trives i Sverige. En vesentlig grunn til at vi velger hytte noen mil innenfor grensen er prisnivået. Det er noe helt annet rundt Storlien. Synes vi får mye mer for pengene litt lengre øst. Fikk kjøpe dette komplette anlegget for 1,3 millioner kroner, sier han.

Samboerne har vært inne på tanken om å selge.

– Vi trives så godt at det er ikke noe reelt valg enda. Forstår de som gjør det, men til oss skal det mer til, sier Ann Kristin, som har levd med hytte det meste av livet.

Ann Kristin føler seg avstresset når hun kan senke skuldrene ved bålpanna. (foto: privat)
Ann Kristin føler seg avstresset når hun kan senke skuldrene ved bålpanna. (foto: privat)
Viktig med tilsyn

Med en kald vinter slik som vi har hatt nå er behovet stort for ettersyn. Ann Kristin og Morten var over en tur i januar.

– Da hadde vannet spekt selv om det var frakoblet. Heldigvis berget vi for lekkasje. Tror mange kan få en overraskelse etter en lang og kald periode uten oppsikt. Nå har svenskene stengt oss ut, og vi vet ikke hvor lenge det vil vare. Heldigvis har vi to fastboende i nærheten som kan ta litt tilsyn. Telefonen er ikke avstengt enda, sier de, og synes tilstanden er absurd.

– Første turen over grensen for å se etter hytta i fjor var merkelig. Heimevernet stoppet oss på tur både til og fra. Det var jo helt greit, men føltes nesten som en krigstilstand. Noen få ganger har vi vært over det siste året, og jeg dro sporenstreks i september på overnatting da det var mulig. Skjønte at det varte bare kort tid og det stemte, forteller Ann Kristin.

Aktive vandrere

Begge de to liker turer med en viss motstand og da har gjerne Morten regien. I en treårsperiode gjennomførte de Opp24. Det var et turkonsept som gikk ut på å besøke den høyeste toppen i hver kommune i Sør-Trøndelag.

Morten har tidligere besteget de 26 tusenmeterstoppene i Meråker med forskjellig turfølge.

– Felles for alle turene var at de ble avsluttet med pizza på Sissels Spiseri. Der har de på menyen 26 ulike pizzavarianter, og om to topper ble besteget på samme tur gikk det å ta halve med hver, sier Morten, som liker prosjekter.

– I fjor lastet vi ned appen til Explore Stjørdal og startet med posten nærmest heimen og jobbet oss utover.

Turer på hjemmebane til tross, nå ønsker Ann Kristin og Morten en snarlig åpning av riksgrensen for å få mulighet til å tilbringe fritid der de ønsker det aller mest.

Les forrige sak:
Fotballsupporterne må vente en stund på slike jubelscener fra Karl Martin Rolstad (høyest) og Mats Lillebo. Foto: Åge Sjølstad
Seriestart først i mai

Fotballsupporterne må vente en stund på nye jubelscener

Close