6 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Har ambisjoner i åkeren

Julie Hagerup Appelkvist (30) på Dregset gård satser på kortreiste grønnsaker

AMBISIØS: Julie Hagerup Appelkvist (30) tilbyr nå mange sorter salat og rotgrønnsaker fra egen åker på Dregset gård. Gården ligger rett ved jernbaneundergangen mot Røkke på Skatval. AMBISIØS: Julie Hagerup Appelkvist (30) tilbyr nå mange sorter salat og rotgrønnsaker fra egen åker på Dregset gård. Gården ligger rett ved jernbaneundergangen mot Røkke på Skatval.

Dregset gård startet grønnsaksdyrkingen i det små, men nå utvides arealet med dyrking av salat og rotgrønnsaker for lokalmarkedet. Salgsbua er på plass og skal gi kundene et utvalg fra åkerens mangfold.

Hun er ambisiøs og liker et variert mangfold i åkeren. Julie Hagerup Appelkvist (30) har denne sesongen over 600 salatplanter klar for innhøsting. Sortene er hodesalat, batavia, hjertesalat og lollosalat som nå høstes inn og pakkes for salg. Det stopper ikke med dette, på gården er hele familien i arbeid med dyrkingen som også innbefatter vekstfremmende tiltak som luking og tynning før høsting.

VOKSER: Det er god vekst på åkeren etter jevnt fordelt nedbør på Dregset gård.
VOKSER: Det er god vekst på åkeren etter jevnt fordelt nedbør på Dregset gård.
Prøver ut flere sorter

– Dette er egentlig vår første vekstsesong med såpass stort areal på grønnsaksåkeren. Vi ønsker å prøve oss frem med flere sorter som vokser fint og gir gode avlinger. Samtidig møter vi nå lokalmarkedet med direktesalg. Dette vil gi en pekepinn på hvilke produkter forbrukeren vil velge fra oss fremover, sier Julie Hagerup Appelkvist. Sammen med bror Thomas, ligger det i vente et generasjonsskifte på gården kanskje allerede neste år. En yngre generasjon tar da over driften på Dregset Gård med mange års svineproduksjon og korn som hovednæring. Nå økes mangfoldet betydelig rett ved jernbaneundergangen utover mot Røkke og Sandberg gartneri.

VEKSTHUS: Chili, tomat og agurker dyrkes i veksthuset.
VEKSTHUS: Chili, tomat og agurker dyrkes i veksthuset.
Fritt for sprøytemidler

På det cirka to dekar store åkerlandet med grønnsaker og salat har Julie og familien under dyrking nærmere ett dekar med gulrot og salat. Øvrig areal har gresskar, mais, pastinakk, en miks av rødbeter, purreløk, squash, kålrot og poteter. Det drives vekstskifte uten bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Nærmere økologisk drift er det vanskelig å komme.

DIREKTESALG: Salgsbua skal fylles med grønnsaker langs veien mot Røkke.
DIREKTESALG: Salgsbua skal fylles med grønnsaker langs veien mot Røkke.
Har åpnet salgsbod

– Dere satser på mange hester allerede første år. Selges alt dette fra gården?

– Vi har anlagt en salgsbod langs veien, men samarbeider samtidig med Steinvik Gårdsutsalg og Potetrampa. I tillegg deltar vi på Reko-ringens utsalg. Noe av produksjonen på gården går til eget konsum. Vi synes det er generelt spennende å oppleve vekst fra frø til ferdig plante eller rotgrønnsak som kan høstes, sier Appelkvist, som for tiden er i barselpermisjon. Hun arbeider til vanlig som branningeniør hos Asplan Viak.

POPULÆR: Den prikkede salaten batavia er populær i salgsbodene.
POPULÆR: Den prikkede salaten batavia er populær i salgsbodene.
God vekst

– Hvordan har årets veksesong vært på gården?

– Vi fikk noe varmt vær i uke 26, men deretter har skyer, nedbør og regn gitt gode vekstvilkår. Spesielt er vi fornøyde med salaten i år. Denne er under innhøsting nå. Min favoritt er den fregnete sorten batavia, sier Julie Hagerup Appelkvist.

Les forrige sak:
Ringte inn til festival med matklokka

Nå blir det tre dager med gode lokale smaker

Close