3 °C Stjørdal, NO
20/10/2020

Har over 100 flasker med cognac hjemme

– Jeg sier at jeg ikke drikker cognac, men at jeg nyter den

SMAKSRIK DAG: Sammen med 300 andre cognacentusiaster brukte Mihaly Køteles en hel dag på cognacmesse i Trondheim.µ

Mihaly Køteles fra Hegra er en lidenskapelig cognacsamler.

Over 20 utstillere og produsenter var nylig til stede på Royal Garden, og 300 interesserte spankulerte rundt og fikk servert smaksprøver fra de mest fornemme flasker.

– Nå smaker jeg på en Petit Champagne 1969 fra Maxime Trijol. Litt av poenget med å være her, er å teste ulike cognacer som man tidligere ikke har smakt på, forteller Køteles.

62-åringen fra Hegra ble bitt av basillen da cognachuset Braastad arrangerte et smaksseminar i Stjørdal for 10-12 år siden. Etterpå fikk han øynene opp for cognac som nytelsesdrikk, de ulike produsentenes historie og ikke minst har Køteles lært seg å sette pris på en god cognac.

8. største cognacland

Han er ikke alene i Norge om å nyte denne edle druedrikken. Fra en utstiller fikk vi opplyst at Norge er rangert som det 8. største cognaclandet i verden, uansett folketall. Tar man hensyn til folketallet er Norge det landets hvor det drikkes desidert mest cognac pr. innbygger. Her ligger vi et hav foran Finland, som er neste land på listen.

En annen funfact er at 60 prosent av all cognac som nytes her til lands, står innbyggerne nord for Dovre for. Det er også grunnen til at produsenter og importører gjerne stiller opp når La Société de Cognac Trondheim arrangerer cognacmesse.

– Jeg har rundt 100 flasker med cognac hjemme, og kun én eller to sorter har jeg to flasker av. Jeg sier at jeg ikke drikker cognac, men at jeg nyter den. Aller mest setter jeg pris på eldre cognac, sier Køteles.

To favoritter

To ganger i løpet av de siste årene har Køteles besøkt det franske Cognac-distriktet, og mange produsenter har fått besøk av den ivrige karen som har stilt nysgjerrige spørsmål og fått sjansen til å smake de edleste dråper.

– En gang ble jeg tatt med i det aller helligste rommet. Døren var bak en bokreol, og inne i rommet sto en ballong med cognac fra 1848. Det var en opplevelse ut av en annen verden, forteller han.

Cognac fra produsentene Prunier og Jean Fillioux er favorittene til Køteles.

– Hos Jean Fillioux har jeg vært to ganger, og fått kjøpe flasker som er blitt tappet rett fra fatene. Siden ble de signert av eieren. En gang fikk jeg en flaske med XO fra 1960-tallet som gave. Den ble pakket inn med spindelvev og støv, og skal åpnes på min 65-årsdag, sier 62-åringen, som allerede har begynt å telle ned. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

TESTET UTVALGET: Geir Nergård og Petter Nessimo (t.h.) er begge glade i cognac, og fikk anledning til å smake mange ulike sorter under messebesøket.
Seminarer

På cognacmessen i Trondheim kunne man i tillegg til å besøke de ulike produsentenes utstillinger, også delta på smaksseminarer som ble arrangert. Her fortalte produsentene om egenskapene til de ulike cognacene, og foreslo egnet mat som passer til nytelsesdrikken.

– Vi er mest glade i Braastad, forteller kompisene Geir Nergård og Petter Nessimo fra Stjørdal.

Sammen hadde de en travel ettermiddag, der de svinset rundt med sitt lille messeglass som utstillerne aldri sørget for var helt tomt. Karene var også åpne for å teste annen drikke enn en tradisjonell cognac.

– Jeg smakte på en cognac-likør fra Braastad som var veldig god. Hvis dama ikke liker cognac, vil hun helt sikkert sette pris på likøren, sier guttene, før de hastet videre på jakt etter nye smaksopplevelser.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
«Fartsblind» sjåfør målt til 111 km/t

Hadde kjørt fra Finnmark samme dag

Close