17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Hegseth fikk Skamløsprisen

Hedret for programmet «Homoterapi»

Morten Hegseth fra Stjørdal er vinner av årets Skamløspris. (Foto: Kristoffer Myhre)

Stjørdalingen Morten Hegseth er tildelt årets Skamløspris. Den får han for programmet «Homoterapi».

Skamløsprisen deles ut av Sex og samfunn og formålet er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet. Prisen skal bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Vinneren i 2020 ble altså Morten Hegsseth.

Stjørdalingen var høsten 2019 mannen bak VG TV-programmet «Homoterapi», hvor han adresserte praksisen som også er kjent som konverteringsterapi. Slik terapi går ut på at skeive skal omvendes, blant annet gjennom sjelesorg og behandling. Homoterapi er omstridt, blant annet fordi det knyttes til depresjon, og i verste fall selvskading og selvmord. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Morten Hegseth vinner Skamløsprisen 2020. Til stede for å motta prisen var Brian Furnes, som delte sin historie i programmet «Homoterapi». (Foto: Sex og samfunn)

Juryen til Skamløsprisen 2020 fikk inn hele 170 nominasjoner, som er ny rekord. Blant disse valgte de ut topp 10 og deretter årets tre finalister: Christine Marie Jentoft, Ingvild Endestad i FRI og Morten Hegseth. Deretter var det opp til folket å bestemme hvem som skulle stikke av med årets pris, da det i juli ble åpnet for avstemming. Og folket har talt, årets mest skamløse er altså Morten Hegseth.

I juryens begrunnelse heter det: «Gjennom programmet «Homoterapi» og engasjementet i saken mot konverteringsterapi, har Hegseth stått opp for de som kan ha eller har blitt utsatt for homoterapi, samtidig som han har gitt berørte en stemme.»

Til stede for å motta prisen på vegne av Hegsth var Brian Furnes, som er en av de som forteller sin historie i «Homoterapi». Han opplevde psykisk press og negativ sosial kontroll fra familien og det muslimske miljøet han vokste opp i, som jobbet hardt for å omvende legningen hans. Bare 18 år gammel brøt han med familien og miljøet.

Les forrige sak:
Ni fikk svi på Skatval

En mistet førerkortet på grunn av prikkbelastning

Close