14 °C Stjørdal, NO
22/05/2019

Heksesot i din bolig?

Rapportér skummel misfarging i boligen din!

Mange som flytter inn i nye boliger eller nettopp har pusset opp, har fått seg en lei overraskelse ved at svart, ofte klebrig eller voksaktig misfarging ganske raskt har satt seg fast ulike steder i boligen. Problemet har økt kraftig i de senere årene, spesielt sist vinter. Boligprodusentenes Forening tar dette problemet på alvor og vil nå komme til bunns i hva dette egentlig er for noe og hvor omfattende problemet er. Til det trenger de hjelp: Rapporter dine misfargingsskader på www.heksesot.com !

 

Sammen med Mycoteam har foreningen i gang et prosjekt for å finne ut mer om årsakene til problemet. Mycoteam er landets fremste eksperter på analyse og dokumentasjon av slike skader.

I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme » sot» på overflater, gjerne  vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot (kjemisk sverting). For å bestemme om misfargingen faktisk er heksesot må det tas prøver. Det vanlige er at det meget raskt dannes svart, ofte klebrig eller voksaktig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Misfargingen kan komme raskt (fra få timer til noen dager) til at det bygger seg opp over en vintersesong.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Kommer fra bygningsmaterialer?

Det er antatt at hoveddelen av stoffene som avgir dampen som forårsaker heksesot (kjemisk sverting) er fra materialer i bygningen, og bare noen prosent er fra produkter som huseieren selv har dratt inn i huset. Dette fremgår av en rapport som ble utarbeidet etter et forprosjekt, i regi av Boligprodusentene og Mycoteam, der også representanter for bl.a.. produsenter av byggevarer, maling og boliger deltok.

 

Info og mer kunnskap

– Nettstedet www.heksesot.com er opprettet for å gi informasjon om problemet. Der kan forbrukerne også registrere skadene, sier Per Jæger, adm.dir. i Boligprodusentenes Forening. Vi håper på hjelp fra entreprenører, huseiere og andre forbrukere, fordi det er viktig å få kunnskap om omfanget av problemet. Det trengs mer statistikk for å finne ut hvilke produkter som oftest settes i forbindelse med slike sverteskader. Vi er opptatt av at boligene våre medlemmer leverer, skal ha høy kvalitet og et godt inneklima – svart misfarging i løpet av noen vinteruker er ikke forenlig med dette!

 

Boligprodusentene og Mycoteam håper prosjektet vil gi gode svar på problemstillingen. – De setter derfor sin lit til at både entreprenører og boligkjøpere vil benytte www.heksesot.com til å melde sine observasjoner.

Les forrige sak:
Utbedring av Hellbrua
Utbedring av Hellbrua

Utbedring av Hellbrua. Dette medfører at trafikken må dirigeres. Fotoreportasje av […]

Close