17 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

Helårsanlegg på Selbuskogen

Mye arbeid er lagt ned for å få et fast dekke før asfalt legges neste vår.

 

Siden 1988 har anlegget vært under stadig utvikling både når det gjelder løypenett og bygg inne på stadionene. Selbuskogen skisenter har sin egen organisasjon hvor Ola Morten Eidem er leder. De har utleie av både lokaler og av skisenteret til idrettslag og lag som skal ha treningssamlinger og former for skiaktiviteter og skikonkurranser

Anlegget
Det siste året har det vært opparbeidelse av skiskytteranlegg, rulleskiløype, anlegg for snøproduksjon og flere parkeringsplasser. Disse skal være ferdig i løpet av 2014.

Skiskyting/Langrenn
I dag står 10 skiver ferdig og de skal utvides til 31 skiver i 2014. Standplass er under opparbeidelse og det skal i forbindelse med skivene anlegges rulleskiløype. 1 fase av denne er på 2,5 kilometer og neste fase er på 4,5 kilometer. Løypene mangler asfalt som skal legges neste vår etter at løypenettet har fått ”satt seg”. Med muligheter for skiskyting både sommer og vinter vil treningsmulighetene bli større.
Her kan det bli muligheter for å arrangere både rulleskirenn både for langrennsløpere og skiskyttere hele året.

Skileikområde
Selbuskogen skisenter skal være et familieanlegg. De har opparbeidet områder for de yngste med kuleløyper og andre bakkeaktiviteter. De har også planer om å lage et lite skitrekk i nærheten. Kanskje kan det bli en liten hoppbakke også. Dette er på planleggingsstadiet. Det er også to gapahuker i området som blir flittig benyttet både sommer og vinter.

Coop Storlien artikkelnivå

26 % av de besøkende er selbygger resten er fra Stjørdal, Malvik og øst for Trondheim. Dette er tall ut i fra parkeringsbetalingen og utleie.

Snøproduksjon
Selv om Selbuskogen er et sted som først får snø og som har snø liggende lengst har de siste årene vist at også her kan det være snømangel. For å hjelpe naturen litt så har skisenteret nå lagt ned vannrør i området. Det er 3 ”permanente” snøtårn inne på stadionen og 7 flyttbare tårn. Disse tårnene kan produsere snø ved -2C men bør ha -4C.

De kan snølegge 1 kilometer pr døgn ved -4C og området for snøproduksjon er på 4,4, kilometer Dermed er Selbuskogen sikret snø og de håper at fra november er Selbuskogen klar til å ta imot skiløpere.

Driftskostnadene ved snøproduksjonen forsøkes inndekket av økt besøk og bruk av anlegget. Blir kostnadene for store kan det bli ekstra betaling av brukerne. Men Selbuskogen skisenter ønsker at det skal bli minst mulig utgifter på de som benytter anlegget.

Tilførsel av vann vil bli dekket av at det bygges et basseng på nordsiden av skisenteret. Det er 2 meter høyt og rommer 100 kubikk. Skisenteret har tro på at tilsig fra området vil fylle bassenget.

Skisenteret har sporgaranti kl 09:00 og 17:00. De har fast vaktmester/løypekjører. Inne på anlegget er det gratis garderobe/dusj/WC som er åpent mellom kl 09:00 – 22:00

Økonomi
Selbuskogen skisenter satser på kvalitet og for å få dette til må det være god økonomi. De mottar offentlig støtte, spillemidler, gaver og fra sponsorer samt det som brukerne legger igjen i form av parkeringsavgift, stevneavgift og lignende. I 2012 ble Selbuskogen et interkommunalt anlegg som gir anlegget en avtale om spillmidler og kommunal avtale med Selbu og Stjørdal.

Dugnadstimene er på ca 12 000 timer og uten disse frivillige som stiller opp hadde ikke økonomien vært så god. Skisenteret vil berømme Selbygger og Stjørdalingene som tar et tak for å få anlegget opp på internasjonalt nivå.

Med alt nytt innen tidtaking, FIS-godkjente løyper for begge stilarter, rulleskiløyper og nå snøproduksjon er Selbuskogen klar for å ta imot større arrangement. Det som de har mest problemer nå er nettilgang. Men også her har senteret klart hva som må gjøres.

Turløyper
Selbuskogen skiforening er (SSF) er en frivilllig organisasjon som har som formål å tilby oppkjørte løyper i turområdene mellom Høgda på Ytre Selbustrand, Ytteråsen og Holmen/Vekta. Ny løyper er under opparbeidelse og til sammen er turløypenettet på ca 100 kilometer. Selbuskogen skisenter samarbeider med Selbuskogen Skiforening, Vardebu og Selbustrand IL når det gjelder turløypenettet

Hver dag kjøres det opp 28 kilometer hvis det er snø og bra vær. Løypekart og brøyteinformasjon finnes på nett.

 

 

Les forrige sak:
Hegra stadion – fotball

  Det krydde av ivrige og flinke spillere på banen. Foreldre, slekt […]

Close