5 °C Stjørdal, NO
18/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Helt texas på grensen: – Det sto lange køer på den andre siden

Det ble hektisk i det grensene til Norge åpnet natt til mandag

Marthe Langsåvold (t.v) og Renate Oddøy (t.h) beskriver kveldene etter at grensene åpnet natt til 5. juli som helt texas, med lange køer, mengder mygg og varmt og klamt vær. Marthe Langsåvold (t.v) og Renate Oddøy (t.h) beskriver kveldene etter at grensene åpnet natt til 5. juli som helt texas, med lange køer, mengder mygg og varmt og klamt vær.

Køene ved teststasjonen i Teveldal ville ingen ende ta etter regjeringen åpnet grensene over til Norge natt til mandag.

– De begynte å komme til grensen allerede klokken 00.01. På de første 2,5 hadde vi 80 stykk innom, og vi var bare to på jobb. Det sto lange køer på den andre siden av grensen og ventet på å komme inn til Norge.

Det forteller Marthe Langsåvold og Renate Oddøy om nattevakten ved teststasjonen i Teveldalen natt til 5. juli.

Fra midnatt samme dato besluttet regjeringen at de norske innreiserestriksjonene og karantenereglene skulle ta utgangspunkt i de samme terskelverdiene som EU. Det betyr at det nå er mulig å reise inn til Norge fra grønne land, uten å gå i innreisekarantene. Det er imidlertid fortsatt regler om innreiseregistrering og testing på grensen.

– Kvelden før var vi overlykkelig for å slå rekord på 25 stykk på ei natt, ler de.

Passert 6000 tester

Da klokken slo midnatt sto det biler med alt fra turister til nordmenn klar for å krysse grensen ved Midt-Norges eneste teststasjon med en åpningstid på 24 timer i døgnet.

– Ingen kunne vært forberedt på det rushet som kom, det var et sjokk, men også veldig gøy. Da klokken var halv åtte på morgenen hadde vi testet mellom 100-150 stykk, og måtte jobbe en time overtid for å avlaste tidligvakta, forklarer Langsåvold.

Flere ganger har ventetiden vært på over tre timer ved grensen. Bare på de 2,5 første timene natt til mandag testet Langsåvold og Oddøy 80 personer.
Flere ganger har ventetiden vært på over tre timer ved grensen. Bare på de 2,5 første timene natt til mandag testet Langsåvold og Oddøy 80 personer.

Langsåvold sto for testingen, mens Oddøy tok seg av registreringen. De opplyser om at testkapasiteten egentlig ligger på 200 per døgn, men at de nå ligger på nærmere 600.

– Vi har nok passert 6000 tester siden vi begynte. Mange går overtid og det blir lange dager på de fleste, men vi står på. Vi vil jo at teststasjonen skal ha et godt rykte, sier Oddøy.

Helt texas

Da Stjørdals-Nytt besøkte teststasjonen i Teveldalen et halvannet døgn etter grenseåpning, rapporteres det om hektiske dager og enorme mengder mygg.

– I går var det helt texas her. Det var bilkø så langt øye kunne se, og opp mot tre timers ventetid. I tillegg var det klamt vær og store mengder mygg og knott. Klokken 04.30 raste det inn med biler igjen, det er umulig å si når dette trykket gir seg, forteller Oddøy.

Langsåvold og Oddøy roser publikum for å være både tålmodige og blide. Det eneste som har vært etterlyst er toalettfasiliteter til publikum, men det kan de nå forsikre om at snart er på plass. Når det gjelder nordmenn som er tørste på harryhandel, har de en klar oppfordring:

– De som skal over for å handle, må gjennom innreiseregistrering og test på returen. Så med mindre man har lyst til å stå i kø hele dagen, anbefaler vi at de venter med sverigeturen, sier Langsåvold.

Tre timer kø

– Det har stått på og det stopper ikke. Vi var egentlig forbered på at det ville bli hektisk, i og med at turister kom et par dager tidligere og ville inn. De fikk beskjed om å vente på Storlien til grensen åpnet, opplyser områdesjef for Hegra/ Meråker Heimevern-området Lars Nyvik.

Områdesjef for Hegra/ Meråker Heimevern-området Lars Nyvik, forteller at flere har snudd og kjørt tilbake til Storlien da de så hvor lang køen for å komme seg over til Norge var.
Områdesjef for Hegra/ Meråker Heimevern-området Lars Nyvik, forteller at flere har snudd og kjørt tilbake til Storlien da de så hvor lang køen for å komme seg over til Norge var.

Han forteller at det er mange turister, men også en del nordmenn ikke er på noe nødvendig reise.

– Per nå tipper jeg de som står i kø, har stått i tre timer. I går valgte flere å snu da de så køen, og heller vente i Storlien noen timer. Hadde det bare vært turister, hadde det vært mye mindre kø. Harryhandel kan ikke kalles turisme, avslutter Nyvik.

Les forrige sak:
Sist fredag ble det feiring ved G. Johnsen Bakeri i Stjørdal. Da var det nemlig hele 45 år siden Marta Forbord startet sitt yrkesaktive liv hos bakeriet. Foto: Privat
Marta har jobbet 45 år i bakeriet og har ingen planer om å gi seg

- Jeg trives her, og ingen dag er lik, sier Marta Forbord

Close