2 °C Stjørdal, NO
20/02/2019

Her finner du julestemningen

|| Aud Lyngstad (t.v.) og Unni Raaen Nysæther og alle andre ved Stjørdal museum Værnes gleder seg til søndag og årets store julearrrangement.||
||

Søndag er det klart for den største «Jul på museet» noensinne.

Det sikreste arrangementet for å få julestemning, «Jul på museet», blir enda større i år.

– Vi er enda større arealmessig enn tidligere, sier Unni Raaen Nysæther. Damen som er kontor- og arrangementsansvarlig ved Stjørdal museum Værnes ramser opp aktiviteter i hopetall. Alt skal skje under «Jul på museet» søndag 3. desember i timene fra klokka 12 til 16.

– Den populære nissejenta på låven, lysdypping, pepperkakebakst og «Ung Husflid» er noen av mange aktiviteter under «Jul på museet». Den populære aktiviteten, nissespikking, er også på plass igjen. Vi prøver å få til et bredt tilbud for alle generasjoner, forteller Unni Raaen Nysæther.

Og museet på Værnes har plass til masse aktiviteter.

– Hele museumsområdet tas i bruk med både Prestegårdshagen, låven og Hæsjgata, sier Nysæther.

Smie, skogskoie og seterhus

I Prestegårdshagen vil det være hektisk virksomhet i smia. Museets egen pensjonist, Øyvind Heimstad, vil vise fram smikunsten.

– Ved skogskoia har vi vært så heldig å få tak i to erfarne skogsarbeidere som byr på bålkaffe og viser fram tidligere tiders skogsutstyr. Inne i seterstua foregår det kauring, som er de forrige tiårs tennbriketter. Og selvsagt blir det lyd av dombjeller. Det blir muligheter for tur med hest og vogn, sier Unni Raaen Nysæther.

Julegate i Hæsjgata

Gjennom flere år har museet bygd opp Hæsjgata med tre bygårder som tidligere sto i Kjøpmannsgata i Stjørdal. Disse gårdene blir også fylt med spennende aktiviteter og opplevelser den første søndagen i advent.

– I bakgården til Bernhards Minde blir det demonstrasjon av hvordan sopelimer lages, – et håndverk som få behersker i dag. Skomakeren er også plass, og i gullsmedverkstedet blir det sølvpussing. I Ingebrigtsengården er fruen i gang med steiking av medisterkaker, med muligheter for en smaksprøve, frister Unni Raaen Nysæther.

Lager 70-talls-jul

Det er alltid populært med julemesse under «Jul på museet». I år flyttes denne til låven.

– Julebakst, honning, flatbrød, rakfisk, sylte, «koinnbainn», lokalhistoriske bøker, smykker, strikk og søm er noe av det som finnes her. Her er det meget gode muligheter for å komme i gang med julegavehandelen, sier Unni Raaen Nysæther, som gleder seg stort til å vise fram ei julepyntet stue i 70-tallsstil.

– I fjøsgangen har vi laget ei julestue fra 1970-tallet. Her vil det nok være mange som kjenner seg igjen, sier Unni Raaen Nysæther, som håper å utfordre publikumsrekorden som er på om lag 1.300 besøkende. Og i tillegg til alt som foregår på museumsområdet er det julefortelling i Værnes kirke klokka 12.30.

Les forrige sak:
||
Her er Blinks motstandere

I dag ble det kjent hvem Stjørdals-Blink møter i 2. divisjon […]

Close