20 °C Stjørdal, NO
24/07/2021

Spar Hegra header uke 29
Header-Bingo-uten dato

Her garanterer de livsglede

Halsen sykehjem er opptatt i Livsgledehjem-ordningen

Otto Velva (t.v.) og Dagny Basso nyter en ny feststund for å feire at Halsen sykehjem er opptatt i Livsgledehjem-ordningen. Avdelingsleder Monika Rønsåsbjørg (bak) er godt fornøyd med at sykehjemmet har bestått opptakskriteriene. Otto Velva (t.v.) og Dagny Basso nyter en ny feststund for å feire at Halsen sykehjem er opptatt i Livsgledehjem-ordningen. Avdelingsleder Monika Rønsåsbjørg (bak) er godt fornøyd med at sykehjemmet har bestått opptakskriteriene.

Det må Halsen sykehjem gjøre. Ellers faller de ut av ordningen de har jobbet så hardt for å bli en del av, som det første sykehjemmet i Stjørdal.

– Vi trives kjempebra her, og vi liker å feire, forteller Dagny Basso.

89-åringen spiser bløtkake og karamellpudding sammen med Otto Velva i førsteetasjen på Halsen Sykehjem. Anledningen til feiringen er at sykehjemmet har bestått kravene for å bli sertifisert som Livsgledehjem.

– Vi ringte selv opp Livsgledehjemordningen, og for en måneds tid siden kom de hit for å vurdere oss etter de strenge kriteriene som er lagt for å kunne komme inn i ordningen, forteller Monika Rønsåsbjørg, som sammen med Venche Skjervold er avdelingsleder ved sykehjemmet i Stjørdal sentrum.

Gunnar Uglem og Monika Rønsåsbjørg synes det er stas at Halsen sykehjem er blitt sertifisert som Livsgledehjem.
Gunnar Uglem og Monika Rønsåsbjørg synes det er stas at Halsen sykehjem er blitt sertifisert som Livsgledehjem.
På moloen med fiskestang

Den statlige Livsgledehjemordningen ble igangsatt i 2007, og stadig flere sykehjem blir tatt opp. I Stjørdal er Halsen det første, men det var langt fra noen enkel oppgave å komme gjennom nåløyet. Den store endringen ligger i at sykehjemmet nå i langt større grad må brukertilpasse alle aktiviteter slik at beboerne får nødvendig stimulans.

– Får vi inn en bruker som har vært glad i å fiske, da må vi dra på moloen med fiskestanga. Liker noen musikk, så må vi legge til rette for det, sier Rønsåsbjørg, og fortsetter:

– Kriteriene er strenge. Vi må dokumentere alt vi gjør, og hver enkelt bruker skal intervjues om sine interesser slik at vi kan tilrettelegge aktiviteter. I tillegg er det krav til kontakt med dyr, og her har vi to katter, undulat, gullfisker og fem høner i hagen. I tillegg har vi jevnlig besøk av besøkshunder, sier hun.

Kontakt med barn

I tillegg stilles det krav til kontakt med barn og ungdommer.

– Vi har fire barnehager som stikker innom på torsdagene og synger for beboerne. I tillegg har vi avtaler med ungdomsskolene på Halsen og Stokkan, Fagerhaug og Ole Vig videregående skole, sier Rønsåsbjørg.

Halsen Sykehjem har hatt noen negative medieoppslag blant annet etter at Fylkesmannen var inne og rapporterte om avvik.

– Vi fikk noen oppslag om at vi ikke gjorde jobben vår, men det var på grunn av at avvikssystemet ikke fungerte i kommunen. Det gjør det nå, og jeg som avdelingsleder er veldig fornøyd med at jeg kan gi kvaliteten på den jobben vi utfører. Det er morsommere å gå på jobb nå, og vi benytter hver eneste anledning til å feire, sier Rønsåsbjørg.

– Ubetinget positivt

Kommunestyrerepresentant Gunnar Uglem fra Miljøpartiet de Grønne synes det er stas at Halsen Sykehjem oppfyller kriteriene til å være et Livsgledehjem.

– Dette er ubetinget positivt, og det viktigste er at de nå så gjør så klart utrykk for at mennesker ser hverandre, at dem ser forbi sykdom og heller fokuserer på mennesket bak. Hvis jeg hadde kommet hit, hadde jeg sikkert fått en kikkert til å titte på fuglene eller fått snakke med hønene, sier Uglem.

Han oppfordrer nå andre sykehjem til å gjøre det samme.

– Vi kan ikke pålegge noen å bli et Livsgledehjem, men vi vil gjerne oppfordre til det. Det som er ekstra positivt her er at initiativet kommer fra sykehjemmet selv, sier Uglem.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Uvettig kjøring på Sutterø

Da politiet ankom var det ingen å se

Close