Grunneierne Jon Einar Moum og Kjell Peder Moum er begge veldig ivrige for at folk skal slippe til for å få kunnskap om historien. Med midlene fra Riksantikvaren er det meningen å anlegge en tursti med informasjonstavler som kan gi folk et blikk inn i historien. Nord-Trøndelag Fylke og Stjørdal kommune støtter prosjektet.
I dette området ligger det skjult veldig mange historiske skatter fra et område som ble brukt i jernalder og middelalder. Her har det vært utvinning av store mengder med jern. Dette er også et område med en egen historie i forhold til bureising fra 1934 og framover. Tildelingen ble feiret med kake og besøk av spesialrådgiver/arkeolog Lars Forseth i kulturavdelinga i Nord-Trøndelag Fylkeskommune
Riksantikvaren har bevilget 141.000 kr til tilrrettelegging av Hoseth- oiråde, skilt, slippe til folk for å få kunnskap om historien det er knyttet itl bosettingshistorie emd bureising, det er område som ble brukt i jernalder og middelalder, de kunne via skriftlige kilder påvise en gård før 1350, skulle finne de fysiske spora. I dag vet vi mer om hvordan vi skal finne den type bosetting. Nye metoder med magnetiske metoder for lokalisering; du kan avlese hva som ligger i bakken på en annen metode.
Det er jernutvinning; atskillige tonn med jern er utvunnet, jern har vært den store ressursen. Det er bare Størdal i NT som får midler til BARK i år. Andre kommuner prøvde, men bare Stjørdal vant fram hos riksantikvaren.