13 °C Stjørdal, NO
22/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 25

Historiske skatter i Hoseth-grenda

F.v. grunneier Kjell Peder Moum; Mette Wanvik, næringsavdelingen i Stjørdal kommune; spesialrådgiver og arkeolog Lars Forseth, NT fylkeskommune og grunneier Jon Einar Mium.

 

Grunneierne Jon Einar Moum og Kjell Peder Moum er begge veldig ivrige for at folk skal slippe til for å få kunnskap om historien. Med midlene fra Riksantikvaren er det meningen å anlegge en tursti med informasjonstavler som kan gi folk et blikk inn i historien. Nord-Trøndelag Fylke og Stjørdal kommune støtter prosjektet.

 

I dette området ligger det skjult veldig mange historiske skatter fra et område som ble brukt i jernalder og middelalder. Her har det vært utvinning av store mengder med jern. Dette er også et område med en egen historie i forhold til bureising fra 1934 og framover. Tildelingen ble feiret med kake og besøk av spesialrådgiver/arkeolog Lars Forseth i kulturavdelinga i Nord-Trøndelag Fylkeskommune

 

Riksantikvaren har bevilget 141.000 kr til tilrrettelegging av Hoseth- oiråde, skilt, slippe til folk for å få kunnskap om historien det er knyttet itl bosettingshistorie emd bureising, det er område som ble brukt i jernalder og middelalder, de kunne via skriftlige kilder påvise en gård før 1350, skulle finne de fysiske spora.  I dag vet vi mer om hvordan vi skal finne den type  bosetting. Nye metoder med magnetiske metoder for lokalisering; du kan avlese hva som ligger i bakken på en annen metode.

 

Det er jernutvinning; atskillige tonn med jern er utvunnet, jern har vært den store ressursen. Det er bare Størdal i NT som får midler til BARK i år. Andre kommuner prøvde, men bare Stjørdal vant fram hos riksantikvaren.

 

Les forrige sak:
Politibetjent Audun Vårvik har snakket til ungdommene i Stjørdal, Selbu, Meråker og Frosta om at rus kan føre til uønskede handlinger: - Det er viktig å utsette debuten! Foreldrene er vår viktigste lagspiller i politiets forebyggende arbeid, sier han.
Stort ansvar for festivaldeltakere under 18 år

  - Politiet har hatt et par møter med festivalledelsen og […]

Close