5 °C Stjørdal, NO
19/03/2019

Historiske tilbakeblikk på Lånke

Redaktør og forfatter Jan Hoås har sammen med Lånke Historielag ferdig boken “Lånke- Bosetting og Levevilkår 2”. Dette har blitt et solid dokument om folkeliv, bosetting og levevilkår.


Et meget godt lagarbeid er nedlagt for å kunne publisere denne nye boken med hendelser og historie der utspring i hovedsak er fra Lånke og Hell, men også i Stjørdal og dalens mange merkesteder. Det tykke bind 2 omhandler kommunikasjon, opplysningsarbeid og skole, helse og sosial støtte, kirke og kirkeliv, ras og katastrofer, ulykker og tragedier og ikke minst en utførlig rekke tilbakeblikk på krig og uro i Stjørdal. 53 sider med historie fra krig og uro med hovedvekt på svensk- norsk våpenmakt gjennom tidene helt fra 1600-tallet avslutter kapitlene sammen med togulykken i Hommelvik året 1940. En ny og spennende del av Lånke-historien er samlet mellom to permer, detaljert og godt presentert, og vi ser for oss at mange i Lånke, Hell og Stjørdal vil finne mye interessant i et mangfoldig dokument ført i pennen av historiker Jan Hoås, i dag bosatt på Værnesmoen.

 

Lånke Historielag formidler

Det er Lånke Historielag som også denne gang har lagt ned mye arbeid i å hente inn opplysninger fra folk i hovedsak på sørsiden av Stjørdalselva. Rett etter lanseringen av Oliver Kleivsve-boka, lanseres nå altså bind 2 av Bosetting og Levevilkår. Når permene åpnes i denne boka med gult og grønt omslag er grafisk produksjon utført av Helge Gresseth. Her vil leseren tas med på en reise i gjøren og laden over et bredt felt. Boknemnda denne gang består av Terje Julseth, John Einar Moum, Gunnar Leirtrø, Rut Håpnes, Jan Sætnan og Ragnar Olsen. Historielaget har også denne gang vært heldig å få med seg Jan Hoås som forfatter. Stoffet i boken er solid levert, detaljert og viser folkeliv gjennom generasjoner godt illustrert i bilder og tegninger. En spennende reise mellom permene venter den som sikrer seg dette verket! Riktig var det også i starten av boka å fremheve betydningen av den innsats Ivar Nilssen Værnesbranden på Sandfærhus har lagt ned for lokalhistorie også for Lånke. God lesning!   

Coop Storlien artikkelnivå

 

 


Les forrige sak:
Alvdal og Stjørdals-Blink Fotball skal møtes i serien også i 2012. Her fra 9-3 kampen favør Blink på Steimoegga i 2010.
I ulike avdelinger

Stjørdals-Blink Fotball har i 2012 kommet i følgende pulje: Tiller, Fu/Vo, […]

Close