1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Hjelper deg fram til riktig farge

Viktige valg når huset skal males

VIL GJERNE SE: – Jeg liker godt at kundene tar med bilder når vi skal velge løsninger for maling eller beis. sier daglig leder Anita Tiller ved Fargerike.

– Du skal trives i huset ditt sjøl, og fargen må passe både til selve huset og nabolaget, sier daglig leder Anita Tiller hos Fargerike i Stjørdal.

– Vi etterspør gjerne bilder for å kunne hjelpe våre kunder med riktig valg av farger. Er det ett sted på huset du kan slå deg litt løs, eller vise din personlighet, vil jeg si det er ytterdøra. Den ønsker deg velkommen hjem hver eneste dag, og den ønsker dine gjester velkommen. Kjenn etter hva som blir riktig for deg og dere. Kommer du innom en faghandel som oss, vil du få noen å sparre med, sier Anita Tiller.

Grundig forarbeid

Det du gjør før du starter å male eller beise huset er det som mange syns er aller kjedeligst.
– Men ønsker du et godt og langvarig resultat må du starte riktig. Når du skal behandle, må du alltid vaske med kraftvask. Dette er også en anledning til å se at eventuell gammel behandling sitter. Om noe er løst eller bobler, må en skrape vekk dette. Da kommer du ned på bart treverk igjen. Jeg vil anbefale å ha på visir der før du maler over. Vil du ha fine overganger mellom gammel og ny maling på slike områder, puss over med slipepapir i kantene, sier malingsspesialisten Tiller.

Mange spørsmål

– Hva er det gode valg?
– Ja, det var det da, sier Anita Tiller og tenker seg om.
– Det er mye å velge i, og mange spørsmål å stille før svaret er gitt her. For eksempel hva er gjort og brukt fram til nå, hvilket sluttresultat ønsker du og tenker du langsiktig. Har du et helt nytt hus og skal behandle ytterveggene for første gang, står du helt fritt til å velge mellom beis eller maling. Her opplever vi ofte at kunder sier de har fått bordkledning ferdig grunnet, og dette er vel og bra så lenge grunningen ikke har noen farge. Men er det hvitpigmentert så vil dette påvirke fargen om en ønsker å beise. Så vær obs på dette når du planlegger nytt hus, sier Anita Tiller.
Hun forteller at beis er en transparent behandling hvor strukturen i treverk fortsatt er synlig etter behandling, men har kortere intervall for behandling enn maling. Mange nye hus har i dag en kombinasjon av beis og maling, avhengig av hustype og utforming.

Det gode valg

Bestemmer du deg for å male huset, har du nå mye å velge mellom. Det utvikles og forskes mye så det har kommet flere tilskudd til de gode gamle kjente typene de siste årene.
– Dette vil jo ikke si at alt vi brukte tidligere nå er helt feil, men jeg skjønner at du som skal velge kan slite litt med å kjenne at; jaaa, nå gjorde jeg det riktige, sier Anita Tiller.

– Hvilke valg står du overfor?

– Vi kan for enkelhet si det er tre hovedgrupper med maling: Ren oljemaling, og ren acrylmaling, og det siste som er kommet er en mix av olje og acryl, som heter hybridmaling. Innenfor disse gruppene er det igjen flere typer å velge mellom. Nå er det mest fokus på hybridmalinger som er både selvrensende og har garanti på holdbarhet opptil 15 år. I tillegg er disse hybridene en drøm å jobbe med, og pensler kan enkelt rengjøres med vann og eventuelt en dæsj Zalo, sier Tiller.
Hun erfarer at de fleste ønsker lang holdbarhet, og at det skal være lett å male. Og ikke minst ønsker de gode råd under hele prosessen. Det er her faghandelen kommer inn.

Grunnmurens betydning

Bordkledningen er antakelig det som opptar deg aller mest når du maler huset ditt. Men det er noe med helheten, og malermesteren hos Fargerike, Tor Stamnes, er tydelig på dette, og Tiller siterer ham:
– Et hus med nymalte vegger og sliten mur er som en mann med dress og joggesko. Hvis du tar deg tid til å male muren i en farge som passer huset, er det prikken over i´en for et flott resultat, sier Anita Tiller som presiserer at mye av verdien på boligen din ligger i godt vedlikehold.

Terrassen

Mange av oss har nok gått noen runder på kne på terrassen de siste ukene. Dette er en jobb som mange føler må gjøres hvert år. Tiller kjenner igjen dette, og er selvsagt klar over at det krever litt arbeid for å holde den fin.
– Sånn er det bare, men også her er det kommet flere produkter å velge mellom. Disse har holdbarhet fra to år og helt opp til tolv år. Igjen handler det om hva som er gjort fra før, hvor lenge er det siden forrige behandling, hvordan ser den ut nå, og skal du ha samme farge eller ny farge, ramser Tiller opp.
Og hun kommer igjen med dette om forarbeid, som er helt avgjørende for sluttresultatet.
– Hva liker du i en slik situasjon?
– Jeg liker godt å se et bilde av terrassen før jeg anbefaler videre behandling. Her er det også kommet nyheter på utstyrsfronten som forenkler jobben. Når da terrassen også er fin og ferdigbehandlet kommer du til utemøblene. Husk å spørre om anbefalt vedlikehold når du kjøper møblene. For det er alltid greit å vite hva produsent anbefaler og hva de er behandlet med fra starten av, sier Anita Tiller.

Hytta

Og har du ikke nok hus å vedlikeholde, så har du kanskje også ei hytte. Du kan ikke bruke helt de samme løsningene.
– Vi nordmenn elsker hyttene våre, og det er mange av dem. Det er mange varianter både i størrelse og i standard. Fellestrekket er at vi alle ønsker å kose oss, senke skuldrene og nyte livet når vi er på hytta. Vi har etter hvert bygd opp god kompetanse på valg av produkter for hytte, både inne og ute. Dette gjelder både helt nye og gamle hytter. Det kan være stor forskjell på for eksempel nytt panel, eller tidligere behandlet og gulna panel. Ta med prospektet, eller ta bilder før du kommer til oss.
Det finnes stort sett alltid en løsning, sier Anita Tiller i en sommerhilsen.

 

Les forrige sak:
Fatt mot; skylaget skal sprekke opp

Det blir brukbart vær denne uka

Close