12 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

HMF på befalsmessa

Major Olav Sandnes er meget tilfreds over å ha Halsen Musikkforening her representert ved nestleder Bjørg Reitan som leietakere i befalsmessa på Værnes: - Vi skal ikke tyne så mange penger ut av vår nye leietaker, men vil gjerne høre musikk når anledningen byr seg, sier han. – Det skal vi ordne, sier Bjørg Reitan.

 

Hun ikke lar en anledning gå fra seg til å lokke tidligere medlemmer til å bli med igjen: – Tenk hvor fint det er å slappe av i pausene på befalsmessa i forhold til de enkle kårene vi har levd under i alle de år i Grustaket, sier hun og gleder seg sammen med de andre medlemmene til å flytte inn og få kulturhuset som base fra høsten 2015.

– Men vi trengte et annet lokale i mellomtida. Med befalsmessa snakker vi om en kraftig standardheving. Det betyr mye for miljøet at vi kan øve under gode forhold, sier hun og forklarer bakgrunnen for den litt overraskende leieavtalen:

Idé på SNF-frokost
– Jeg var til stede på et av frokostmøtene til SNF (Stjørdal Næringsforening) og hørte oberst Ebbe Deraas. Så spisset jeg ørene: For han snakket om utleiemuligheter på Værnes med en oppfordring om å ta kontakt. Jeg tente med en gang og tok kontakt.

På Værnes ble jeg tatt imot av major Olav Sandnes som har vært positiv og lyttet etter våre behov innstilt på å finne en løsning. Tenk at vi i HMF skulle få leie lokaler av Forsvaret!

Coop Storlien artikkelnivå

Major Olav Sandnes forklarer: – Vi på Værnes trengte en henvendelse fra Stjørdal kommune i sakens anledning. Det skal være noe samfunnsnyttig når Forsvaret først leier ut lokaler til private. Den praktiske løsningen ble at HMF sendte sin søknad via kulturavdelingen i Stjørdal kommune.

HMF nyter åpenbart godt av stor støtte. Jeg hadde forhandlinger direkte med Bjørg. Vi var på befaring; snakket om behov og løsninger. Flere alternativ ble vurdert, men befalsmessa viste seg å være det beste. Nå har vi inngått en avtale, sier Sandnes og tilføyer:

Vil høre musikk
– Det er ikke vår intensjon å hale ut så mye penger ut av HMF, men vi vil gjerne nyte litt godt av deres kvaliteter. Derfor skal de få lov til spille litt for oss. Vi forhandlet oss fram til en avtale og HMF spilte på jubileet.

– Hvordan brukes befalsmesse i dag?
– Kjøkkenet ble stengt for ordinær drift i 2002, men befalsmesse brukes fortsatt til julebord og større arrangement innimellom. Det var ikke vanskelig å komme til en avtale med HMF og vi fant kjapt løsninger. I første omgang er det samarbeid for et år, men går samarbeidet som vi håper det er åpent for forlengelse.

– Sikkerhet?
– Vi har funnet fram til en praktisk avtale der vi bruker Hell port der musikerne kommer og kjører ut samtidig. Med navneliste på musikerne har vi levert ut adgangskort. Det er full oversikt over hva som skjer i denne delen av leiren som har liten aktivitet. For oss i Forsvaret er det artig å få til en slik løsning. Vi stiller gjerne opp og hjelper kommunen i forbindelse med idrettsarrangement som den store samlingen med O-løpere forleden år.  

Både oberts Deraas og major Sandnes kjenner godt til det frivillige kulturliv: – Musikken har en plass i Forsvaret. Derfor er vi nå glade for at vi kan spørre om noen vennetjenester tilbake. Det gjelder ikke minst på markering av minnedager.

Bjørg Reitan ser seg rundt i lokalene og blir slått av at dette er et rom med mye kultur: – Det motiverer medlemmene til å stå på videre når vi blir så godt mottatt, sier og major Sandnes supplerer:

– Det er fint for meg at dere er her. Vi tar ikke imot hvem som helst, men vil gjerne slå et slag for den voksne korpsmusikken med takt og orden. Da er det bare trivelig med en håndsrekning!

Oberst Deraas: – Dette er en militærleir med høy terrorberedskap. Og jeg vil presisere at det ikke er stengt for andre. Men vi får ta det sak for søk. Den åpne invitasjonen fra SNF sitt frokostmøte før sommeren står ved lag.

 Som natt og dag
– For oss er dette som natt og dag når vi tenker på våre tidligere lokaliteter i Grustaket. Dette blir meget bra, sier Bjørg Reitan som er opptatt av trivsel: – Det er viktig for å drive et korps. Økt trivsel gir nye medlemmer. Vi har plass til mange nye musikere. Vi prøver å ha en halvtimes pause i tidsrommet 20.30 – 21.00. Og nå har vi et fantastisk pauserom!

 – Jeg er veldig glad for at dere er her. Vi har hatt en løsningsorientert dialog og fått en god løsning, sier major Sandnes som aller best liker sang.  

Oberst Ebbe Deraas spilte i Namsos Musikkforening til han var så gammel at han ble tatt av Forsvaret: – Men jeg synes fortsatt det er trivelig å spille forskjellige instrumenter. Det kan være alt fra piano til deltakelse i band, sier obersten som har vært borti både trompet, althorn og bass.

Nå er det nye toner i befalsmessa. Og Bjørg Reitan er frampå med en siste oppfordring til alle musikerne som leser dette: – Ta kontakt med oss i Halsen Musikkforening og bli med på ei øvelse i befalsmessa på Værnes, sier hun.

 

 

Les forrige sak:
Eldre barn sikres dårlig i bil

  Feilplasserte setebelter går igjen som den vanligste feilen. Løse og […]

Close