20 °C Stjørdal, NO
11/08/2020

Hund på heltid

– Det er så visst ingen åtte til fire-jobb, og ikke blir jeg like rik som Kjell Inge Røkke heller

OMGITT AV FORNØYDE HUNDER: På gården i Sorta er Frank Robert Brekke i ferd med å realisere jobbdrømmen sin i Hell Hundesenter.

Han drev som entreprenør med hund som hobby. I Sorta er Frank Robert Brekke i ferd med å gjøre hobbyen til levebrød.

På et inngjerdet jorde nedenfor en idyllisk gård i Sortasgrenda kommer godt over 20 hunder løpende. Både unge og voksne hunder i vilter lek er tydeligvis glad når flokkens leder kommer bort til dem. Alle vil ha oppmerksomhet fra Frank.

En givende jobb

– Å drive med hund er en livsstil. Det er så visst ingen åtte til fire-jobb, og ikke blir jeg like rik som Kjell Inge Røkke heller. Men kanskje blir jeg like rik på opplevelser, – både i det daglige her ved hundesenteret eller i fjellet på trening, jakt eller jaktprøve, sier Frank Robert Brekke (49).
Brekke har sammen med samboeren Violet Andersen (45) investert både masse tid og mye penger for å ruste opp gården i Sorta utenfor Stjørdal til å bli Hell Hundesenter. På gården bor de sammen med rundt 20 hunder som brukes på jakt, jaktprøver og i avl.

Jaktchampion på første forsøk

– Jeg begynte å jakte allerede i 12-årsalderen. Først støkkjakt, så fikk jeg låne hund av onkel. Interessen for å drive med hund fikk jeg vel først for alvor i 1993. Da fikk jeg tak i min første engelsksetter, Svahøas Tricco. Om det var dyktighet eller flaks skal ikke jeg si, men den var knallgod og ble jaktchampion. Jeg kom også på andreplass i NM høyfjell med Tricco. Da var jeg solgt, og fortsatt bruker jeg blodet etter den i avl, forteller Brekke om historikken.
Siden har det bare ballet på seg. Flere og flere hunder kom til, og når 49-åringen måtte trappe ned i jobben som entreprenør kom tankene om å leve av hunder.
– Jeg tenkte på å kunne drive med hund på heltid. Det er det jeg nå håper på å få til med Hell Hundesenter, sier Frank Robert Brekke

Allsidig tilbud

Hundeentusiasten er i ferd med å etablere sin nye fulltidsvirksomhet og det gjør han gjennom varierte og allsidige tilbud.
– I dag har jeg et allsidig tilbud til hundeeiere. Jeg tilbyr flere typer kurs for jakthunder samt dressurkurs og valpekurs for alle raser. Vi har også et hundepensjonat med plass til 40 hunder. Nytt av året er en hundepark på over 16 mål. Vi har gjerdet inn et område nedenfor gården hvor alle som vil kan få slippe hunden løs uten å måtte tenke på båndtvang. Der kan alle som vil, enten en har puddel eller gordonsetter, kjøpe et årskort og komme og gå som det måtte passe dem, sier Frank Robert Brekke.
Han forteller at han har fått mange gode tilbakemeldinger på dette tilbudet.
– Det er mange som bor litt tettere enn oss, og som ikke har mulighet til å la hunden «springe av seg».

Mye trening

For Violet Andersen og Frank Robert Brekke er vi nå inne i en veldig travel tid. På hverdagene trenes det ofte med hundene på gården.
– Det er noe av det fine med å drive med hund. Den daglige kontakten er utrolig viktig. Jeg trener på duer jeg holder selv, dressur og generell jobbing med unghunder. Ingen dager er like. I helgene gjennom høsten laster jeg ofte seks-sju hunder inn i burene i kassebilen og kjører landet rundt enten på jakt eller jaktprøve. Så er det trening igjen resten av november til ut januar, før vi igjen stiller på en del jaktprøver før årets mål kommer rett før påske. Det er NM høyfjell på Andøya. Forresten, i år skal vi jo også til VM, så det blir to hovedmål kan du si, sier Brekke.

Til Romania

Frank Robert Brekke har en solid merittliste som mesterskapsdeltaker. At han skal til VM er dermed ingen overraskelse.
– Jeg har vært så heldig å ha hatt gode hunder opp gjennom årene, og har to ganger tidligere blitt tatt ut til å representere Norge i verdensmesterskapet for stående fuglehunder. En gang i Serbia og en gang i Danmark. Nå går turen til Romania, det blir spennende, sier Brekke.
Dit kvalifiserte han seg for kort tid siden etter en solid kvalifiseringshelg.
– Jeg stiller i VM med tre hunder fra kennel Vindølas og Violet blir også med og stiller med to av sine egne vorstehere. Det blir å legge seg i hardtrening med disse hundene fremover, så får vi se hva vi får til i Romania i oktober neste år, sier Brekke.

Lite ferie

Hund på heltid stiller krav til driverne, og det blir ikke akkurat mange dager på latsiden.
– Satser man på hund og hundesenter sier det seg selv at man ikke kan ta ut så mye ferie. Det er dødperioder gjennom året der det er roligere på gården, og vi får energi nok gjennom turene i skogen og på fjellet. Nå har allerede bookingene kommet til jule- og nyttårshelgen, sier Frank Robert Brekke.

Les forrige sak:
Stjørdal kulturskole fyller 40 år, og markerte jubileet med forestillingen «Flashback» i Kimen kulturhus, hvor publikum ble tatt med på en kulturell tidsreise.
Tok publikum med på en forrykende tidsreise

Stjørdal kulturskole feirer 40 år i år

Close