15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Huset er 141 år – nå blir det som nytt

Flytter inn i tippoldeforeldrenes hus

Bente Lervaag Welland og Tony Welland har arvet Kirkevegen 8 og pusser opp generasjonshuset fra andre halvdel av 1800-tallet. Bente Lervaag Welland og Tony Welland har arvet Kirkevegen 8 og pusser opp generasjonshuset fra andre halvdel av 1800-tallet.

Det idylliske huset i Kirkevegen 8 i Stjørdal får nå en ordentlig oppgradering. Strøket har flere gamle ærverdige hus der gammel arkitektur er bevart. Nå oppgraderes Kirkevegen 8 til neste generasjon.

Det gule huset med sin karakteristiske stige for katten, er vernet og får nå en oppgradert standard. Samtidig med restaurering blir mye av det gamle arkitektoniske ivaretatt for at huset skal fremstå mest mulig identisk. Nye eiere fra i år er Bente Lervaag Welland og Tony Welland. De har nå engasjert snekker og håndverkere fra MT Byggteknikk for å oppgradere huset. Gamle gulv tas ut, vegger innvendig med flere lag tapet fjernes. Nå får huset et isolerende sjikt som skal holde kulda ute i et fortsatt vedfyrt trehus.

– Vi har arvet dette huset i sentrum. Det har vært i vår familie siden det ble bygget. Huset er fra 1878 og ble satt opp av mine tippoldeforeldre Henrikke og Benjamin Volden. Oldeforeldrene mine Marie og Gustav Undseth, hadde syskole med studenter og skomakerverksted i huset. Etter dem var det mine besteforeldre Borghild og Alf Undseth som bodde i huset, forteller Bente Lervaag Welland. Hun og mannen Tony synes generelt strøket i Kirkeveien fremstår trivelig og de gleder seg til oppgraderingene er ferdig på ettersommeren.

Innvendig er det mye arbeid som gjenstår. Foto: Vestmo.
Innvendig er det mye arbeid som gjenstår. (Foto: Vestmo)

Bente Lervaag Welland bodde i huset sju år i barndommen. Hun har derfor mange gode minner fra stedet langs søndre bebyggelse i Kirkevegen, ikke langt fra Kjøpmannsgata. Tante Ma, Margit Undseth bodde i huset helt til hun gikk bort våren 2018.

– Tante Margit sitt største ønske var at huset fortsatt skulle være i familien. Det videreføres ved at vår familie har valgt å oppgradere boligen i sentrum, sier Bente. Paret som har blitt nye eiere bor i Gevingfeltet. De gleder seg til å flytte inn i Kirkevegen 8 trolig i midten av oktober i år. Utvendig oppgraderes også huset med nye dører og vinduer i samme stil. Taket er relativt nytt. Takgavlene skal få en fornyelse.

– Hvilke tradisjonelle løsninger har dere valgt å videreføre?

Ole Hermod Sandvik

– Inne i det tømrede huset blir det fortsatt lagt til rette for vedfyring. Med restaureringen vil hele første etasje tilrettelegges med gulvvarme støpt i bankett. Vegger etterisoleres innvendig. Tre lag med gulvplanker inne er revet ut. Flere lag med tapeter på rom er fjernet for å kunne isolere innvendig. En vegg i tømmer vil trolig ikke bli kledd men skal fremstår identisk inne, sier Bente.

– Hvordan har planlegging og utførelse skjedd?

– Prosess frem til restaurering og oppstart er spennende. Arkitekt Geir Morten Holltrø tegnet først huset slik det var før restaurering startet. Deretter utformes huset innvendig etter våre egne ønsker. Holltrø var også ansvarlig for søknad om ombygging til kommune og fylke. Han bisto også når konservator fra fylket var på befaring.

– Noe spennende gammelt i huset?

– Vi har funnet ubrukte fyrstikkesker fra 20-tallet i veggene. Deler av takåsene og fiskebensmønster vil nok videreføres. Det var heldigvis ingen leire som isolasjon i huset fra 1870-tallet som hadde lite råte og står på sandgrunn, forklarer Bente og Tony. En 1965 modell MG veteranbil skal snart inn i uthuset. Låven kan på sikt bli benyttet av malervenner av Bente. Paret som har arvet huset har selv to voksne barn som skal få tilgang til egne rom i huset. Alexander og Natasha bor i Oslo. De skal ha mulighet til å kunne bo i «generasjonenes hus» når de sammen med sine samboere besøker sine foreldre i Kirkevegen 8 i Stjørdal.

Les forrige sak:
Politiet lette etter «villmenn» på firhjuling

Drev med villmannskjøring - uten hjelm

Close