-1 °C Stjørdal, NO
18/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Hva inneholder marsipanen?

Foto: Påske marsipan - nidar.no

 

 

Hva inneholder påskemarsipanen?

 

Påsken er høysesong for marsipan. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i løpet av denne høytiden. I butikker og kiosker bugner det av egg og harepuser, men hva må egentlig til for at et produkt kan kalles marsipan?


 

I Norge har i mange år vært en tradisjon å spise marsipan under jule- og påskehøytiden. Marsipan finnes i utallige former og fasonger, og som forbruker kan det være vanskelig å vite hva produktene inneholder og hva man skal velge.

 

Les varedeklarasjonen

Når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, har du krav på å få vite hvor mye av denne ingrediensen det er i varen. Det gjelder for eksempel med tanke på hvor mye mandler det er i marsipan.

 

– Mandel er en sentral ingrediens i marsipan. Det er ingen krav til hvor mye mandler et marsipanprodukt må inneholde, men det er et krav at produktet må merkes med hvor stor andel mandler det inneholder, forklarer Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver i Mattilsynet.

 

 

Mellom 29 og 55 prosent mandler

En produktsjekk i butikken viser at mandelinnholdet i marsipanproduktene varierer mellom 29 og 55 prosent.

 

– Dersom du er opptatt av hva produktene du kjøper inneholder, bør du derfor sjekke merkingen på emballasjen. Du kan sammenlikne innholdet i de ulike produktene innen samme kategori, og velge produktet som gir deg mest av de ønskede ingrediensene, sier Lødemel.

 

Kravet om mengdeangivelse av ingredienser gjelder ikke alle matvarer. Kravet gjelder bare produkter der forbrukerne forventer en spesiell ingrediens som kan være avgjørende for kvaliteten. Mandler i marsipan er et godt eksempel på dette.

 

 

Hjemmelaget marsipan

Vil du styre mengden mandler i marsipanen selv, kan du forsøke å lage det hjemme: Marsipan er laget av malte, skåldete mandler, melis og eggehviter.

 

Dette skal holde til 1 kg marsipanmasse: 0,5 kg skåldete, malte mandler, 0,5 kg melis, 1-2 eggehviter og noen sitrondråper. Bland sammen melis og mandler og tilsett eggehviter (ikke alle på en gang) og sitrondråper. Elt massen godt.

 

 

Kilde: http://matportalen.no/

Les forrige sak:
”Inn på Tunet” er et praktisk tilbud som for en rimelig penge kan gi gode tilbud til mange, sier f.v. trainee ved næringsavdelingen Marthe Strømmen; Veronica Reinås, Eikra gård; leder i komité omsorg Ola Morten Teigen; saksbehandler Audny Merete Mehammer. Formannskapet behandlet i går en innstilling fra rådmannen om å sette av totalt 750.000 kr i 2011 til tre prosjekter knyttet til ”Inn på Tunet”.
Grønn omsorg – inn på tunet

Stjørdal kommune tar skrittet fra ord til handling:   - Jeg […]

Close