-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Hver uke jobber gjengen til glede for allmennheten. Nå har de fått sin velfortjente heder

Veigrøft før klopplegging. Skogskaran er i full gang med nødvendig redskap. Fra venstre Arvid Hanssen, Egil Jullumstrø og Einar Ingdal. Veigrøft før klopplegging. Skogskaran er i full gang med nødvendig redskap. Fra venstre Arvid Hanssen, Egil Jullumstrø og Einar Ingdal.

Denne gjengen gjør en fantastisk innsats, noe Malvik kommune vet å sette pris på. Nå er dugnadsgjengen tildelt ildsjelprisen for 2021.

Av Arne Brunes

Hver onsdag klokken halv ti møtes et tyvetalls karer for dugnad til glede for allmennheten. Uansett hvor en ferdes på tur i områdene rundt Hommelvik vises synlige tegn på at, her har Skogskaran vært på ferde.

Idrettsrådet i Malvik hadde fem gode kandidater, og av dem var det to dugnadsgjenger, Skogskarene i Hommelvik og Veterangjengen i Malvik IL. Kommunen klarte ikke å skille de to, og de får dermed delt prisen. I utgangspunktet er det to sider av samme sak.

– Jeg husker ikke når skianlegget på Sveberg med utgangspunkt ved Abrahallen ble etablert, men det var da Skogskaran begynte, med stolpreising og rydding av skiløypa. Det er jo en videreføring av dette. Vi var da i samarbeid med Malvik IL, men så fikk jo de sine prosjekt, og vi konsentrerte oss om stier i Hommelvikområdet, samt Jervskogen skisenter, forklarer Øyvind Haagenstad.

Oppfrisking av gjerdet. Nå blir det fint, sier karene, fra venstre, Harald Sveian, Victor Sivertsen og Ola Renå.
Oppfrisking av gjerdet. Nå blir det fint, sier karene, fra venstre, Harald Sveian, Victor Sivertsen og Ola Renå.
Betyr mye

Haagenstad forteller hva det betyr for Skogskaran å bli tildelt ildsjelprisen.

– Det å bli satt pris på i så måte betyr mye for inspirasjon til å fortsette jobben. Nå er det jo mange av oss som begynner å dra på årene, så vi er hele tiden avhengig av supplement nedenfra med yngre krefter. Og det er ikke alltid det passer for alle å møte opp for å ta et tak onsdager. Gruppen teller rundt tretti personer, og i dag kommer jeg med opptellingen til tjuetre, sier “Bas” for Skogskaran, Øyvind Haagenstad, inne i sitt åttitredje år.

Haagenstad diriger karene på en fremragende måte, og denne dagen er det turstien ned til Storfossen og skianlegget på Jervskogen som skal få synlige bevis på at her har Skogskaran vært på ferde.

Rydder skistadion. Svein Moen svinger ryddesaga slik at kratt ikke får anledning til å vokse opp.
Rydder skistadion. Svein Moen svinger ryddesaga slik at kratt ikke får anledning til å vokse opp.
Tilrettelegger for klopplegging

– Nå i høst så har vi kjørt ut subbus for å supplere på stiene, den rundt Stavsjøen og runden inne i Høybydalen om Gullringmoen. Situasjonen er den at når vi klopplegger slik som stien opp til Håsetdammen, øker trafikken og slitasjen. Det betyr at vi må klopplegge på i utgangspunktet tørre partier, slik at turgåerne som går i joggesko kommer fram på skikkelig vis, forklarer Haagenstad.

Lista settes høyt på hvor godt det skal ligge til rette. Haagenstad møter turgåere på vei ned mot Storfossen, der en gjeng er i full gang med å tilrettelegge for klopplegging i et vått parti. De fleste steder hadde det ikke blitt reagert på å gå en liten omkrok, men Skogskarene setter sin ære i at det meste må være perfekt. Bas’n på anlegget nærmest beklager for turgåerne at det kan være et vått område. Ved dagens slutt ligger det klopper på det omtalte området.

“Bas”. Øyvind Haagenstad legger ned en betydelig innsats i organisering av oppgavene. Dugnadsmenneske i snart sju tiår.
“Bas”. Øyvind Haagenstad legger ned en betydelig innsats i organisering av oppgavene. Dugnadsmenneske i snart sju tiår.
Statsministerens skolevei

Veldig mye av jobben til Skogskarene består i å holde orden i det som allerede er opparbeidet av stinett i området. Kratt vokser til, treverk og underlag av subbus slites.

– Og så har vi et storprosjekt som vi nå skal fullføre i høst. Vi har opparbeidet stien som Johan Nygaardsvold brukte på skoleveien til Bakken ved å krysse Homlavassdraget. I den har vi laget tre trapper, i tillegg til at det i fjor kom ei ny bru for kryssing av Homla, sier organisasjonsmennesket, Øyvind Haagenstad.

Johan Nygaardsvold var Statsminister i Norge fra 1935, til slutten av krigsårene i 1945. Undertegnende tok nylig turen og den er verdt et besøk. Turen opp til Nygårdsvolden er en forgreining av Homlastien. Ved å gå videre fra Nygårdsvollen kan en gå til Høybydalen som en flott rundtur.

Siste strøk på skuret. Jan Arne Malvik, til venstre, og Oddbjørn Svendgård svinger malingskosten.
Siste strøk på skuret. Jan Arne Malvik, til venstre, og Oddbjørn Svendgård svinger malingskosten.
Viktig sosialt

Hovedtyngden av mannskapet er denne godværsdagen dirigert til Jervskogen skisenter. Dagen er perfekt for tilrettelegging for vintersesongen.

– Her er en bøling med hus som skal holdes ved like. Oppgavene består av alt mulig for at skianlegget skal se best mulig ut, og kan brukes av befolkningen i Malvik.

– Hva betyr Skogskaran for den enkelte?

– De som er enkemenn, for vi er jo bare menn, betyr det veldig mye, og de er de mest stabile. Men for alle pensjonistene har det stor betydning sosialt. Det som har inspirert meg er at kvinnfolk, de finner jo alltids på noe sosialt sammen, men karan i vår generasjon ikke har vært like flinke. Og derfor er det kanskje et behov for at vi kan samles på denne måten og gjøre nytte for oss. Min jobb består i å finne arbeidsoppgaver, samt å fordele disse, noe som har vært en utfordring i koronatiden. Nå er vi fullvaksinerte hele gjengen og alt er mye enklere, sier Haagenstad.

Det er verd å nevne at Skogskaran ytet dugnadsinnsats i forbindelse med vaksinasjonen av innbyggerne i kommunen ved å desinfisere stoler og holde orden på køen.

Orientering fra kommunen. Virksomhetsleder kultur, Arve Renå, til høyre, planlegger med Skogskarene om framdriftsplanene i forhold til Statsforvalterens ønske om oppgradering av turstien ned til Storfossen. Fra venstre Kjell Oddmund Moen, Øyvind Haagenstad og Helge Skogen.
Orientering fra kommunen. Virksomhetsleder kultur, Arve Renå, til høyre, planlegger med Skogskarene om framdriftsplanene i forhold til Statsforvalterens ønske om oppgradering av turstien ned til Storfossen. Fra venstre Kjell Oddmund Moen, Øyvind Haagenstad og Helge Skogen.
En uvurderlig jobb

Virksomhetsleder kultur i Malvik kommune, Arve Renå, var på tur til Storfossen for å se på oppgradering av stien ned fra parkeringen ved veien til Mostadmark.

– Det Skogskaran gjør er jo egentlig helt uvurderlig. De er jo nesten overalt og tar på seg oppdrag når de får spørsmål. En samfunnsinnsats som det er bare ta av seg hatten for, skryter Arve Renå.

På Homlastien har Skogskaran holdt på i mange år, og nå har de fått et ekstra oppdrag fra Statsforvalteren for å gjøre stien ned til Storfossen enda bedre tilrettelagt etter slitasje.

– Hva gjør kommunen i forhold til Skogskaran?

– Vi prøver å stille opp med gruslass, planker og eventuelt verktøy om det er behov for det. Det er noe vi generelt prøver å gjøre når det gjelder frivilligheten i kommunen, sier virksomhetslederen for kultur.

Kaffepause hører med. Fra venstre Børge Holberg, Håvar Fuglem, Sverre Jensen, Are Georg Sarheim, og Helge Skogen.
Kaffepause hører med. Fra venstre Børge Holberg, Håvar Fuglem, Sverre Jensen, Are Georg Sarheim, og Helge Skogen.
Kjøp av ATV

Kaffepause er et viktig innslag i en dugnadsdag og Haagenstad nytter anledningen fra enden av bordet til å orientere om tingenes tilstand. Inntil nå har Skogskaran hatt en ATV i samarbeid med Jervskogen skisenter. Praktisk men litt utfordrende siden det brukes belter om vinteren og på hjul om sommeren.

– Nå har vi tenkt å få kjøpt vår egen, og da blir det en oppgave for å få finansiert, sier Haagenstad.

Det er å regne med at næringslivet ser verdien av jobben Skogskarene gjør for innbyggerne, slik at et helt nødvendig kjøretøy kommer på plass.

Denne dagen er det mange som har svingt malerkosten. Det antydes at det er lite maling igjen i spannet. En i dugnadsgjengen tar affære og drar for å kjøpe inn. Her skal jobben gjøres ferdig.

Ingen tvil om at Skogskaran fortjener sin Ildsjelpris.

Les forrige sak:
Politiet rykket ut til slåsskamp ved skolegård

Close