6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Fant massevis av søppel ved bekken: – Grenser til miljøkriminalitet

Avfallsdumping viste seg å være del av en ryddeaksjon

Slik så bekken ut på fredag når elevene begynte å rydde opp søppelet. Foto: Eldar Eiksund

Mandag formiddag lå det flere poser med søppel like ved Obs-bygg i Stjørdal.

Det store spørsmålet var om det var dumping eller pågått en ryddeaksjon.

Leder i kommunalteknikk i Stjørdal kommune, Arild Moen, kunne opplyse de ikke hadde mottatt en melding om en ryddeaksjon.

– Vi har ikke hørt noe om dette, sier han.

Mulig ryddeaksjon

I løpet av et år mottar etaten flere meldinger om dumpet skrot. I dette tilfellet synes han imidlertid at det kunne minne mer om en ryddeaksjon, fremfor dumping av søppel.

– Når jeg ser noe nærmere på hvordan det er satt opp og hva som befinner seg der, kan det minne mer om en ryddeaksjon som har pågått i helgen. Jeg heller et håp på det, sier han.

Slik så det ut like ved Obsbygg i Stjørdal mandag formiddag. (Foto: Anette Fossmo)
Dette var synet forbipasserende kunne møte på mandag formiddag. (Foto: Anette Fossmo)

Ifølge Moen vil kommunen uansett følge opp for å få det fjernet.

– Jeg tror at hvis man har dumpet det, ville de kanskje gjort mer for å skjule det. Det kan hende noen har ryddet og satt det igjen for å hente tilhenger. Vi skal uansett følge med slik at det blir fjernet, forklarer han videre.

Miljøbevisste elever

Søppelhaugen viste seg å være resultatet av en ryddeaksjon, i regi av miljøbevisste ungdomselever ved Fagerhaug kristne skole sist fredag. En av lærerne på skolen, Eldar Eiksund, forklarer at søppelet stammer fra Evjebakken og området rundt.

– Søppelet er plukket fra området både mellom veien og bekken, og i bekken de få hundre meterne fra Vianor/Coop Extra til krysset, der haugen foreløpig er lagret. Planen er å fjerne den så snart som mulig, sier Eiksund.

Elevene ble overrasket når de så mengden søppel som lå i området.

– Vi ble sjokkert når vi så hvor mye søppel det var. Vi tenkte vi skulle ha en rolig formiddag med å plukke søppel, og vi kunne ha plukket mye mer, for det lå massevis nede i bekken, sier Eiksund.

– Grenser til miljøkriminalitet

Skolen hadde varslet kommunen om ryddingen, men de kontaktet en annen etat enn kommunalteknikk. Derfor var ikke Moen klar over ryddingen.

– Det ble sendt inn en bekymringsmelding til kommunen på fredag. Ikke til leder i kommunalteknikk, men til miljøvernkonsulenten. Vi fant så mye søppel ved bekken at vi mener det er på grensen til miljøkriminalitet, sier Eiksund.

Foto: Eldar Eiksund

Til tross for opprydningsarbeidet fra elevene mener Eiksund at kommunen bør se nærmere på søppelet som har samlet seg opp i bekken.

– Søppelet vi plukket er bare en liten del av det som ligger der. Ryktene sier at Evjebekken er Stjørdals mest forurensede bekk, og det forundrer ikke oss som har sett det med egne øyne. Det burde bli gjort et ordentlig opprydningsarbeid. Det er noe grunneier, altså kommunen bør ta tak i, sier han videre.

Tirsdag morgen sier Eiksund at de planlegger å fjerne søppelhaugen i løpet av dagen.

 

Les forrige sak:
Bileier tok grep da flammene sto opp fra panseret

Situasjonen er under kontroll

Close