10 °C Stjørdal, NO
24/06/2021

Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 25

– Hvis noen dulter borti meg så kan det hende de sier «æsj» etterpå

Heven (18) og vennene hetses – nå vil hun lære lærerne om rasisme

TØFT: Heven Gebray (t.h.) forteller om mye rasisme i hverdagen. Nå vil hun sammen med Anja Ristad og de andre i Antirasisme Stjørdal gjøre, og ikke bare snakke, noe for å få bukt med rasismen.

– Det er veldig mye rasisme, mye sånn indirekte. Heven Gebray er 18 år, har bodd i Norge to tredeler av sitt liv, men kjenner daglig på det vanskelige.

Gjennomtenkt, åpenhjertig og dønn ærlig forteller hun om rasismen. Bak det brede smilet gjemmes mange vonde opplevelser. Om alle de som bruker «n-ordet», om alle nedlatende blikk og om de korte, men vonde kommentarene.

– Når jeg går over Torget her i Stjørdal kan det være noen som viser meg fingeren. Bare på grunn av hudfargen min, sier Heven Gebray.

Startet med aksjon

18-åringen er opprinnelig fra Eritrea, kom til Norge og Meråker som 7-åring og siden hun startet i sjetteklassen har hun bodd i Stjørdal. Men rasismen er minst like ille nå i videregående-alder, som da hun var yngre. Det gjør at Heven Gebray har engasjert seg sterkt i Antirasisme Stjørdal. Sammen med gode ungdommelige venner og noen eldre «fødselshjelpere» er hun en av de som virkelig står i front for organisasjonen som ønsker å gjøre mer enn å snakke.

– Det begynte med «Black Lives Matter»-aksjonen i vår. Så ble vi kontaktet av kommunens nye integreringssjef med spørsmål om vi ikke hadde lyst til å gjøre mer. Det er det vi har gjort og skal gjøre framover, sier Anja Ristad.

– Mer enn jeg ante

Den lokale SV-profilen og ungdomsskolelæreren er opptatt av hverdagsrasismen. I omfang er det mye større enn det hun har ant.

– Som lærer har visst at det utøves rasisme, men jeg har ikke forstått at det er så mye. Det må vi gjøre noe med, sier Ristad, som omtaler seg som «fødselshjelper» Antirasisme Stjørdal.

Sin kamp mot rasismen har hun i det siste dokumentert med et sterkt ønske om at kommunen lager en oppdatert plan mot problemet. Samtidig jobber hun og de andre i Antirasisme Stjørdal med et kursopplegg.

– Vi ønsker å lære bort til lærerne. Både for å gjøre dem klar over hvor stort problemet er, og hvordan de skal kunne håndtere det. Og ikke bare for lærere, men for alle mennesker som er i kontakt med flerkulturelle miljø, sier Ristad.

Planen er at ungdommer som selv kjenner rasisme på kroppen skal lære opp etnisk norske voksenpersoner.

Æsj etter dulting

En av disse er altså Heven Gebray som så godt som daglig kjenner på både følelsen og opplevelsen av rasisme.

– Det er veldig mye rasisme. Det er mye indirekte rasisme, som er veldig vanskelig å oppdage. Det slenges kommentarer mens lærere og voksne ikke hører det. Det er skjeve blikk, det er kroppsspråk, mange bruker «n-ordet», og det er hele tiden ting som gjør vondt. Hvis noen dulter borti meg så kan det hende de sier «æsj» etterpå, eller at vi har danset i gymtimen og alle må vaske fingrene etter å ha holdt i oss som er mørke i huden, sier Heven Gebray på kav trøndersk.

Det er sårt og det er vondt. Da hun var yngre ble hun usikker, men nå har hun lært seg å bli sikker på seg selv.

Vil gjøre, – ikke bare prate

Hun har på mange måter gitt opp og ta den daglige kampen, men hun vil kjempe mot rasismen høyt og tydelig på mange fronter. Sammen med vennene i Antirasisme Stjørdal. Heven og de andre vil være synlige.

– Vi vil gjøre masse. Vi vil vises i kommentarfelt, delta i debatter, være på stand, være synlige. Vi ønsker å gjøre ting som gjør folk oppmerksomme på problemet.

Læreren og «fødselshjelperen» tror det er viktig at voksenpersoner og andre får hjelp og opplæring til å takle rasisme.

– Det er helt sikkert mange som ikke tror det de sier og gjør er rasisme, men de forstår ikke at disse ungdommene hele tiden får kommentarer, blikk og andre reaksjoner på sin hudfarge. Jeg tror ikke det er så veldig mange rasister, men måten mange er på gjør at de faktisk blir det, sier Anja Ristad.

Hun er glad for at kommunestyret har sendt et planarbeid videre til kommunedirektøren og håper kommunen får en oppdatert plan å bruke i kampen mot rasisme. Selv om en plan ikke sørger for at problemet forsvinner er det viktig at det ligger i bunnen.

– Vi i Antirasisme Stjørdal tror vi er litt unike. Vi ønsker å gjøre noe konkret, – noe som kan gjøre en forskjell. Og så langt har ungdommene gjort en kjempeviktig jobb, sier Ristad.

Antirasisme Stjørdal skal for øvrig velge sitt aller første styre søndag 27. september.

Les forrige sak:
VIL SATSE I STORVIKA: Kay Morten Myrbekk (52) håper på tillit for å kunne utvikle Storvika i Stjørdal til et attraktivt friluftsområde med flere tilbud. Han har allerede studenter ved NTNU Gløshaugen i gang med å lage skisser over mulighetene.
Vil tilbakeføre Storvika til gammel storhet

Kay Morten Myrbekk ønsker å utvikle Storvika til et attraktivt friluftsområde med flere tilbud

Close