7 °C Stjørdal, NO
24/05/2019

Hvor ble det av rypa?

Vinteren kan være hard for både rypa og andre fugler. Ikke alle overlever, og kan oppleve våren og kjærlighetslivet slik disse to vi møtte i Skarvene tidlig på våren. Men selv om den verste vinteren er over tar nok vær og vind sin del av både egg og kyllinger.

Følgende notat henger på tavla blant annet ved parkeringsplassen ved Risvola:

 

STOPPER JAKTA FRA 1. OKTOBER.

Etter gjennomført takst i august ble det registret lav produksjon og tetthet av lirype. Fjellstyrene mente at tettheten var for lav til at det var forsvarlig å fortsette jakta. Det ble derfor besluttet å frede lirype, fjellrype, orrfugl og storfugl fra 1. okt. Hare og rev kan jaktes i forhold til nasjonale jakttidsrammer. Vi beklager å måtte gå til slike tiltak men håper dette vil bidra til at lirypebestanden igjen vil komme opp på et høyere nivå.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Plakaten er undertegnet Fjellstyrene i Stjørdal.Etter en historisk kort rypejakt på grunn av nedgangen i fuglebestanden, meldes det om magert med fugl i enkelte områder. Vi har møtt mismodige jeger som uten å ha sett fugl nok må lage ekstra god saus i år.  Mange har kastet seg inn i diskusjonen om grunnen til dette. Vår mening er at problemet er veldig sammensatt. Det er ikke kun en grunn for at fuglebestanden er liten. Vi traff på en kar i Børgefjell, han savnet smågnagerne, lemmen ikke minst. Og påsto at smågnagerne hadde hatt stor tilbakegang etter Tschernobyl-ulykken. Og at mangelen på smågnagere igjen gjorde at belastningen på blant annet rypa ble for stor. Andre skylder på jegerne, noen på hundejakt, klimaendringene har og vært luftet. Vårt spørsmål blir: Kan ikke mange bekker små være årsaken?

Det hevdes at jakt med hund er mye av årsaken til den magre fuglebestanden, og at hundejakta er mer effektiv er vel alle ­enige om. Men, når vi nå har kvoter også på fuglejakta, er vel det argumentet uten betydning. Vi ser det slik at all jakt, storvilt eller småvilt, skulle ha tilgang til ettersøkshund. Det er mange små som får en lang og smertefull død på grunn av at jegeren ikke finner påskutt bytte.


Les forrige sak:
Igjen har Stjørdal Teater greid kunststykket å levere en god innholdsrik forestilling med ”en nyrenovert” Lokstall som ramme rundt høstens teater.
Grønt flagg i Lokstallen

  Fin bredde og passende energisk fremføring er stikkord når høstens […]

Close