7 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

I år besøker de 1940-modellene

Over hundre 80-åringer i Stjørdal får besøk av ergoterapeut og sykepleier

NYTTIGE HJEMMEBESØK: Leif Holm er en av 80-åringene som har hatt besøk fra sykepleier Eirin Dahl (t.v.) og ergoterapeut Rannveig Hegseth i Stjørdal kommune. NYTTIGE HJEMMEBESØK: Leif Holm er en av 80-åringene som har hatt besøk fra sykepleier Eirin Dahl (t.v.) og ergoterapeut Rannveig Hegseth i Stjørdal kommune.

– Alle har det jo best hjemme. Så dette var veldig givende og nyttig, sier Leif Holm. 80-åringen i Hegra er en av mange i årsklassen som har hatt ergoterapeut Rannveig Hegseth og sykepleier Eirin Dahl på besøk.

Hegseth og Dahl tilbyr hjemmebesøk til 80-åringer. I fjor inviterte de seg hjem til alle hjemmeboende stjørdalinger født i 1939. I år er det 40-modellene som får besøk. De er det omtrent 145 av.

– Ordningen med forebyggende hjemmebesøk ble vedtatt av kommunestyret i slutten av 2018. Det er en nasjonal anbefaling å gjennomføre dette, og så langt har mottakelsen vært veldig god, sier Rannveig Hegseth. Målet med tiltaket er helsefremming og forebygging. Tilbudet går til innbyggere som ikke har omfattende helse- og omsorgstjenester, og det er frivillig å motta besøket.

– Nyttig besøk

En av de som har hatt de to damene på besøk er altså Leif Holm i Hegra. Han skryter både av tiltaket og samtalen de tre hadde.

– Vi er begge oppegående og klarer oss godt, men det er klart at det å bli eldre medfører endringer i hverdagene, sier Leif Holm.

Han omtaler besøket fra Stjørdal kommunes «forebyggere» som givende, hyggelig og nyttig. Ikke minst informasjonen om om hvilke tilbud og muligheter som finnes i kommunen.

Holder kropp og hode i form

Selv er han en aktiv 80-åring, som for øvrig blir 81 i mars. Fysisk er han temmelig så sprek og hodet holdes også i form.

– Jeg gjør som best jeg kan og prøver å holde meg mye i aktivitet. Jeg går så mye som mulig i marka og fjellet, selv om jeg har brukket begge anklene i løpet av de siste fem årene, sier Holm, som ellers trimmer hjernen regelmessig.

– Jeg hører lydbøker på ulike språk, har ansvaret for fotoarkivet til Hegra Historielag og jeg spiller sjakk på nett. Jeg har alltid 12-15 sjakkpartier gående, sier Holm.

Kaffeslabberas og hallvakt

Pensjonisten, som jobbet ved Microplast, er opptatt av det sosiale nettverket og det sosiale livet.

– Jeg er med i en gjeng ildsjeler som har hallvakt i Hegrahallen på ettermiddagene, før foreldrene til de aktive ungene tar over vakta. Vi er 10-12 gamle «kailler og kjerringer» som bytter på dette. Det gir penger til idrettslaget, men det gir også oss mye, sier Leif Holm.

I tillegg er han en del av en stor gjeng hegrasbygger som møtes ukentlig på en kafé i Stjørdal.

– Det er noe vi har holdt på med i flere år. Vi møtes, drikker kaffe og løser verdensproblemer. Nå har disse problemene blitt så store at vi vurderer å møtes to ganger hver uke for å kunne løse alle, sier Leif Holm og smiler bredt.

Bidrar til mestring

Ergoterapeut Rannveig Hegseth og sykepleier Eirin Dahl omtaler hjemmebesøkene som nyttige og bevisstgjørende. Stort sett blir det omtrent en times samtale der akkurat den 80-åringen de besøker står i fokus.

– Målet er at flest mulig skal kunne fortsette å bo hjemme lengst mulig. Vi opplever at de fleste ønsker det. Vi forsøker å bidra til at de mestrer hverdagene i hjemmet, og støtter på en slik måte at de lever så selvstendig som de vil, sier Hegseth og Dahl.

Godt tatt imot

80-årssamtalen er innom mange ulike tema, men Hegseth og Dahl understreker at de på ingen måte er ute for å sjekke «feil og mangler».

– Absolutt ikke. Vi informerer om ulike muligheter i kommunen, blant annet aktiviteter hos lag og foreninger, frivillighet og gir råd og tips i forhold til eldres helse.

– Først og fremst ønsker vi å høre 80-åringens egenopplevelse av helse. Tema vi er innom kan være helse, kosthold og ernæring, fysisk aktivitet, deltagelse, bolig og sikkerhet i hjemmet. Så snakker vi også om sosial deltakelse. Viktigheten av å treffe andre mennesker, – det å fylle hverdagene med mening gir en stor helsegevinst, sier Eirin Dahl.

– Hvordan blir dere mottatt?

– Utrolig bra. Noen har takket nei til besøk, men det er ikke mange. Flere har uttrykk stor fornøydhet, ikke minst ved at de får bedre oversikt over hva som finnes av aktiviteter og hvor de skal henvende seg ved behov, sier Rannveig Hegseth.

Utover året sender de brev ut til alle hjemmeboende i Stjørdal født i 1940, og inviterer seg hjem til de.

– 2019 ble et oppstartsår for oss og vi rakk ikke tilby besøk til alle hjemmeboende født i 1939. Hvis noen av de ønsker besøk er det bare å kontakte oss på telefon 488 68 637, sier Hegseth og Dahl.

Les forrige sak:
POSITIV UTVIKLING: - Det er bare når vi samarbeider at vi løfter oss og kommer videre, sier Roar Hildonen som ser en veldig positiv utvikling for det trønderske matfatet og lokalt landbruk.
Sprer det glade matbudskap

Matentusiasten og gründeren Roar Hildonen besøkte Dialogforum i Stjørdal

Close