7 °C Stjørdal, NO
27/09/2020

I år blir sommeren ekstra behagelig

Stenger sola ute og holder temperaturene nede

BEHAGELIG TILTAK: Enhetsleder Mona Stoum og driftsansvarlig Geir Bremseth ved Skatval bosenter kan fornøyd se at det nå monteres solskjerming på totalt 137 vinduer.

– I fjor målte vi flere ganger opp mot 35 grader innendørs. Uholdbart både for beboere og ansatte, sier enhetsleder Mona Stoum ved Skatval bosenter.

Så langt har ikke 2020 akkurat bydd på varmeproblemer innomhus ved Skatval bosenter, men både sjefen, de ansatte og beboerne, kan fornøyd se at arbeidene med å montere solskjerming på 137 vinduer er i gang.
– Alle vinduer mot sør, øst og vest skal få solskjerming. Alt blir fjernstyrt via sensorer, sier driftsansvarlig Geir J. Bremseth ved Skatval bosenter.
Det er firmaet HD Solskjerming som er leverandør på dette prosjektet som politikerne sa ja til i slutten av mars. Drøyt to måneder senere skal anlegget være montert og i drift.

Sol døgnet rundt

Mona Stoum forteller at solskjerming er svært etterlengtet ved bosenteret. De fleste leilighetene ligger sørvendt til og har stort sett sol døgnet rundt på sommeren. Det er selvsagt godt og gunstig, men byr også på utfordringer.
– Da varmen var som «verst» og sto på i dagevis og ukesvis i fjor sommer ble det uholdbart innendørs. Nå har bosenteret stått her i 20 år, og jeg vet at dette har vært et ønske i mange år, også lenge før jeg startet her, sier enhetslederen.

Solskjerming på 137 vinduer

137 vinduer på de 33 leilighetene og en god del fellesrom skal nå få solskjerming. Dermed kan sola og varmen komme for fullt til Skatval uten at det skal bli noen «plage» i sommer.
– I tillegg til solskjermingen oppgraderer vi også med varmepumper som inneholder kjølemuligheter, sier Geir Bremseth. Denne kombinasjonen skal gjøre at årets sommer vil bli den mest behagelige noensinne innendørs ved Skatval bosenter.
– I fjor var det helt umulig å holde temperaturene nede innendørs. Nå blir det helt topp, sier mannen som er driftsansvarlig.

Stjørdal bosenter følger etter

Avdelingslederen for bygg og drift i Stjørdal kommune, Geir Arne Tronseth, er strålende fornøyd med at det i løpet av koronaperioden har blitt bestemt og satt i gang både nødvendige og etterlengtede tiltak ved kommunens bygg.
– Politikerne kastet seg rundt tvert, og det samme gjorde våre driftsansvarlige. Dette prosjektet ved Skatval bosenter ble vedtatt da politikerne hadde vedlikeholdsplanen til behandling i slutten av mars. Nå er det snart på plass, sier en fornøyd Tronseth.

Alle skal få

Utbedringene for en mer behagelig sommer ved Skatval bosenter har en kostnad på drøyt 2,2 millioner kroner. Når dette er ferdig skal samme tiltak gjøres ved Stjørdal bosenter. Kostnadene der er på drøyt 1,8 millioner. I forbindelse med behandlingen av årets vedlikeholdsplan viser kommunedirektøren til at det er hentet inn overslag på kostnader på både kjøleanlegg og utvendige persienner ved alle kommunens omsorgsbygg. Samlede kostnader er beregnet til 7,6 millioner. Nå prioriteres Skatval bosenter og Stjørdal bosenter i år, men politikerne ønsker at de andre omsorgsbyggene skal få det samme i løpet av de nærmeste tre årene.

 

Les forrige sak:
Lørdag klokka 18: I kveld får «Barnestreamen»-jentene en utfordring

Se en helt ny episode her på s-n.no og på Stjørdals-Nytt sin Facebook-side

Close