17 °C Stjørdal, NO
29/09/2020

I år er det munnbind og Antibac som er storselgerne

– Vi rådgir så godt vi kan

ALTERNATIVE SOMMERPRODUKTER: Årets storselgere hos Awfa Al-Shamkawy og Boots Apotek Stjørdal har vært munnbind og Antibac. I tillegg går det mye av reisesyketabletter og gnagsårplaster.

Vanligvis er det solkrem med høy faktor. Men annerledessommeren gjør at det er munnbind og Antibac som det handles aller mest av hos apotekene.

Det spørres ikke så mye etter solkrem og andre solprodukter i år.
– Nei, dessverre. Vi skulle ønsket oss mye mer sol, sier apoteker og daglig leder Awfa Al-Shamkawy ved Boots Apotek Stjørdal.
Solkrem-salget varierer selvsagt med været utendørs, og sånn sett gikk det unna i juni, mens juli har vært en laber solkrem-måned.
I stedet er det første som møter kundene innafor apotekdøren en Antibac-dispenser, diverse håndspritprodukter og munnbind.
– Ja, sånn har det blitt, sier Awfa Al-Shamkawy.

Nok varer

Etter en intens periode med håndsprit, der det meste var utsolgt, og en lignende kort periode med munnbind, er det nå stabilt på varefronten.
– Akkurat nå er det ikke noe problem å skaffe verken hånddesinfeksjon eller munnbind eller andre «koronasesongprodukter», sier apotekeren.

Sender med gode råd

Bruk av munnbind har vært et gjennomgangstema både i inn- og utland, men så langt har det som kjent ikke blitt ilagt noe munnbind-påbud i Norge. Bortsett fra på flyreiser.
– Det er stort sett mennesker som skal på reise som kommer innom og kjøper. I tillegg er det noen eldre og mennesker i sårbare grupper som kjøper munnbind og bruker det i hverdagen, sier Awfa Al-Shamkawy.
Hun verken avfeier eller anbefaler bruk av munnbind, men nevner at det kan være smart å bruke i store forsamlinger. Med på munnbind-kjøpet får apotekets kunder også noen gode og viktige råd om hvordan munnbind skal brukes riktig.
– Vi rådgir så godt vi kan. Vi selger pakker på ti munnbind og dette er engangsbind. Det er viktig at munnbindet er tørt hele tiden; når det blir vått av pusten mister det den forebyggende effekten. I tillegg skal det brukes over både munn og nese, og når du først har tatt det på, er det aller smartest og la det være på, uten å fingre på det, sier apoteksjefen.

Følger opp fortløpende

Awfa Al-Shamkawy har ikke oversikt over hvor mange munnbind Boots Apotek Stjørdal har solgt i år, men det er mange. Inntil videre har hun mange nok på lager, men kommer det et norsk påbud vil det gjøre noe med leveransen.
– Hvis det blir påbudt så kan det fort bli trøbbel med å skaffe, men vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet og øvrige helsemyndigheter og følger med på det fortløpende, sier Boots-sjefen.

Reisetabletter og gnagsårplaster

Alle bruker ferien sin i Norge i sommer og det merker også Boots Apotek Stjørdal. Både lokale turister, men også gjennomfartsreisende tar turen innom apoteket som for alltid vil være «gammelapoteket» i Stjørdal.
– Det er lett å stanse her og stikke innom. Det vi ser i sommer er at det går temmelig mye reisesyketabletter og gnagsårplaster. Det er tydeligvis mange som er på bilturer og fjellturer, sier Awfa Al-Shamkawy.

 

Les forrige sak:
– Rekker å vaske draktene og få i oss litt mat

Ny kamp 70 timer etter den forrige var ferdig

Close