4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Nå har han satt punktum

Bjørn Helge Larsen blir pensjonist etter 20 år som redaktør i Stjørdals-Nytt

TAKKER FOR SEG: En epoke er over når Bjørn Helge Larsen nå forlater sin redaktørpost i Stjørdals-Nytt. 65-åringen har ledet redaksjonen i avisa i 20 år med stor vekst. TAKKER FOR SEG: En epoke er over når Bjørn Helge Larsen nå forlater sin redaktørpost i Stjørdals-Nytt. 65-åringen har ledet redaksjonen i avisa i 20 år med stor vekst.

Det store underet i familien skjedde i 1955. Det ble en gutt! For to tiår siden sa han ja til jobb i gratisavisa Stjørdals-Nytt som onkel Tor dro i gang. I dag, 1. juli, slo ansvarlig redaktør Bjørn Helge Larsen av PC-en og ble pensjonist.

– Det har vært travelt, men hyggelig, utfordrende og veldig interessant. Jeg har hatt 20 flotte år i Stjørdals-Nytt, sier 65-åringen.

– Jeg har fått møte stadig nye og interessante personer. Det har vært en stor glede å bli kjent med mange. Prate med, intervjue, og skrive stadig nye artikler, legger han til.

Han har lyttet i formannskapet, kommunestyret, komité plan, og på pressekonferanser og intervjuer med PC-en i nevene. Skrevet rett ned. Fullført på redaktørkontoret, i bilen, på toget, eller bussen, eller heime i Trondheim.

Oppgaven har vært å fylle stadig nye avissider med tekst og bilder. Det må gå fort, og å finpusse tekster har han hatt lite tid til.

Storm og stille

Det har vært både storm og stille. Men ingen bølger har senket redaktøren, eller Stjørdals-Nytt.

Han har markert seg som en verdt å ringe til, eller å be om en prat. Da Alf Daniel Moen og Johan Arnt Elverum var ordførere i Stjørdal ble det mange samtaler.

– De pratene var verdifulle, sier Bjørn Helge.

Så ble Ivar Vigdenes ordfører. Han var intervjuet som statssekretær. Kontakten var etablert.

Mange har hatt samspill med, og innspill til, redaktøren. De har fått spalteplass, og lokalavisa har betydd noe.

Annonsører har kjøpt plass. Gratisavisa har slått rot, og vokst. Det har redaktøren fått til sammen med kollegaene i avishuset.

Svart av trykksverte

Han var ikke gamle karen da han fikk avistrykksverte på fingrene. Som bud leverte han aviser, og det ble noen skriveopppdrag for Arbeider-Avisa.

Etter artium i 1974 ble det studier, og stadig nye reiser ut i verden. Avbrutt av vikarjobber som lærer, og journalist.

Noen antydet etter som årene gikk «evig student?». Han ble 42 år før han 1. august i 1997 fikk fast jobb som informasjonskonsulent i Stjørdal kommune.

I 2000 sa han ja til jobb i Stjørdals-Nytt. Den ansvarlige redaktøren har også steppet inn som avisbud for avisen.

Fra 2007 til 2016 var han en av nøkkelpersonene bak Hegraseminaret på Hegra Festning. Lederoppgaven i Stjørdals-Blink Fotball tok han på seg på et styremøte hvor han møtte som vara. To av flere oppgaver han har sagt ja til for å bidra i lokalsamfunnet. Etter møter med personer på jobb, eller privat, har han gitt innspill videre for å få noe han syntes var viktig til å skje.

Flytende bly

De første avisartiklene han skrev ble støpt i flytende bly. Han har opplevd avisrevolusjonen fra bly til dataprogram, og nå avis av papir først ut av en ruvende offsetpresse.

Det var helt annerledes i 1973 med sommerjobb i Stjørdalingen. I noen måneder var Bjørn Helge og Terje Jensen hele redaksjonen i lokalavisa som i 1970-årene ble inngangsporten til hele yrkesliv som journalister for mange.

På trykkeriet fløt bly før tekst ble støpt i settemaskinen. Overskriftene ble satt sammen av en og en bokstav av metall. I full størrelse ble to avissider av metall montert på avispressen som Teknisk Museum hentet i 1973.

Avishuset ristet da de første sidene ble trykt med papir matet inn, og presset ned mot metallsidene.

Så ble papirbunken snudd, og de to siste avissidene trykt. Fire store avissider var klar til levering.

– Ragnar Minde, Bjarne og Arvid Kristoffersen var nestorene på trykkeriet. Det var fantastisk å jobbe i avisa de laget av det vi skrev, sier Bjørn Helge.

Verden fristet

Lukten av trykksverte, av bly, og ekte avisliv fenget. Men etter eksamen artium i 1974 fristet studier og verden akkurat da mer. Først forberedende, så studere historie.

I 1975 dro han til Cuba. I 1977 ble han hovedpersonen i medieomtale etter en biltur gjennom Sahara, og krasj i Nigeria. Etter transport til sykehus i Frankrike ble han seg selv igjen. Det endte bra.

Utferdstrangen fikk næring av møter med interessante personer dit han dro.

Brasil ble han spesielt interessert i, og det har blitt et 20-talls turer dit. Spansk og portugisisk har han lært, og flere europeiske språk kan han.

Sommerjobb i Adresseavisen i 1980, et vikariat i Altaposten i 1982 og 1983, og redigering av Stjørdalingen i Trønder-Avisa i Steinkjer ga aviserfaring. Noen vikarjobber som lærer tok han også. I 14 år jobbet han i perioder. Men dro ut i verden om og om igjen.

Amor i Brasil

I 1983 gikk ferden til Brasil hvor Per Erik Borge, som tidligere var kollega i Trønder-Avisa, da var NRK sin korrespondent. Brasil ga inntrykk, og han dro tilbake som hovedfagstudent i historie.

2. februar 1985 traff han helt tilfeldig Paula på en buss sør i landet. 21. november i 1986 giftet de seg.

Siden har det vært de to. Paula må ha vært tålmodig, forstått og godtatt at redaktørmannen har tatt kvelder, netter og røddager på kalenderen til hjelp for å dekke noe, eller skrive ferdig.

Paula fikk møte Norge på det kaldeste og mørkeste. Bjørn Helge hadde i 1987 ikke jobb, og inntekt. En avisannonse ga tips, og skolesjefen i Kvænangen ansatte han umiddelbart.

Han dro dit. Datteren Frederica ble født 11. oktober 1987 klokka 21.11. Hun og mamma Paula kom litt senere fra sol og sommer i Brasil til Burfjord i Kvænangen i Nord-Troms.

Det var mørketid, full vinter, og kun ukjente. Men det gikk bra, familien ble i to år. Blant opplevelsene ble sju mil i ambulanse til Nordreisa, og så helikopter til Tromsø hvor Birger ble født 17. april 1989.

Fast jobb

Familien returnerte til Brasil, og ble der til de i 1992 flyttet til Trondheim. Det ble nye vikarjobber på videregående skoler, og ett år i FN-sambandet før merkedagen 1. august 1997. Da ble Bjørn Helge Larsen ansatt i Stjørdal kommune. Tre år senere ble Stjørdals-Nytt arbeidsgiveren.

Nå vil den neste tittelen bli pensjonist. Fra 1. juli skal han nyte sommeren, og så vil den årvisse jakta på multer, blåbær, tyttebær, bringebær, jordbær og sopp starte.

En datter, en sønn og barnebarna Leandro, Eirik og Emil vil far og bestefar nå få mye mer tid til.

Han har holdt kontakten med personer han har møtt på livsvegen. Et fyldig, årlig julebrev om året som har gått har han gjort til en tradisjon å skrive.

De siste årene har han reist i «stan-statene» som gikk ut av Sovjetunionen, tatt en 27 timer lang togtur (hver vei!) fra Murmansk til Arkangelsk, vært i Brasil, og reist i Norge. Og på turen gjerne sporet opp en eller flere artikler.

Som i Kirkenes 25. oktober i fjor under 75-årsjubileet for frigjøringen av Finnmark. Han møtte sin tidligere skolelærer. Det ble det enda en artikkel i Stjørdals-Nytt. Blant veldig mange signert Bjørn Helge Larsen.

Et møte med Anne Karin Furunes i 2016 førte til tur til hennes utstilling i New York. Da han returnerte

var en stort oppslått reportasje på plass på avissidene. Tekst og bilder sendt digitalt fra USA. Fremme i avishuset lenge før reporteren. Fra artikler støpt i flytende bly til nåtida så han hva avisrevolusjonen har gjort mulig.

Men viktigst er fortsatt annonsene, tekstene og bildene på stadig nye avissider han som ansvarlig redaktør skal slutte å levere til.

PS! Paal Larsen, som er daglig leder i Stjørdals-Nytt, er konstituert som ny ansvarlig redaktør. 

Les forrige sak:
Bil har kjørt i bergveggen

Trafikkulykke på fylkesveg 705

Close