-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

I denne butikken har de en helt spesiell kompetanse: – Det er veldig spennende

Karoline Stuberg (t.v.) er en av svært få i Stjørdal som er utdannet stomisykepleier, og bidrar derfor til at spesialforretningen innehar en sjelden kompetanse. Her sammen med kollega Berit Aune og Tonje Steig. Karoline Stuberg (t.v.) er en av svært få i Stjørdal som er utdannet stomisykepleier, og bidrar derfor til at spesialforretningen innehar en sjelden kompetanse. Her sammen med kollega Berit Aune og Tonje Steig.

Da Karoline Stuberg søkte jobb hos Halsen Sykepleieartikler AS, fikk hun spørsmål om hun kunne tenkte seg å ta videreutdanning. Nå sitter spesialforretningen på ettertraktet kompetanse, som trolig ingen andre i kommunen har.

– Det er veldig spennende og et mye større felt enn det jeg først trodde at det var, sier stomisykepleier Karoline Stuberg.

I september 2018 søkte hun seg jobb ved Halsen Sykepleieartikler. Der var hun så heldig å bli tilbudt å ta videreutdanning innenfor stomisykepleie, noe hun takket ja til, og få måneder senere startet hun på studier i Bergen. Som ferdig utdannet stomisykepleier gir hun forretningen en unik fagkompetanse innen feltet.

– I Stjørdal er det bare meg og Brynhild Forbord som er stomisykepleiere, så det er ikke så mange av oss, forteller Stuberg.

Stomi er en kunstig kroppsåpning hvor tarm eller urinvei er ført ut til overflaten av huden på magen. Plassering av stomi er avhengig av hvilken type det er og kroppsbygning. Stomier kan være midlertidige, for å avlaste tarmen, eller permanente.

– Det er ulike årsaker til hvorfor man får anlagt en stomi. De vanligste er alvorlige sykdommer hvor man må fjerne deler av tarmen, som ved for eksempel kreft. Andre årsaker er medfødte misdannelser, tarmskader og kroniske tarmbetennelser. En stomi har ingen lukkemuskel, så det betyr at tarmtømmingen ikke kan styres av kroppen. Da er det viktig å få tilpasset riktig utstyr til stomien, forklarer hun.

Overrasket over utstyret

– Jeg ble selv overrasket over hvor mye utstyr som faktisk finnes for stomiopererte, da jeg hadde lite erfaring med dette fra før. Det finnes plater og poser i mange utførelser.

Stuberg viser ulike typer utstyr. Plater og poser tilpasses hver enkelt bruker, da det er forskjellig behov og utseende. Det er nettopp tilpasning av utstyr og veiledning Stuberg jobber med.

– Noen har lekkasjer og noen blir sår under hudplaten, da er det viktig å kartlegge årsaken til hvorfor dette oppstår. Noen kan tro at lekkasjer og sårhet er noe som følger med, men da finnes det hjelp å få. Jeg kan rådføre meg med andre stomisykepleiere, både ved sykehus og de ulike leverandørene vi samarbeider med, sier Stuberg.

Lavterskeltilbud

Stuberg forteller at de ønsker å være et lavterskeltilbud for dem som trenger å komme inn for råd og veiledning. Hun tror mange ikke vet hvilken kompetanse som finnes innen stomi ved Halsen Sykepleieartikler.

– Er problematikken for komplisert, ber vi dem selvfølgelig kontakte sykehuset hvor de får oppfølging, eller vi tar telefonen for dem. Er utfordringene mindre, kan de gjerne komme hit for råd og veiledning. Eller bare for å ta en titt på hva som finnes på markedet innenfor stomiutstyr, sier hun og legger til:

– Vi samarbeider godt med både hjemmesykepleie og andre institusjoner i Værnesreginonen. Der er det flere som vet om vår kompetanse og vi drar gjerne ut for å bistå. Private som ikke har mulighet til å komme til oss kan også få hjemmebesøk om ønskelig.

Kjører ut fraktfritt

Halsen Sykepleieartikler formidler varer på blå resept innenfor inkontinens, ernæring, diabetes, kateter, stomi og brystproteser.

– Vi er de eneste i Stjørdal som har brystproteser og undertøy med tanke på dette. Vi formidler også småhjelpemidler, kompresjonstøy, såler og gode sko til både jobb og hverdags.

Sammen med Stuberg jobber også sykepleier Berit Aune og helsesekretær Tonje Steig i spesialforretningen.

– Vi i Halsen Sykepleieartikler kjører også ut varer fraktfritt fast hver torsdag, men vi prøver å få ut varer samme dag om det haster, sier hun.

Les forrige sak:
E6-tunnel var stengt grunnet påkjørsel

Close