12 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

I historiske spor på lesertur

Har besøkt kirker og steder som har stjørdalsk opphav

STJØRDALSKE ANER: Reisefølget fra Stjørdal foran Stordahl Church. Denne ble startet av utvandrere fra Stjørdals-regionen. I midten foran står kirkens første kvinnelige prest, Kathleen Lowery. STJØRDALSKE ANER: Reisefølget fra Stjørdal foran Stordahl Church. Denne ble startet av utvandrere fra Stjørdals-regionen. I midten foran står kirkens første kvinnelige prest, Kathleen Lowery.

34 reisende har opplevelserike dager i USA på Stjørdals-Nytts lesertur i samarbeid med Amerikabussen/Solgruppen.

– Vi har hatt det veldig bra hittil, – det er en trvielig gruppe, sier Ingeborg Grønseth fra Chicago. Det er stort sett stjørdalinger med på turen, og søndag hadde de en skikkelig stjørdaldag på den andre siden av «dammen».
– Da var det gudstjeneste i Stordahl Church og senere besøk i Hegre Church og Holden Church. Både Stordahl og Hegre er kirker som ble startet av utvandrere fra Stjørdals-området, forteller reiseleder og USA-tur-ekspert Erling Hansen fra Amerikabussen/Solgruppen.
– Ved kirken fant vi mange gravsteder med kjente navn. Blant annet fant Helge Hoven flere gravstøtter med sitt slektsnavn. Han møtte også en amerikansk farmer som heter Hoven, forteller Ingeborg Grønseth.

Tok del i gudstjenesten

Hun var selv en av to damer i reisefølget som takket ja til å være tekstleser på norsk under søndagens gudstjeneste.
– Etter gudstjenesten fikk vi deilig buffet der deltakerne hadde tatt med seg fat med mat, sier Grønseth, i full fart videre i USA.
Holden Church, som sto på programmet samme dag som gudstjenesten, er mest kjent som kirken der Bernt Julius Muus fra Snåsa var prest i 40 år.
– Han var en visjonær prest som var med å starte over 40 kirker for norskamerikanerne i Minnesota, men mest kjent er han kanskje som grunnleggeren av St. Olaf College i Northfield i Minnesota. Det er den viktigste utdanningsinstitusjonen i USA som var grunnlagt av nordmenn. Muus kom tilbake til Norge i 1899, og døde i 1900 og er gravlagt ved Nidarosdomen i Trondheim, forteller Erling Hansen.

Graceland og country-hovedstaden venter

Før reisefølget med 34 stjørdalinger kom til Stordahl var det sightseeing i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul på lørdag.
– En strålende busstur med meget dyktig norsktalende guide i byene. Byene veldig fine og grønne nå og vi legger spesielt merke til de mange fine parkene, sier Ingeborg Grønseth.
Fra tvillingbyene har turfølget vært i Chicago, Springfield, St. Louis og Memphis med Elvis sitt hjem, Graceland, som et høydepunkt. Nå oppholder de seg i Nashville før reisefølget på leserturen setter kursen østover igjen på mandag kveld amerikansk tid.

Les forrige sak:
Det var en solid rugg Sturla Laugtug Hvidsand fikk på land i sone 1 tidlig søndag morgen. (Foto: Privat)
Supersøndag for Sturla

Ruggen på 13 kilo er årets største så langt

Close