1 °C Stjordal, NO
28/01/2020

I Kirkenes under frigjøringsjubileet

Stjørdalinger er sentrale i markeringen

Skatvalsbyggen Jarle Forbord (t.v.) er leder i Norsk Russisk Handelskammer, og stjørdalingen Lars Georg Fordal er leder i Barentssekretariatet, Begge er i disse dager på plass i Kirkenes for å markere 75-årsdagen for frigjøringen. (Foto: Roar A. Fordal)

25. oktober 1944 jaget Den Røde Arme tyskerne ut av Kirkenes. To av deltakerne under frigjøringsjubileet 75 år etter er fra Stjørdal.

Kong Harald, statsminister Erna Solberg og utenriksministrene i Norge og Russland møtes fredag 25. oktober i byen russerne jaget de tyske styrkene ut av.

Leder Jarle Forbord i Norsk Russisk Handelskammer, som opprinnelig er fra Skatval, og leder i Barentssekretariatet Lars Georg Fordal, som opprinnelig er fra Stjørdal, deltok onsdag og torsdag på Nabokonferansen om forholdet mellom Norge og Russland. De to har to av nøkkelrollene i dagens samarbeid mellom Norge og Russland. 75 år etter frigjøringen markeres det at russerne nedkjempet og jaget vekk de tyske okkupantene.

– Grensen mellom våre land er den fredeligste i Europa, sa Russland sin ambassadør Teimuraz Ramishvili under konferansen.

Den blodige krigshistorien og hvordan samarbeidet mellom Norge og Russland kan og bør fortsette ble drøftet under Nabokonferansen. Fredag blir det en tre timer lang fjernsynssending om frigjøringsjubileet.

På torget i Kirkenes vil HM Kong Harald, statsminister Erna Solberg og utenriksministrene Lavrov og Søreide delta i hovedmarkeringen av at Russland for 75 år siden frigjorde Kirkenes.

Les forrige sak:
Nå kommer hun tilbake til Kimen

Dette har nok mange ventet på

Close