11 °C Stjørdal, NO
15/08/2020

I sommer har de vært på jakt etter avfall

18-åringene Henrik Kraft og Mats Maalø har sommerjobb i Dalførepatruljen

DALFØREPATRULJEN: Henrik Kraft (18) og Mats Maalø (18) er over halvveis i sommerjobben med å rydde avfall og søppel i Stjørdal og Meråker hele juli måned. Arbeidsgiver er Naturvernforbundet i de to kommunene. Rundt om på leting benytter de en elektrisk drevet varebil fra Kristoffersen Bil. Morten Harper (bak) registrerer at tiltaket blir lagt merke til også nasjonalt. DALFØREPATRULJEN: Henrik Kraft (18) og Mats Maalø (18) er over halvveis i sommerjobben med å rydde avfall og søppel i Stjørdal og Meråker hele juli måned. Arbeidsgiver er Naturvernforbundet i de to kommunene. Rundt om på leting benytter de en elektrisk drevet varebil fra Kristoffersen Bil. Morten Harper (bak) registrerer at tiltaket blir lagt merke til også nasjonalt.

Henrik Kraft og Mats Maalø, begge 18 år, har i snart hele juli måned dratt på jakt etter avfall langs veiene. Hittil har de funnet nærmere 17 kubikk med variert avfall.

De to skrev under kontrakt som arbeidstakere etter at Naturvernforbundet lyste ut stillingene i Dalførepatruljen tidligere i vår og mottok mange søknader. Oppdraget denne måneden er å finne og plukke opp avfall langs veier og på rasteplasser. Med knappe to uker igjen av oppdraget, har de to gjort seg mange erfaringer.

– Vi fant det meste av avfallet langs E14 opp mot Meråker, men også på sideveier og langs FV705 har vi funnet en del avfall. Best ut kommer Skjelstadmark-Bang og deler av Hegra, sier guttene som opplever stor variasjon i mengder avfall som påvises. Henrik Kraft og Mats Maalø er begge 18 år. Ute langs veiene er de kledd i refleksvest og de har byttet på kjøreoppdragene.

RYDDER I DALFØRET: Nå har Dalførepatruljen vært på veien i over to uker for å gjøre Stjørdal og Meråker renere. Henrik Kraft og Mats Maalø skal etter hvert også rydde mot fjorden i sin sommerjobb.
RYDDER I DALFØRET: Nå har Dalførepatruljen vært på veien i over to uker for å gjøre Stjørdal og Meråker renere. Henrik Kraft og Mats Maalø skal etter hvert også rydde mot fjorden i sin sommerjobb.
Ble inspirert av Ferskvannspatruljen

– Vi hadde hørt at Naturvernforbundet hadde stor suksess med Ferskvannspatruljen i fjor, da to unge jenter reiste fra vann til vann og ryddet avfall i en måned. Dette ønsket vi gjerne å ha som sommerjobb, men for oss to har det vært regnet og knotten som gjorde oppdraget utfordrende. Utover dette har jobben faktisk vært helt grei, men vi må ikke glemme at målet er at avfall ikke havner ute i naturen, sier Mats og Henrik.

Leder i Naturvernforbundet er Ellen Andersson har sammen med styremedlemmene Rune Sagen og Morten Harper engasjert de to i Dalførepatruljen.

– Det er veldig hyggelig at organisasjoner som Hold Norge Rent har meldt sin interesse for hva Stjørdal og Naturvernforbundet greier å få til, sier Morten Harper. Ryddearbeidet bygger videre på ideer fra Rune Sagen som deltar i koordinering. Henrik Kraft og Mats Maalø utfører arbeidet hele uka gjennom en hel måned. Patruljen har skrevet logg om hva de finner av avfall og søppel i naturen. Alt avfall de finner kjører de til Sutterøy og Gjenbrukstorget for levering på godkjent mottak.

Finner alt fra bildekk til akebrett

– Hva finner dere langs veiene som nå ryddes?

– Det er brøytepinner, plastflasker, ølbokser, plastkanner, våtservietter og vi har funnet poser med klær og annet søppel. Bildekk, trillebår, akebrett og mye annet rart ligger på steder det ikke skal være, sier guttene. Når Dalførepatruljen kjører rundt for å gjøre Stjørdal og Meråker penere, benytter de en elektrisk drevet varebil utlånt fra Kristoffersen Bil. Renault Kangoo er godt egnet til formålet. Logo er påført bilen.

– Hva vil sluttresultatet i antall kubikk bli ved siste arbeidsdag?

– Fredag 31. juli kan vi kanskje oppnå nærmere 25 kubikk avfall hvis mengdene fortsetter. Den siste uka vil Rune Sagen og arbeidsgiveren at vi skal ta en ekstra ryddesjau langs kysten. Det gjør vi gjerne for å gjøre Stjørdal penere sier Mats og Henrik, som denne høsten reiser til Indre Troms og tjeneste i Forsvaret og panserbataljonen i Hæren.

Langs veiene har de to benyttet refleksvester, de har samlet søppel langs E6, Skjelstadmarka, opp Leksdalen FV 705 mot Selbu og ikke minst opp mot Meråker. Sideveier i Meråker er også ryddet. Leder for arbeidsgiver Naturvernforbundet, Ellen Andersson, sier pengene som lønner guttene kommer fra Miljødirektoratet, via Naturvernforbundet sitt arbeid mot forsøpling.

Les forrige sak:
ANNA MOGAARDS GATE: Handelskvinnen Anna Mogaard bodde i Stokkanvegen, omtrent akkurat der denne gata ender i øst. Nå skal denne gata hete nettopp Anna Mogaards gate.
Kjente stjørdalinger får gater oppkalt etter seg

Ole Rises veg og Anna Mogaards gate blir nye gatenavn i sentrum

Close