9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

I sommerferien lever disse ungdommene det gode seterliv: – Vi står opp klokken seks om morgenen

– Og bruken av internett blir minimal

Ungdommene sørger for at kyrne har det fint på Moen fellesseter i sommer. Fra venstre: Laura Græsli, Dorte Sørflakne, Alexander Brandslet og Jon-Ole Raaen-Malcolmsen. Ungdommene sørger for at kyrne har det fint på Moen fellesseter i sommer. Fra venstre: Laura Græsli, Dorte Sørflakne, Alexander Brandslet og Jon-Ole Raaen-Malcolmsen.

På Moen fellesseter er melkekyrne til fire gårdbrukere på sommerferie. Til å passe buskapen har fire ungdommer tatt ansvaret, to fra Selbu og to fra Skjelstadmark. Det gir noen ekstra kroner på konto og en opplevelse som blir husket resten av livet.

Av Arne Brunes

Det er søndag ettermiddag på Moen Fellesseter, like før der Riastenveien tar av mot Ålen. På setra hersker fred og ro. Sekstenåringene Dorte Sørflakne og Laura Græsli nyter sola på terrassen utenfor hytta der de bor i jobbeperioden. De har pakket og gjort klart til heimreise. Snart skal de få avløsning. Om en liten måned skal de igjen være tilbake for nye tak.

– Vi kom hit fredag kveld etter skoleslutt, og har nå hatt ansvaret for 62 melkekyr i ti dager. Det har fungert veldig fint for oss. Likevel skal det bli godt å komme heim. Selv om vi kjenner hverandre veldig godt, faktisk helt siden barnehagen, så kan vi bli litt lei av hverandre når vi blir så tett på som her. Vi holder mye leven og sitter inne med mye energi som må få utløp, sier de, og smiler til hverandre.

Dorte Sørflakne (t.v.) og Laura Græsli har mye energi som må ut på en eller annen måte.
Dorte Sørflakne (t.v.) og Laura Græsli har mye energi som må ut på en eller annen måte.
Velger ulik yrkesvei

Dorte Sørflakne er ikke helt fersk med seterlivet.

– Jeg ble spurt litt spontant i fjor, og var ikke vanskelig å overtale. Dette er noe jeg har hatt lyst på tidligere. Jeg liker jo å holde på med dyr da jeg er fra gård i Flora, og spurte Laura dette året om hun ville bli med. Hun var veldig positiv til det, sier Dorte Sørflakne.

– Jeg synes det er artig å holde på med dyr, og har noe erfaring fra en nabogård heime i Øverbygda. Noen framtid som gårdbruker tror jeg allikevel ikke det blir. Kursen går mot helse- og oppvekst ved Selbu vgs., forteller Laura.

– For min del så ser jeg for meg dyrehold. Har planer om å overta gården heime, der det er bygget ny driftsbygning. Veien etter sommerjobben går til Mære Landbruksskole og naturbruk, sier Dorte.

Laura Græsli, nærmest, og Dorte Sørflakne har rutinen inne når de klargjør for melking.
Laura Græsli, nærmest, og Dorte Sørflakne har rutinen inne når de klargjør for melking.
Har hatt fine dager

Det nærmer seg fjøstid. Jentene venter på at de skal få avløsning. Under dette fjøsstellet skal de påtroppende røkterne informeres om situasjonen.

– Hvordan har dere lagt opp dagene?

– Vi står vanligvis opp i sekstida og da går vi rett i fjøsklean. Den ene henter kyrne og den andre ordner klart melkeanlegget. Kapasiteten er 12 kyr i gangen for melking i fiskebeinstallen. Det blir noen runder, og til slutt må vi vaske melkeanlegget manuelt. I den perioden vi har vært her har det ikke vært behov for å rekvirere dyrlege. Alt har gått rolig for seg. Vi har hatt mulighet til å sole oss og så har vi hatt bra med besøk. Hverdagen her blir jo annerledes enn hjemme siden bruk av nett blir minimalt, men vi hører mye på musikk, sier de to venninnene.

Nå blir det tre ukers pause fra setra. Da skal Dorte være ei uke alene der før setersesongen avsluttes med tre uker sammen. I mellomtiden skal Dorte jobbe i skogen heime, og Laura skal bidra i kafeen, og pakking av sjokolade hos Jentene på Tunet.

Dorte Sørflakne og Laura Græsli overlater seterjobben noen uker til Jon-Ole Raaen-Malcolmsen og Alexander Brandslet.
Dorte Sørflakne og Laura Græsli overlater seterjobben noen uker til Jon-Ole Raaen-Malcolmsen og Alexander Brandslet.
Barndomsvenner

Så kommer det en bil kjørende bortover seterveien. Det er en av brukerne, Mona Raaen, som har med seg to ungdommer. Alexander Brandslet (18) og Jon-Ole Raaen-Malcolmsen (17) skal overta etter selbudrekinj. Tre uker på setra venter de to, som i likhet med Dorte og Laura har kjent hverandre siden barnehagen. Rutinen med seterdrifta fra i fjor er til stede, men det gjør godt med repetisjon før ansvaret skal ligge på de to jevngamle røkterne fra Skjelstadmark.

Laura og Dorte drar inn i fjøset for å gjøre klart til melking. Jon-Ole og Alexander får i oppgave å drive kyrne til samletrøa, der de firbeinte skal vente på tur til å melkes. Jobben går rolig og fint for seg. De merker at ei ku sliter med en fot og er klar på at hun må i sykebingen etter melking.

Alexander Brandslet tar seterjobben på alvor.
Alexander Brandslet tar seterjobben på alvor.
Deler på ansvaret

Det enkle fjøset er veldig praktisk innredet. Med gjennomgående melkerom, rom med sykebinger og et rom med nødvendig utstyr.

De fire gårdbrukerne som har kyr på setra deler rollene seg imellom. Mona Raaen har ansvaret for å skaffe fjøsrøktere.

– I år har vi ungdommer som har vært her før og det føles veldig trygt. Ellers har vi jobb med beitepussing, og diverse fellesskap for å få alt til å gå i hop, utdyper Raaen, som overtok slektsgården Raaen Vestre for fem år siden.

Det kan høres ut som om dagen til ungdommene er mye fritid, og det kan være riktig på en måte. Men det er fordi at de skjøtter jobben godt. Slik er det i alle jobber. Når alt virker rolig er det fordi at det er gode rutiner.

– Ungdommene må holde kontroll på beitetrøer, sørge for at det er rikelig tilgang til vann og se til at kyrne holder seg friske. Ellers må de tilkalle veterinær for inseminering når tidspunktet er riktig, og de må holde oversikt over celletall i melka. Jobben er svært ansvarsfull, påpeker Raaen.

Laura Græsli (t.v.) og Dorte Sørflakne slapper av i solen. De har pakket og klar til å gi stafettpinnen videre på Moen fellesseter.
Laura Græsli (t.v.) og Dorte Sørflakne slapper av i solen. De har pakket og klar til å gi stafettpinnen videre på Moen fellesseter.
Lang beitesesong

Tilbake i melkegrava er det klart for scenebytte. Dorte og Laura viser, og Jon-Ole og Alexander følger godt med. På veggen henger en plansje. Der vises hvor mye kraftfôr hver enkelt ku skal få ved melking. Et trekk i tauet resulterer i en halv kilo og således er det antall trekk i tauet som utgjør mengden. Smart og enkelt. Kyrne får mindre kraftfôr enn heime men får isteden mye godt fjellgras.

– Ytelsen er noe mindre på setra på grunn av kraftfôrmengden, men summen er uansett positiv. For min del så får kyrne totalt et par måneder lengre beitetid og det betyr mye. Jeg er redd denne måten for seterdrift går mot slutten siden andelen robotfjøs øker, sier en noe betenkt gårdbruker fra Skjelstadmark.

Fornøyde gårdbrukere. Frank Sundal, driver gård sammen med Ingvild Opphaug i Tydal, og Mona Raaen (bildet), fulltids bonde i Skjelstadmark.
Fornøyde gårdbrukere. Frank Sundal, driver gård sammen med Ingvild Opphaug i Tydal, og Mona Raaen (bildet), fulltids bonde i Skjelstadmark.
Starter som lærlinger

Jon-Ole og Alexander liker jobben og ser fram til ukene på Moen fellesseter.

– Vi var her i fjor og var fornøyd og Mona ville gjerne ha oss med denne sesongen også, sier Alexander.

– Jeg liker å holde på med dyr. Føler meg trygg på kyrne og synes jeg har god kontroll i jobben, sier Jon-Ole, som ikke ser for seg ei framtid som gårdbruker.

– Nå skal jeg bli lærling innen IKT i Rissa og skal flytte for meg selv, det ser jeg fram til.

Samme utdannelse har Alexander og har fått lærlingeplass på Heimdal.

– Vi synes dette er fin jobb, men det er tvilsomt vi blir gårdbrukere i framtid noen av oss, forteller duoen.

Nå venter tre ukers fjøsstell og forhåpentlig god tid til å nyte den storslåtte naturen mellom slagene. Om tre uker byttes rollene igjen.

Les forrige sak:
Lekte seg mot studentene

Det ble et ensidig resultat da Blink spilte på Koteng Arena

Close