16 °C Stjørdal, NO
05/08/2020

Idyll som alle kan nå

Et attraktivt område for friluftsfolk

Vi hadde en strålende dag ved Stor-Rennen. Denne gangen kokte vi bare kaffe og koste oss, men neste gang skal vi ta med fiskeutstyr. Vi hadde en strålende dag ved Stor-Rennen. Denne gangen kokte vi bare kaffe og koste oss, men neste gang skal vi ta med fiskeutstyr.

Området rundt både Litj-Rennen og Stor-Rennen er attraktive områder for friluftsfolk.

I dag trekker vel dette terrenget mest trimmere, jegere og ikke minst fiskere. Når du har lagt bak deg det bratteste partiet fra bommen på «Næverveien» har du lettgått terreng til Stor-Rennen. Og ikke bare det, veien er også svært idyllisk.

Stor-Rennen har hatt ord på seg de senere årene, for å være et over gjennomsnittet bra fiskevann, og ønsker du å overnatte her inne, og ikke orker å bære med deg telt, kan du låne Rennbua, ikke noe dårlig tilbud.

Rennbua er en utleiehytte som fjellstyret disponerer. Den ligger passe langt fra vannet, og er et ypperlig utgangspunkt for en helgetur.
Rennbua er en utleiehytte som fjellstyret disponerer. Den ligger passe langt fra vannet, og er et ypperlig utgangspunkt for en helgetur.

Fra tidligere tider var det en helt annen aktivitet her inne enn ren fritidssyssel. Blant annet var området her underlagt en ganske stor industriaktivitet. For da Mostadmark jernverk startet opp i 1653 kom mye av malmen fra Grønnligruva, som ligger bare kort vei herfra. Videre ligger de gamle gruvene som perler på en snor langs veien som går innover til setrene like vest for Værnestjønna og Grønnlivatna.

Her foregikk da alt som hører under gruvedrift, som framkjøring av kis og kullbrenning. Lengre bak i tid ble det nok også både brent tjære og jernvinne, slik det var i alle andre bygder. I dag ligger området uten de store inngrep fra industrien, men har uten tvil sin store verdi i form av et meget brukt friluftsområde.

Koltjønna ligger like inntil «Næverveien». Du kan ikke unngå å oppdage denne perlen her inne på Leksdalsallmenningen.
Koltjønna ligger like inntil «Næverveien». Du kan ikke unngå å oppdage denne perlen her inne på Leksdalsallmenningen.

Vi tok vår niste og rast på et svaberg ved Stor-Rennen i et strålende vær. Men om du ikke er motivert for å traske innover til Stor-Rennen, har du en annen god mulighet til å ta en pust i idylliske omgivelser, og da tenker vi på rasteplassen ved Koltjønna. Her har det blitt riktig bra. Bålplass, grillplass, gapahuk som er god å finne hvis det er ruskvær, fiskeplass tilrettelagt for rullestolbrukere, båt, samt et do når det trenges.

Slike steder har vi stor sans for. Det kreves så lite slit for på komme hit, så både småbarnsfamilier og andre som har litt begrenset mulighet til å gå lengre turer, også har en mulighet til å få litt naturfølelse.

Les forrige sak:
TRYGT OG GODT BOLIGÅR: De fire ansatte ved Privatmegleren i Stjørdal oppsummerer 2018 som et stabilt år. – Trolig blir 2019 ganske likt året vi snart er ferdig med, sier daglig leder Torstein Nordby (nummer to fra venstre). Fra venstre: Marius Kristoffersen, John Espen Jullumstrø, Torstein Nordby og Tomas Woldseth. (Foto: Stian Hatling)
Rekkehusene ble årets «boligvinnere»

Færre solgte boliger enn året før - men rekkehusene er superpopulære

Close