21 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Ikke gjør disse feilene

| |

Forfremmelse skiller seg fra annen jobbsøkeprosess ved at i stedet for å bli vurdert i den timen selve intervjuet varer, blir du grundig vurdert over lang tid. 

Adecco ramser opp noen tips.Det beste grunnlaget for karrieren din gjør du ved å gjøre en veldig god jobb der du er nå. Men hva hvis du synes du gjør en god jobb, er lojal mot arbeidsplassen – og fortsatt skjer det ingen utvikling?

1. Du gjemmer deg i skyggen

Sheryl Sandberg (CFO i Facebook) kaller det tiarasyndromet, og særlig mange jenter lider av dette. De gjør jobben sin bra, men er ikke flinke nok til å synliggjøre prestasjonene sine. I stedet venter de på at noen andre skal se det, og gi dem skryt (venter på å få en «tiara»).  Vil du opp og fram må du tørre å vise fram dine gode resultater og melde deg på. Ta ansvar for egen karriere, og si fra til lederen din om hva slags utvikling du ønsker deg. En god leder vil være en partner i å hjelpe deg å utvikle deg i riktig retning.

2. Du takker ikke ja til utfordringer

Stillingen du aspirerer til inneholder sannsynligvis nye, ukjente og større utfordringer enn du har i din nåværende jobb. Dersom du begrenser deg til å gjøre akkurat den jobben du har i dag og ikke noe mer, er du uaktuell for større oppgaver. Husk at om du vil være i flytsonen, må du hele tiden ta nye utfordringer.

3. Du tar ikke initiativ

Ikke vent på at sjefen skal gi deg utfordringer, lag dem selv. Har du ideer, sett dem ut i live! (Men sjekk med sjefen først). Tror du noe kan gjøres på en annen og bedre måte? Foreslå det.

Coop Storlien artikkelnivå

4. Du tar ikke ansvar for egne handlinger

Det er lov å gjøre feil, det er lov å begå tabber, men du må stå for dem. Ikke skyld på andre. På engelsk snakker man om å «take it on the chin», altså å ta imot slaget når det kommer uten å klage. Om du alltid skylder på andre vil du aldri bli forfremmet til en overordnet stilling.

5. Du er ikke en lagspiller

Ikke spør hva avdelingen kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for avdelingen. Drar du ikke din del av lasset som medarbeider, vil du heller ikke kunne dra folk med deg som leder.

6. Du er sterkere i faget enn med medarbeidere

Dyktige fagfolk er ikke nødvendigvis gode ledere. Har du overordnede som evner å se både dine sterke og svake sider, vil de kanskje se at du egner deg bedre som fagperson enn som leder. Heller enn en forfremmelse bør du kanskje sikte etter et utvidet ansvarsområde.

Les forrige sak:
|
Magisk i Værnes kirke

- Det var så stor etterspørsel at vi måtte sette opp […]

Close