-1 °C Stjørdal, NO
28/10/2020

– Ikke riktig at bibelregningen går til oppvekstetaten

– Vi har en stram økonomi, og vi har absolutt bruk for 60.000 kroner

Gunnar Uglem er i dag leder av den politiske for levekår i Stjørdal. Nå ser det ut som han blir Miljøpartiet De Grønne sin listetopp ved høstens kommunevalg. Gunnar Uglem er i dag leder av den politiske for levekår i Stjørdal. Nå ser det ut som han blir Miljøpartiet De Grønne sin listetopp ved høstens kommunevalg.

Gunnar Uglem fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) leder den politiske komiteen for levekår og er opptatt av å skille følelser og prinsipper i den pågående debatten om utdeling av bibler til 5. klassingene.

Rådmannen går inn for å kutte ut ordningen med å dele ut bibler til alle 5. klassinger i Stjørdal. Argumentet er at denne timen med bibelutdeling kan oppfattes som forkynnelse. Gunnar Uglem er opptatt av å ta den prinsipielle debatten om saken.

– Det er klart dette kan oppfattes som forkynnelse, – det blir en subjektiv oppfatning. Men det viktige i denne saken er prinsippene. Partiet Rødt har vært kritisk til denne ordningen tidligere, og nå kommer saken til politikerne, sier Uglem.

– Sett i lys av at stat og kirke delte lag fra 1. januar 2017 skulle strengt tatt denne saken kommet tidligere, men nå kommer den og da må vi politikere gjøre de prinsipielle vurderingene, påpeker Uglem.

LES OGSÅ: Bibel-stopp til 5. klassingene

Han er krystallklar på at han vil ha slutt på ordningen.

– For å ta en sammenligning; hvis Norges Skiforbund gir alle 5. klassingene skiutstyr er det vel og bra. Ski er godt forankret i norsk kultur, men ikke alle andre kulturer. Men uansett ville det ikke vært greit om skiforbundet da hadde sendt regningen til kommunens oppvekstetat, sier Uglem som er opptatt av at alle skal behandles likt.

– Jeg har ingen motforestillinger mot noe trossamfunn, men sier vi ja til det ene må vi selvsagt også si ja til de andre. Oppvekstetaten og kirken har et godt samarbeid, og jeg har full forståelse for kirkens reaksjoner i denne saken, men regningen for disse biblene kan ikke komme tilbake til kommunens oppvekstetat. Da vedtaket ble gjort i 1988 var det tydeliggjort at det var de respektive menighetsrådene som skulle betale for biblene, sier Gunnar Uglem.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på forslaget om bibelkutt

Nå brukes 60.000 kroner av midlene til kommunens oppvekstetat brukes hvert år til innkjøp av bibler. Disse kronene skulle gjerne levekårslederen brukt til noe annet.

– Vi har en stram økonomi, og vi har absolutt bruk for 60.000 kroner. For min del hadde det vært mye mer nyttig og brukt disse kronene til utviklingsarbeid i skolen, sier MDG-politikeren.

Uglem understreker at han i denne saken uttaler seg som nettopp MDG-politiker, og ikke på vegne av det politiske flertallet i kommunen. Saken om bibler til 5. klassingene skal først behandles i Uglems komité førstkommende tirsdag.

Les forrige sak:
Oppbevarte heimbrent og pistoler ulovlig

Stjørdaling i 50-årene fikk betinget dom

Close