13 °C Stjørdal, NO
23/09/2020

IL Stjørdals-Blink med jubileumsbok

Knut Erlend Jegersen (bildet) og Jan Algar Selin er forfatterne bak boken om 101 år med IL Stjørdals-Blink.


Boknemnda bestående av forfatterne Knut Erlend Jegersen og Jan Algar Selin presenterer imorgen den nye boka på 156 sider og 350 bilder fra idrettshistorien knytta til Idrettslaget Stjørdals-Blink. Arena de senere år for klubben er i stor grad knytta til idrettsområdet Øverlands Minde. Her ligger idrettshall og svømmehall, og rundt fotballbanen utøves friidrett. Historien, rikt illustrert og billedliggjort i gamle og nyere bilder viser derimot at idretten oppsto gjerne i mindre “grendesentra” av kommunen men fikk etter hvert en bredere organisering til konkurrerende lag. IL Stjørdals Blink har med denne boken greid å sette fokus på flere av lagets idrettslige begivenheter gjennom tidene. Ikke bare i de ulike idrettene representert med lagets mange deltakere og personligheter, men også satt i en ramme som viser at klubben utvilsomt gjennom årene har vært og er en viktig samfunnsaktør der kameratskap, felles opplevelser og helsebringende aktivitet har hatt en sentral rolle.

 

Rik og gammel idrettshistorie

Vi kunne starte med gjengivelser av “ eldre sportslig historie”. En egen kvinnegruppe i sprint etableres 9. april 1946, og om tilfeldighetene falt på denne datoen er uviss, men avbrutt av fem år med krig og okkupasjon tas Blinkbanen igjen i bruk høsten 1945 med stevne 5. august der 130 deltakere innen friidrett deltar. Den plankeinnrammede Blinkbanen (idrætsplads) ble klubbens arena for idrettene skøyter, fotball, friidrett og sykkel-løp etter vedtak i generalforsamling 27.mars året 1917. Før dette er det Bjerkan-hjørnet på tomta (teltplassen) hvor Sparebanken senere bygger sitt murbygg som er arena i tillegg til grustaket sør på Tangmoen (Stil). Mange navn burde også i en omtale av boken nevnes, men da står vi i fare for å forbigå mange andre. Tar vi derimot 1950-tallet nærmere i øyesyn på friidrettsbanen ser vi Hermann Vikan, Bjarne T. Salberg, Egil og Willi Railo, Ivar Svare og Per Aunet. Stafettlaget fra 1960 med lagleder Per Nåvik og utøverne Per Holltrø, Odd Reberg, Kjell Kleivan, Harald Risberg og Inge Hagen utgjorde også prestisjetung innsats. 1967-laget med Leiv Moksnes, Asbjørn Moen, Arne Svare og Bjørn Berg ledet av Leif Bjelvåg gjorde det også stort på Grevskogen i Tønsberg dette året med løpsskoene på.

 

Fra sprint til fotball

Innsatsen på grus og gressbelagte baner fra IL Stjørdals Blink fotball har også en lang historisk ramme som her ikke kan gjengis i detalj. Forfatterne Selin og Jegersen sier i forordet at ikke alt har kunnet blitt med i denne jubileumsboken, men banene, spillerne, folkemassene, supporterne og ikke minst noen av resultatene er omtalt. Bjørn Schefte har i boken gjengitt flere av idrettslagets begivenheter fra 12. mai 1903 med fotballkamp på gamle telthusplassen i Kjøpmannsgata 1 til åpningsrenn i Dullumsbakken 22.februar 1964. Her omtales også innkjøp av tysk brakke året 1946 til klubbhus og Stjørdal skilag sine 40 år i 1946. Fra 19. oktober 1940 rapporteres om at 11 spillere fra laget syklet til Namsos på kamp og vant med 8 mann på banen. Vi skjønner at innsats og tæl var tilstede tidlig også innen fotball som i andre idretter. Turn, sykkelløp, håndball, volleyball, orientering, friidrett og ikke minst vinteridrettene skiløp, hopp, skøyter og alpnt er omtalt og billedliggjort fra bildearkivene til Jan A. Selin, Stjørdalens Blad, privatpersoner og forfatternes egne bilder. Mest kjent fra løpsdistanser godt opp i årsklassene er nok Petter Green, i dag 99 år og med verdensrekorder i flere veteranklasser. Han deltok i veteran NM på Øverlands Minde i 2003 med topplassering. Han har tatt skimerket 50 ganger med høyeste utmerkelse, og Petter er æresmedlem og en god ambassadør for IL Stjørdals-Blink. Etter som Petter har fulgt laget i alder, er det også for oss naturlig å avslutte med ham når boka omtales. Egenlesing og tid til betraktninger må leserne selv står for i en bok som gjenspeiler noe av historien til et flott idrettslag med en alder av 101 år, i dag med ny bane og eget klubbhus i flotte omgivelser i Sandskogan.

 

 


Les forrige sak:
Idar Ertsås, Trygg Trafikk og stortingsrepresentant Susanne Bratli var på møtet. (Foto: Per Olaisen).
Trafikksikkerhet på NAF-senteret i Lånke

Konferansen åpnet med at Jon Olav Alstad, NAF, orienterte om forbundets […]

Close