-4 °C Stjørdal, NO
07/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 10

Imponerte ordføreren med mat laget av lokale delikatesser

Skoleelevene imponerte stort i kjøkkenet

Andrine Bjørnås (foran), Mats Kjenes Sandvik og Hanna Bjerkestrand Mjøen (bak t.h.) i innspurten med å gjøre klar desserten til det celebre selskapet. Andrine Bjørnås (foran), Mats Kjenes Sandvik og Hanna Bjerkestrand Mjøen (bak t.h.) i innspurten med å gjøre klar desserten til det celebre selskapet.

Sammen med de andre 9.-klassingene ved Meråker skole laget og serverte Andrine Bjørnås middag av høy klasse. Ved bordet satt en imponert ordfører.

– Vi feirer Trøndersk matfestival, og har tilberedt middag av lokale råvarer, forteller 14-åringen.

Ordfører, næringssjef, varaordfører og lærere satt rundt bordet og ventet spent på hva elevene hadde laget. Lårtunge av elg servert på knekkebrød, lammefilet med rosenkål, kålrotpurre og tyttebærsaus, filet av elg og okse servert med asparges, gulrøtter, poteter og en meget velsmakende soppsaus, sto blant annet på menyen.

– Til dessert har vi laget bærpai med råkrem. Bærene er selvplukket, forteller Bjørnås.

Ordfører Kjersti Kjenes (foran) satte stor pris på 9.-klassingenes matkunster.
Ordfører Kjersti Kjenes (foran) satte stor pris på 9.-klassingenes matkunster.
Flinke elever

Andre råvarer ble gitt av lokale aktører med tilgang på kjøtt, grønnsaker og bær. Til og med safta som ble servert som drikke til måltidet, hadde elevene selv laget.

– Det har vært en fin opplevelse å jobbe med lokale råvarer, og tilberede så mange forskjellige retter. Alle elever har vært flinke og interesserte i prosessen. Noen er mer glade i å lage mat, mens andre har hjulpet til med å dekke bordene, sier Bjørnås.

Pasta med stekt feta

9.-klassingen har alltid vært interessert i mat. Med en morfar som er utdannet kokk, en mor med kokkelinja i bagasjen og en bestemor som er glad i å bake gjærbakst, blir man påvirket.

– Jeg lager mye mat, og liker å prøve ut nye ting, selv om jeg har vært ivrigst til å bake. Til helgen skal jeg lage en ny pastarett med stekt fetaost, forteller hun.

Bjørnås har allerede begynte å tenke på hva hun vil bli når hun blir eldre.

– Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil bli kokk, men jeg er inne på tanken. Å bli mat- og helselærer er et annet alternativ. Uansett tenker jeg på at jeg vil ende opp med noe innenfor matlaging, sier hun.

Så lekkert og godt kan det gjøres når man har handlaget.
Så lekkert og godt kan det gjøres når man har handlaget.
Kan bli degradert

En som satte pris på elevenes matkunster var ordfører Kjersti Kjenes.

– De er skikkelig flinke. Maten var helt nydelig. Jeg er svært imponert, sier hun.

Litt innhabil var ordføreren ettersom sønnen Mats Kjenes Sandvik, var blant elevene som sto bak prestasjonen. Nå står Kjenes i fare for å bli degradert som kokk hjemme.

– Jeg vet hvem som skal lage mat heretter, sier hun, og ler.

– Mats er interessert i matlaging, og har en spesialitet som han tibereder. Fiskesuppen han lager er veldig god.

Les forrige sak:
Yosef Tesfatsion (19) har lyst til å jobbe i butikk og Natalie Aune (18) drømmer om å jobbe som bilselger. Nå skal de to elevene ved Ole Vig videregående skole snart få prøve seg på utplassering igjen.
Yosef (19) og Natalie (18) har planene klare for fremtiden

Har lyst til å jobbe i butikk og med bilsalg

Close