Menu

Mange vil høre om eventyreren!

Væktarstua i Tydal har sin egen unike utstilling av Kon-Tiki. Flåten som Thor Heyerdahl seilte med over Stillehavet i 1947 mister aldri popularitet. Innehaver Helge Kvihammer på Stugudalen driver fjellhotell og forteller om Thor Heyerdahl sine mange bragder på sjø og land.

Rett utenfor trappa til Væktarstua møter du en plakat med Kon-Tiki tittel og teksten «Her inne satt Thor Heyerdahl og skrev sin bok om Kon-Tiki-ferden i 1948 på en Olivetti skrivemaskin hos sin slektning Martine».  Martine Lyng Unsgård og ektemannen Alfred bygde i 1929 ­Væktarstua Turiststasjon, da Martine var 24 år gammel. Hotellet er ­oppkalt etter Væktarhaugen som ligger like øst for Væktarstua. Martine var en klok, forutseende, kreativ og nøysom kvinne, sterk, arbeidsom og rakrygget. På den tiden hun bygde var Stugudal en avsides­liggende fjellgrend med noen få gårder, karrige kår og nød, værhardt og uten veiforbindelse.

- Det var tydelig at hun fant en ny næring og likte vertskapsrollen. Hun ville ha turister på besøk, og det var mest aktuelt i påska, om sommeren og ­under høstjakta. På mange måter viderefører vi denne tradisjonen også i dag så mange år etterpå, sier Helge Kvithammer. ­Mannen til Martine, Alfred hentet ­turistene om vinteren med hest og slede over ­fjellet fra Ålen. Han var en av de første som skaffet seg ­privat bil, fikk bevilgning for å kjøre turister og andre reisende fra ­Trondheim til Stugudal, og kunne også hente sine gjester derfra om sommeren. Alt ble lettere da Selburuta i 1935 fikk godsbiler i rute hit. 

På ferie i Stugudal før Kon-Tiki ferden

Thor Heyerdahl ferierte på Stugudalen i unge år, det var her han fant roen. Han gikk mye i fjellet og fikk inspirasjon til sine ­ekspedisjoner som han etter hvert skulle legge ut på. ­Han hadde også med sin daværende kone Liv til fjells i Tydal. 

- Årsaken til at han valgte ­Stugudalen var at han var fetter til Martine. Thors mor var søster til Martine sin far. I 1948 skrev han deler av Kon-Tiki-boka på Stugudalen og Væktarstua, som ­handlet om ­flåte-­ekspedisjonen på Stillehavet i 1947. Før dette igjen skrev han boken her oppe om Fatuhiva. Derfor er Thor ­Heyerdahl en viktig del i ­historien om Væktarstua Hotell. De som besøker oss vil gjerne høre mere om dette. Lag, foreninger, bussturer, konferansegjester og turister viser stor interesse for denne historien, sier Helge Kvithammer på Væktarstua som har en identisk modell av Kon-Tiki flåten laget av Olav Heyerdahl, barnebarnet til Thor Heyerdahl utstilt på fjellhotellet. 

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss