Menu

Inviterer til landets største visning av islandshester

Lørdag arrangeres landets største salgsvisning for islandshester for 10. gang på Kyllobakkan i Hegra.

- Vi var heldige det første året. Da ble det solgt 10-11 hester den første dagen.

Tore Haugen, Petter Kartum og Gísli Steinthorsson mimrer tilbake til 2008 der de sitter ved hesteanlegget i Kyllobakkan i Hegra.

De mimrer, flirer, men planlegger aller mest kommende lørdags salgsvisning for islandshester. Denne gangen blir det nok ikke solgt 10-11 hester på selve visningsdagen, men det knyttes kontakter og gjøres avtaler mellom mange kjøpere og selgere denne dagen.

- Hit kommer det kjøpere som kan se og teste ut hestene, og ikke minst kan de snakke med selgerne. Det knyttes veldig mange kontakter denne dagen, og kvelden, sier Tore Haugen.

Mat og auksjon

Entreprenøren er lidenskapelig islandshestentusiast og storkoser seg med hestelivet; både til hverdags, men særlig på salgsvisningsdagen.

- Dette er en fin dag. Mange hester, mange nysgjerrige og mulige kjøpere og god atmosfære. Vi griller, koker rømmegrøt og selger mat før vi avslutter dagen med en liten tilstelning på låven. Der pleier det å auksjoneres bort en hest eller to. Der er stemningen ekstra god, sier Tore Haugen med et bredt smil uten å utdype nærmere.

Alle prisklasser

Det er Glói Islandshestforening som arrangerer visningsdagen i Kyllobakkan. Islandshestene kommer fra store deler av landet, muligens med en overvekt på gjester fra Nordmøre og Romsdal.

- I år ligger det an til at det kommer cirka 20 hester, kanskje 25 hvis vi er heldige. Det er et perfekt antall, sier Gísli Steinthorsson. Islendingen driver GH Hov og Hest, og jobber som hovslager på fulltid, men nå er han ekstra opptatt av visningsdagen i Hegra.

- Hva kan en islandshest kjøpes eller selges for denne spesielle dagen?

- Her er det hester i alle prisklasser, - alt fra konkurransehester til familiers førstegangshest. Prisene kan være helt fra 20.000 og opp til 250.000.

Nøysomme og rolige

Islandshester er populære og det finnes store miljø for denne rasen over hele Norge. Også i Værnesregionen er miljøet voksende.

- Da vi startet for ti år siden var det ikke veldig mange som hadde islandshester, men nå er det flere som holder på med det.

- Hva er det som gjør islandshestene så populære?

- Det den er aller mest kjent for er at den har fem ulike gangarter. Men først og fremst er de enkle å holde, og de er nøysomme. Islandshestene nøyer seg med lite mat, omtrent halvparten av det andre hester gjør.

Håper på rekordpublikum

Minst 20 hester skal vises fram på salgsutstillingen i Kyllobakkan.

- Selgere kommer igjen år etter år, og det tyder på at de synes de har igjen for turen hit, sier Tore Haugen, som imidlertid også er opptatt av at det kommer potensielle kjøpere.

- For at dette skal bli en bra dag må vi ha både selgere med gode hester og så mye nysgjerrig publikum som mulig. På det meste har vi nok hatt 200 personer her. Vi har plass til det og mer til, vi. I tillegg til å treffe mange hyggelige hester og selgere, har vi også et bra bruktmarked og masse god mat, sier trioen Haugen, Kartum og Steinthorsson.

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss