Menu

Brygger Stjørdalspils og juleøl

Nå brygges Stjørdalspils og juleøl hos Stjørdalsbryggeriet. Stjørdalingen Mikael Kolven Slettedal er nettopp ansatt som bryggerimester. Sammen med Braumeister Max Mollenhauer fra Bamberg i Bayern, var de to nylig i full gang med resepten for en såkalt «trippel decoction» som benyttes for pilsnerølet som nå blir stjørdalspils.

Sist i september ble første levering til ASKO og Norgesgruppen ekspedert fra bryggeriet i Stokkhaugan. Det blir like spennende å se hva de to nye øltypene kan føre til. Mange paller ulike øltyper skal ut dørene før jul, og da brygger selvfølgelig også Stjørdalsbryggeriet sitt eget skummende juleøl på egen resept.

-       Det blir juleøl i år fra bryggeriet her i Stokkhaugan. Det skal være litt mørkere og fyldigere enn dagens Friar’n. Juleølet får navnet Julefriar’n og vil ha en styrke på 4,7 prosent klart for salg i butikk i november, sier Halvard Andresen, som understreker at kompetansen braumeister Max har med seg fra Tyskland er viktig å ta med seg videre i bryggeriet.  Bryggeriutstyret kjøpt fra den tyske velrennomerte leverandøren Kaspar Schulz, ble kjørt i gang i januar i år. Dette er i følge Andresen det beste verktøyet man kan ønske seg. Bryggeriet har også mye å gå på før maksgrensen på kapasitet er nådd, sier Halvard Andresen.

-       Vi er svært fornøyd med å kunne presentere vår 30 år gamle nyansatte bryggerimester Mikael Kolven Slettedal. Han har dyp lidenskap for øl og brygging. Med sin yrkesbakgrunn fra 10 år i automatiseringsfaget, har han en meget solid og nærmest ideell faglige bakgrunn når dette settes i kombinasjon med mange års hjemmebrygging på høyt nivå. I tillegg viste det seg at han er bosatt bare noen få hundre meter fra bryggeriet, sier Hallvard Andresen.

-       Dere har forsterket kompetansen med innleie fra Tyskland?  

-       Ja, Braumeister Max Mollenhauer er meget fornøyd med sin elev etter fem intense dager i bryggeriet og mener at bryggeriet med dette har tatt et langt og viktig skritt videre for å produsere førsteklasses øl og for å utvikle nye.

-       Det har siden oppstarten av bryggeriet vært en del av planen å ansette en fulltids bryggerimester, slik at vi er to her på bryggeriet. Vi måtte bare avvente utviklingen på salg slik at vi ser at det bærer rett veg. Denne konklusjonen tok vi i sommer, og det er så utrolig artig å få Mikael på plass her. Nå kan vi virkelig gi gass for å utnytte potensiale i bryggeriet. Det både på kvalitet, nye spennende ølsorter, og på volum. Det vil være viktig og riktig å få inn yngre krefter som har litt mer moderne syn på øltyper og marked. Det skal være trivsel på arbeidsplassen, og da må man ha minst en kollega å spise brunostskiva si sammen med, sier Hallvard .

Satser på lokal pilsner  

Stjørdalsbryggeriet har allerede etablert et bredt salgsapparat for sine produkter. Rema 1000, Mega, Coop Inntrøndelag, ASKO, flere hoteller og kulturhuset Kimen i Stjørdal for å nevne noen.

-       Vi har fått tilbakemelding på at våre kunder etterspør en pilsnertype som er lokalt produsert. Særlig gjelder dette der øl serveres gjester som er ute «på byen». Svært mange spør etter «en pils». Det skal de få,  og det skal da selvsagt være en lys, smakelig og lettdrikkende Stjørdalspils. Dette har vi nå tatt med videre på produksjonskartet vårt og lanserer snart Stjørdalspils. Den brygges etter alle kunstens regler og teknologien i bryggeriet blir satt skikkelig på prøve med denne øltypen. I en pilsnerøl er det ikke noe å gjemme seg bak. Råvarene er et førsteklasses eksklusivt malt fra Weyermann i Bamberg, såkalt Floormalted Bohemian Pilsnermalt, direkte fra Bayern i Tyskland. Videre benyttes den tradisjonelle Saaz-humlen i dette lyse ølet, forklarer Andresen.

Fra mørkt til lyst i glasset

Stjørdalsbryggeriet har lansert fem sorter øl tidligere. Skarven og Hell Station er best-selgerne med Halsøen og Friar’n hakk i hel. Brygg 1 som var et engangsparti, er straks utsolgt og det er foreløpig ikke noen plan om å produsere mer av Brygg 1.

-       Vi kommer til å lage noen enkeltpartier på denne måten fremover. Det er jo spennende å få frem nye typer og litt artig å kjøre ut noen tusen flasker og ferdig med den… også klart for neste. Vi skal fortsatt sørge for at våre klassikere blir å finne på markedet. Stjørdalsbryggeriet går heller ikke på akkord med kvaliteten på råstoffene. Blant annet blir vår pils brygget i en såkalt «maillard-prosess», som sikrer riktig farge og sødme. Dette blir på mange måter en slags eksamen for meg som nyansatt også, sier Mikael Kolven Slettedal. Med god hjelp av Braumeister Max Mollenhauer fra Bamberg i Bayern, og overført kompetanse til egne bryggere, vil Stjørdalsbryggeriet nok se flere egenproduserte produkter i årene som kommer.

-       Juleølet kaller vi Julefriar’n fordi den er beslektet med vår Trønderske Brown ale FRIAR’N med Stjørdalsmalt. I juleølet denne gang benyttes Stjørdalsmalt fra Søndergaarden Såinnhuslag, forklarer Hallvard Andresen. Han har naturligvis ikke smakt dette selv ennå, men ideen er at juleøl-versjonen JULEFRIAR’N skal bli en fyldigere, mørkere versjonen av dagens Friar’n. Den skal være suveren til julemat og  Steinvikholm Akevitt.

-       Nå er det bare å vente på ølet blir ferdig gjæret og modnet. Det tar omtrent 5 uker, og det blir totalt kun ca 1800 flasker. Det skal bli spennende å smake og like spennende å se responsen hos publikum avslutter Halvard Andresen hos Stjørdalsbyggeriet. 

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss