Menu

Komfyrvaktkampanjen

- Komfyrvakt redder liv, sier branninspektør Tor Buan i Stjørdal og minner om at 43 % av brannvesenets utrykninger i Norge i 2016 skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk.

- Dette er et høyt tall vi må få ned. Derfor går sentrale aktører nå sammen om en egen kampanje for komfyrvakt. For komfyrbranner er den hyppigste brannårsaken i norske hjem. Derfor vil komfyrvakt hindre mange komfyrbranner.

- Hva er en komfyrvakt?

- En komfyrvakt består av to deler: En del overvåker platetoppen for overoppheting. Og så er det en del som ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Dersom overvåkingsdelen oppdager brannfare på platetoppen, gir komfyrvakten et varsel. Om ingen reagerer på alarmen, slås strømmen til komfyren av. Dermed unngår vi ulykker.

- Hvor får du kjøpt komfyrvakt?

- Det får du kjøpt i elektriske forretninger som Elkjøp og Expert ved siden av kjøkkenbutikker og nettbutikker.

Krav i nye boliger

- Hva koster en komfyrvakt? 

- Den koster mellom 2500 og 5000 kroner; en billig livsforsikring, sier Tor Buan som på kampanjedagen onsdag vil være aktiv i felten i Lånke og Skatval sone. Han er glad for at det er krav om komfyrvakt i alle nye boliger:

- Ved oppussing gjelder dessuten kravet om komfyrvakt dersom det legges opp ny kurs til kjøkkenet. De samme reglene gjelder fritidsboliger. Oppfordringen er klar: - Skaff deg og din familie en komfyrvakt, sier Buan med følgende tilleggsspørsmål: - Har dine foreldre komfyrvakt? 

- Er det noen problemer med montering av komfyrvakt?

- Nei! Komfyrvakt med plugg og kontakt kan monteres av hvem som helst. Men typen hvor bryteren er montert i sikringsskapet må monteres av elektriker.

- Får man rabatt på forsikringen?

- Det er noen forsikringsselskap som gir rabatt i forsikringspremien når du installerer en godkjent komfyrvakt. Hør med ditt forsikringsselskap om hvilken ordning de har med komfyrvakter, sier Tor Buan.

Dersom du ønsker å vite mer om komfyrvakta, finner du mye ekstra informasjon på «www.sikkerhverdag.no». 

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss