Menu

En flykaptein har landet trygt

Han reddet livet da han skjøt seg ut etter en vingekollaps på et jagerfly, han var med og startet Norwegian, og han har vært flåtesjef for Singapore Airlines. Nå har flykaptein Roy W. Westby landet trygt og godt i Stjørdal.

 

Roy W. Westby gikk sine barnesko på Majorstua i Oslo og fikk som ungdom arbeid hos sin far med salg og teknisk utstyr til kaffeplantasjer i Kenya. Tørking av kaffebønner og te i den afrikanske solvarmen ga unggutten tidlig reisefeber. Reiser til og fra skulle bli en sentral del av livet hos Roy W. Westby, som i aprildagene året 1959 ble tatt inn som elev på flyskolen på Værnes. Blant over 200 søkere ble utsilingen fra 28 elever redusert til fem. Her gikk Westby gjennom nåløyet og ble sendt videre til et og et halvt år uteksaminering med tildeling av fly-vingen i Canada.

- Jeg ble etter utsjekk i Canada stasjonert på Ørlandet Hovedflystasjon og 338-skvadronen i 1960. Her ble jeg spesielt god venn med Lorentz Kvaal fra Stjørdal i denne tiden da vi ble utsjekket og fløy jagerflyet typene T 33 og senere F- 86 F Sabre. Kvaal var en kullkamerat. Tore Næss fra Stjørdal tjenestegjorde på Ørland og skvadronssjef var Ørnulf Lehn Thune som senere ble sjef for Rygge hovedflystasjon. På skvadronen ble det mye flytrening. Daglige prosedyrer med formasjonsflyging, bombeøvelser og avskjæring av fiendtlige fly i en tid med såkalt «kald krig».  Det var ute på skyte- og øvingsfeltet Uttian, fem minutter flyving fra flystasjonen at min Sabre på oppdrag fikk et uventet vingebrudd.

- Hva skjedde da du måtte skyte deg ut av jagerflyet?

- Det startet med en forferdelig risting i flyet, og jeg så den ene vingen forsvinne. Jeg måtte skyte meg ut av cockpit, sier Roy Westby og viser oss utklipp og faksimiler fra avisspalter året 1962 da havariet skjedde i 300 meters høyde 27. mars under en avansert treningsmanøver med bombelast ombord.

Kort fortalt lå hans fly i formasjon som nr. 2 og hadde levert en bombelast og skulle levere ny last mot neste bombemål.  Forvarslet var kraftig risting i flyet før venstre vinge løsnet og passerte over hodet på piloten. En innøvd refleks og lynrask avgjørelse resulterte i at piloten strakk hånden opp etter ejeksjonshåndtaket og dermed greide å skyte seg ut med sitt Martin Baker-sete.  

Tretthetsbrudd

To svært like ulykker hadde tidligere inntruffet, blant annet omkom pilot Ivar Svare fra Stjørdal under tilsvarende type havari med samme flytype for 56 år siden. Denne ulykken skjedde torsdag 20. april 1961 under øvelsesflyging mot bombemål på Børja skytefelt sør for Kongsvinger nesten nøyaktig et år før hendelsen der Roy sitt fly kollapser. Tretthetsbrudd etter installasjon av ekstra drivstoffpumper i vingene mener havaristudier var årsak, med andre ord tekniske inngrep på flyene etter at de forlot fabrikk.  Roy Westby sin gule fallskjerm rakk akkurat å folde seg ut nok til å bremse farten mot havet. Piloten havnet i sjøen mellom to holmer. Blødende og forslått ble Westby hentet opp av sjøen med et Bell 47-helikopter.    

Fra F 86 F Sabre til Boxcar og Luftforsvarets nye Hercules  

Hendelsen ved Uttian ga piloten noen få dager pause og restitusjon. Nå skulle han i lufta på nytt. Da basesjefen antydet at piloten kunne få slippe å fly jagerfly mere, kom det raskt en kommentar fra en litt mørbanket pilot «-Nei takk du, jeg er akkurat i ferd med å lære dette gemet».  Her skulle ingen progresjon stanse, og tjenestetiden på Ørland varte helt til året 1966, altså en periode på hele seks år som regnes for å være en lang periode på samme flyskvadron, 338 Ørland.  

- Så forlot du det forblåste Ørlandet og fattet interesse for nye oppdrag i luften, nå med flere erfaringer rikere.

- Etter Ørland ble det Gardermoen med flyoppdrag for Transportskvadronen i Luftforsvaret. Først i aksjon med frakte- og troppetransportflyet C-119 G Flying Boxcar. Fairchild C-119 G var et amerikansk militærfly, utviklet fra C- 82 Packet som ble benyttet under andre verdenskrig. Boxcar var beregnet på å transportere last, personell, bårepasienter og kjøretøyer, samt for utslipp av fallskjermsoldater. Luftforsvaret med Transportskvadronen hadde i perioden 1956 – 1969 åtte C-119G som var plassert ved 335 skvadronen. Her husker jeg spesielt et transportoppdrag med motorer fra Starfighter om bord på vei fra Bodø, da en av flyets motorer stoppet. Vi kom oss til Værnes på en motor. Boxcar ble senere faset ut til fordel for C 130 Hercules.

Jeg ble sendt til USA og Sewart Airforcebase i Smyrna, sørøst for Nashwille Tennessee der jeg tok et halvt års instruktørkurs på Hercules året 1968. Det ble flyging med Hercules på mange oppdrag langs norskekysten og til utlandet. Det mest spektakulære var nok landingene på den norske vulkanøya Jan Mayen nord for Island. Vi hadde foretatt en testlanding på Jan Mayen etter oppfordring fra meg om å teste ut marginale landingsstriper for fremtidige spesialoppdrag.

Få uker etter dette skjedde et større vulkanutbrudd på fjellet Beerenberg på øya. Jeg fikk sent i september 1970 i oppdrag å fly oppover med Hercules for å redde ut de norske stasjonerte meteorologer og forsvarets folk fra vulkanøya med den aktive vulkanen. Røyk og aske lå kilometerhøy rundt Jan Mayen. Operasjonen er nok et av de oppdrag jeg husker best fra min tid i Luftforsvarets transportskvadron. En særdeles kort rullebane lå på Jan Mayen, der vi måtte rygge flyet med motorene. Landing og avgang her var derfor krevende.    

Sivil luftfart lokker piloten fra Majorstua og Frogner  

Oppdragene og tiden på Ørland og Gardermoen hadde gjort Roy Westby til en av landets mest erfarne piloter, og han fikk også testet ut raketten med vinger, Starfighteren en kort periode. Det var slike piloter Norge trengte og hadde som mål å utdanne. En senere kamerat som fløy som pilot på Starfighter etter å ha vært igjennom opptakskravene på fallskjermjegerskolen, var Bjørn Kjos, kjent som fly-gründeren som senere sammen med Roy W. Westby begge skulle bli grunnleggere bak suksessen flyselskapet Norwegian. Dette skal vi omtale senere.

- C130 Hercules er et av de beste og mest robuste fly jeg har operert. Jeg var hovedinstruktør på maskinen hos Luftforsvaret og den raske turbopropen hadde en unik ytelse, selv om de fra bakken kan virke noe klumpete i formen. Jeg husker også vi fløy ned et feltsykehus til Peru etter et jordskjelv i Junin-provinsen 6.oktober 1969.

Vår landing på Jan Mayen var nok blant de mest krevende i mine 55 år med luftfart, sier den nå pensjonerte piloten som siden 1998 samtidig med Norwegian har driftet et konsulentselskap «Avcon» med tilrettelegging av helikopterlandingsplasser på fastlandet. Han har gitt flyoperative og flyteknisk tjeneste blant annet til landingsplasser på sykehus, nå sist Sykehuset Levanger sin helt nye landingsplattform for helikopter. Det første sivile engasjementet var i selskapet Mey Air. Totto Meyer hadde sitt lille flyselskap med scharter-tilbud og engasjerte Roy som pilot. Våren 1974 var selskapet uten likviditet og vår mann fikk pilotoppdrag i Iran. Her var Roy flykaptein på vanlig rutefly og samtidig ansvarlig for test av flyene hos Shaen, blant annet ble dronningen en av hans passasjerer. Det ble fem år på Boeing 737 og 727 i Iran fra 1974 til 1978 før Singapore Airlines trengte en flåtesjef for sin store flyflåte med sin smilende cabinbetjening.  

- Hos Singapore Airlines trivdes jeg så godt med 727- Airbus A-300 og 747 jumbojet at jeg ble der som pilot i 10 år med både Airbus og Boeing som flymateriell til alle verdens hjørner. Dette var årene 1978 til 1988. Etter dette ble jeg sjef for flyavdelingen hos Norsk luftambulanse i fire år.

- Så meldte vel behovet seg for å sitte i cockpit igjen. Kontorjobb i denne tiden var vel ikke din favoritt med erfaringen din i store og mindre cockpit?

- Det skjedde en endring hos meg med Norwegian Air Shuttle, som hadde en kontrakt med flyvninger på kortbanenettet med fokker 50 for Braathens SAFE. Her ble jeg etter hvert med på eiersiden og som pilot fra året 1998. NAS med sine propellfly hadde sin oppstart året 1993. Som flygesjef og eneste erfarne med tyngre flymaskiner ble jeg fra første stund med på å bygge opp det nye selskapet Norwegian med sine leasede Boeing 737 på norsk rutenett etter at Braathen la inn kortene.

Raskt måtte vi finne nye agenter på handling. Røros Flyservice ble startet med handling først på Værnes for oss. Senere fikk vi selskaper på plass i Bergen, på Stavanger, Sola og Kjevik Kristiansand, der også Røros Flyservice var med. Vi måtte raskt få på plass vår AOC, som er Air Operative Ceritificate, en tillatelse til å drive med tyngre luftfart, sier Roy Westby og flytter blikket opp på sine flymodeller i leiligheten der en gang Stjørdal Hotell mottok sine gjester. Modellene av F 86F- Sabre, og en firemotors 747 jumbojet har et Boeing 737 mellom seg i Norwegian-fargene med Westby sitt navn på registreringen, en fiffig sak vel fortjent etter at Norwegian bestilte ikke mindre enn 100 fly fra Boeing i Seattle inkludert de nye langdistanse Dreamlinerne. Sjekklister, typegodkjenninger, utsjekk av piloter og ansettelser, alt dette hadde Roy i fanget daglig etter oppstart av nye Norwegian. Han delte kontor med Bjørn Kjos, og ingen flyselskap har noen gang blitt operativt i løpet av så kort tid. Norwegian flyttet fra en simpel brakketilværelse på Fornebu til Partn Air sin hangar på Fornebu og senere inn i «Diamanten» som hadde vært hovedkvarteret hos Braathens.

Bjørnen fra Kjos Gård ved Sokna

Bjørn Kjos ankom verden som uventet tvilling. De to brødrene fikk sin ilddåp med luftfart da faren startet med å fotografere gårder og tilby salg av bildene. Vi skal ikke dvele for mye med historien til Bjørn Kjos, men han kom gjennom nåløyet som fallskjermjeger på Trandum før han valgte å søke om opptak på flyskolen. Som kjent tok det av med luftfart, og han gikk gradene.  Lattermannen du har sett på TV-skjermene som forbindes tett med Norwegian avanserte i det norske luftforsvaret til en av de fremste pilotene på Starfighter i Bodø.  Sammen med all kompetanse og erfaring Roy W. Westby hadde i ballasten, ble disse to spydspisser da Norwegian rekrutterte en samling fly-entusiaster og gründere som fikk Roy W. Westby som flygesjef i selskapet sin voldsom ekspanderende periode. Bjørn Kjos hadde på dette tidspunkt 10 år bak seg som jurist, blant annet innen skipsfart.    

- Det er litt rart å tenke på i dag hvilken vekst vi greide å skape i Norwegian på kort tid. Vi skal ikke glemme at det er alle ansatte som har greid dette sammen. Vi har vært nede i bølgedaler med streik og røde tall, men reist oss og tatt nye markeder, sier Roy og gløtter ned på journalisten sin påskelektyre, boken høyt og lavt der Bjørn Kjos forteller om egen oppvekst og Norwegian-historien. Det ble sagt om Bjørn Kjos da flykjøpet på 200 enheter, et av verdens største flykjøp noensinne ble kjent, at han har baller som en elefant.

Flykarrieren som Roy W. Westby har lagt bak seg må karakteriseres som noe helt unikt i norsk luftfartsammenheng. Fortatt friskt i minnet har han havariet på 338-skvadron Ørlandet 27. mars 1962, der livet hang i en tynn tråd, sekunder fra livets slutt. Fortsatt husker han motoren på sitt transportfly Boxcar som stanset i lufta, og fjelltoppen han passerte farlig nær med sitt Sabre i tåkehavet. Det er rart med dette at hendelser som fikk kropp og sjel, puls og nerver til å våkne langt tilbake i tid er de som gjerne sitter videre i minnet. Gründerne bak Norwegian opplever suksess med direkteruter til Alicante, Faro, Nice og Dubrovnik, langdistanseruter med Dreamliner-flyene og nå nye operative flyvninger i Argentina. Den nå pensjonerte piloten og flykaptein Roy W. Westby i leiligheten langs Wergelandsvegen i Stjørdal, kan nå rette blikket bort mot Værnes igjen. Det var her han startet sin flyverkarriere i påsketider året 1959. Roy Willy, «her kommer mellomnavnet han sjelden benytter» kan glede seg over sine to barn i Stjørdal, sine tre barnebarn og to oldebarn. Hans tidligere kone, Jorun, kjent fra lokalpolitikken, engasjert innen frivillighet og organisasjonsliv bor også i Stjørdal.

Siste finpuss innen luftfart nå er en avslutning av Roy sine konsulenttjenester i hans eget «Avcon». Blant 24 andre rundt om i landet står den siste helikopterplattformen på Sykehuset Levanger nå klar og ferdig til bruk. Denne helikopterplattformen på Levanger kan gjerne symbolisere da hans eget liv ble reddet av et Bell 47-helikopter utenfor Ørland i mars 1962, og den vil helt sikkert komme til å redde flere menneskers liv. Ringen er derved sluttet, flyet med kaptein Westby har landet, men helikopter vil fortsette å lande. Roy Willy Westby, utvilsomt et av de store navn innen norsk og internasjonal luftfart har inntatt seniorenes familie på bakken, og på Værnes, ja, det var der det hele startet!

Kommentarer

Tilbake til toppen

Send oss mail

Generelt post@s-n.no

Følg oss