15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Stjørdalsølet til Jørund er best i landet

|| Jørund Geving (t.h.) og bror Reimund feirer helgens store gevinst. (Foto: Privat)||

Se og hør «gjærkauket» til Geving her:

http://www.youtube.com/watch?v=2Zp3MhAKBi0

– Dette er på en måte uoffisielt NM for hjemmebryggere, forteller en fornøyd Jørund Geving, vel tilbake fra kommunen som er aller mest kjent for Europas dypeste innsjø. Sammen med bror Reimund Geving og Håvard Beitland, også fra Stjørdal, var Geving blant de fem finalistene i fagjuryens utvalgte. At fire av finalistene var brygget med eget malt, forteller litt om den unike smaken som egenprodusert malt gir. Totalt var det med 23 øl i konkurransen.
 

– Utrolig artig at vi gjør det så bra, sier Geving, som tilhører Søndergården såinnhuslag.

Kveik

Han laget sitt øl med tradisjonsgjæra ”kveik” i stedet for den mest brukte «vanlige» gjæren, Idun blå. Det gjorde at smaken ble litt annerledes.

Coop Storlien artikkelnivå

– Jeg brukte Lida-kveik, fra Hornindal. Det er bare andre gangen jeg brygger øl med denne kveiken, men det ble godt, sier Jørund Geving.

Ølet falt da også i smak hos fagjuryen som omtaler vinnerølet på følgende måte:

«Ren aroma av orerøyk som går flott sammen med fruktigheten fra kveiken. Lett syre åpner opp ølet og gjør at alle elementene trer tydelig fram.»

Verdens beste bryggemiljø

Norsk Kornølfestival er et stort arrangement og Geving anslår at 700-800 mennesker var innom årets festival. Mange av dem var nysgjerrig og opptatt av Stjørdals-øl-tradisjonen.

– Vi var invitert til å vise hvordan Stjørdalsøl brygges på tradisjonelt vis. I tillegg fikk vi også bygget ei lita ”såinn” for å vise hvordan vi produserer maltet ved røyktørking. Der var det mange spørsmål og mange som forhåpentligvis fikk med seg masse inspirasjon hjem fra det mest unike ølbryggermiljøet verden har, sier Geving.

For det er ingen tvil om at Stjørdal har et unikt bryggemiljø i verdensmålestokk.

– Tar vi en radius på to mil fra sentrum av Stjørdal finnes det  omkring 50 såinnhus og 500-600 personer som tørker sitt eget malt, og brygger sitt eget Stjørdals-øl. Et tilsvarende bryggemiljø finnes ingen andre steder i verden, sier Jørund Geving, som legger til at de fortsatt er på jakt etter  dalførets egen tradisjonsgjærstamme. Så om noen har gamle bryggeredskaper stående som ikke har vært brukt på en stund, så vil jeg gjerne at de ringer meg på telefon 995 15 121.

Les forrige sak:
||
30 år ved samme hotell

Onsdag 4.oktober ble en minneverdig dag for tre ansatte ved Scandic […]

Close